Κατεχόμενα: Οι Τούρκοι μετέτρεψαν εκκλησία σε σχολή μποξ - Δείτε φωτογραφίες

Κατεχόμενα: Οι Τούρκοι μετέτρεψαν εκκλησία σε σχολή μποξ - Δείτε φωτογραφίες

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή του ΟΗΕ στη Κύπρο, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πρόθεση αλλαγής στάσης των κατοχικών αρχών

katexomena_ekklisia_1
Το ψευδοκράτος, ακόμα και μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή συνεχίζει τη συστηματική αλλοίωση της κατεχόμενης Κύπρου, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος ελληνικής και χριστιανικής μνήμης. Τελευταίο «κατόρθωμα» η μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Άννας στη κατεχόμενη Κυθρέα, σε σχολή μποξ.

Μετά την εισβολή, η εκκλησία είχε μετατραπεί σε τζαμί, αλλά όταν χτίστηκε καινούργιο τζαμί απέναντι, έγινε αποκατάσταση με χρήματα των Ελληνοκύπριων προσφύγων και στην εκκλησία η οποία καθαρίστηκε και βάφτηκε τοποθετήθηκε και πάλι εικονοστάσι. Μάλιστα στις 9 Δεκεμβρίου, γιορτή της Αγίας Άννας γινόταν και λειτουργία.
Ωστόσο πριν λίγο καιρό με άδεια του κατοχικού καθεστώτος, το εικονοστάσι αφαιρέθηκε και ο χώρος έγινε γυμναστήριο σχολής μποξ. Πριν τοποθετηθεί ρινγκ και σάκοι του μποξ, υπήρξε πρόθεση να γίνει σχολή χορού.

katexomena_ekklisia_2
Κλείσιμο


Η άδεια για τη λειτουργία της εκκλησίας ως σχολής μποξ, δόθηκε από το κατοχικό καθεστώς σε τρεις Τούρκους έποικους που ζουν στη Κυθρέα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή του ΟΗΕ στη Κύπρο, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πρόθεση αλλαγής στάσης των κατοχικών αρχών.

katexomena_ekklisia_3


Πριν από περίπου ένα μήνα, άγνωστος πέταξε μια βόμβα μολότοφ στο εξωτερικό περιτοίχισμα μουσουλμανικού τεμένους στη Λεμεσό, χωρίς να προκληθούν ζημιές. Το τέμενος λειτουργεί κανονικά για τους μουσουλμάνους που το επισκέπτονται και συντηρείται από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός εκείνο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία με δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου Μαρίας Ζαχάροβα, καλούσε τη Λευκωσία να προστατέψει του θρησκευτικούς χώρους, λέγοντας πως η κατάσταση είναι ανησυχητική. Για την καταστροφή των ορθόδοξων εκκλησιών στα κατεχόμενα δεν υπήρξε καμία αντίδραση της Μόσχας.



Ειδήσεις σήμερα

Άνοιξαν στις 7 οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Πώς και πού ψηφίζουμε

Ο Νετανιάχου ορκίζεται «εκδίκηση» για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Πάνω από 480 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι νεκροί

Ανάλυση BBC: Πώς φτάσαμε στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς και η διαμάχη για το τέμενος αλ Άκσα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης