Κακοκαιρία Elias: Πού θα χτυπήσει σήμερα - 112 σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: Πού θα χτυπήσει σήμερα - 112 σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Εύβοια

Ενισχύθηκαν μέσα στη νύχτα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στη Θεσσαλία - Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

kakokairia-volos
Εκκενώσεις δεκάδων περιοχών, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, απεγκλωβισμοί κατοίκων, μεγάλες καταστροφές είναι το σκηνικό που προκάλεσε χθες η κακοκαιρία Elias που «χτύπησε» με σφοδρότητα τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια.

Στις 6:40 «χτύπησε» μήνυμα από το 112 για την Εύβοια και συγκεκριμένα για περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες οπου απαγορεύεται η κυκλοφορία με εντολή του δημάρχου λόγω της εξέλιξης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων



Κλείσιμο
Η κακοκαιρία που θα συνεχίστει και σήμερα με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσει, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων αργά τη νύχτα οι δυνάμει της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν στη Θεσσαλία, ενώ στον Βόλο μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων μέχρι τα μεσάνυχτα είχε δεχθεί 800 κλήσεις και πραγματοποίησε πέρισσότερες από 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπιζόντουσαν κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά.

Ειδικότερα, στη Μαγνησία επιχειρούν 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα καθώς και η 2η, 4η και 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και 2 άρματα καθώς και η 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ συνδράμει και ο στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer.

Στη Λάρισα επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 50 οχήματα, στην Καρδίτσα 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα καθώς και η 5η ΕΜΑΚ και 1 άρμα.

Στα Τρίκαλα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα και στη Φθιώτιδα 130 πυροσβέστες με 28 οχήματα.

Στην Εύβοια επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα καθώς και η 7η ΕΜΑΚ με λέμβους και 1 άρμα αλλά και η 7η ΕΜΟΔΕ.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη ήταν η νύχτα το γεγονός ότι μετά τα μεσάνυχτα εστάλησαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για εκκένωση 14 χωριών και οικισμών σε Μαγνησία, Λάρισα και Φθιώτιδα.







«Έσπασε» ο Κραυσίδωνας

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα πέρασαν χθες οι κάτοικοι στον Βόλο, καθώς ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και «έσπασε» λόγω της κακοκαιρίας Elias, πλημμυρίζοντας σπίτια και παρασύροντας αυτοκίνητα.

Ο Κραυσίδωνας «έσπασε» στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος, με αποτέλεσμα τεράστιοι τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Δείτε βίντεο:

H κακοκαιρία Elias χτυπά τον Βόλο - Έσπασε ο Κραυσίδωνας

Βολος τωρα🆘️‼️🌊 ορμητικοι χείμαρροι στο κέντρο της πόλης Ανεξέλεγκτη κατάσταση..Απαγόρευση κυκλοφορίας παρόλα αυτα κάποιοι κυκλοφορούν με την κατάσταση να είναι άκρως επικίνδυνη!

Posted by Weather News Greece on Wednesday, September 27, 2023


Στο έλεος του Θεού!

Posted by Αγγελος Κριτσιωτης on Wednesday, September 27, 2023




Μέσα σε λίγες ξανά πλημμυρισμένος ο #Βολος για 2η φορά!!‼️⛈️🌊

Posted by Weather News Greece on Wednesday, September 27, 2023


Χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου


Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε χθες στο protothema.gr και δήλωσε: «Το 80 τοις εκατό της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, έχει κοπεί το ρεύμα. Κουράστηκε ο κόσμος με τις πλημμύρες, πάλι βάρκες χρειαζόμαστε για να κυκλοφορήσουμε. Είναι δραματική η κατάσταση. Έχω ξεμείνει με το αμάξι, δεν μπορώ να βγω από το αυτοκίνητο γιατί η στάθμη του νερού ανεβαίνει και περιμένω φορτωτή να έρθει να με πάρει. Η Μακρινίτσα έχει αποκοπεί, ο δρομος έγινε γκρεμός, δεν υπάρχει επικοινωνία με τους κατοίκους, πρέπει να κινδυνεύουν οι άνθρωποι εκεί».

Δύσκολη νύχτα στον Βόλο

Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην οδό Βουλγαροκτόνου με το νερό να έχει ανέβει επικίνδυνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να προσέγγισουν σπίτια και εγκλωβισμένους οδηγούς. Πολλά αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν και μέσα στην πόλη του Βόλου, καθώς η ποσότητα νερού στους δρόμους είναι μεγάλη με τους οδηγούς να αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ανησυχητική ήταν μέσα στο βράδυ και η εικόνα στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνά το ύψος του υπογείου. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvtx2vkb95jt)



Δείτε βίντεο από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias στο Βόλο

Κακοκαιρία «Elias» - Πλημμύρες στον Βόλο


Πνίγεται ξανά ο Βόλος βίντεο από κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης (1)


Πνίγεται ξανά ο Βόλος βίντεο από κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης (2)
Πνίγεται ξανά ο Βόλος βίντεο από κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης (3)

Πνίγεται ξανά ο Βόλος βίντεο από κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης (4)

Πνίγεται ξανά ο Βόλος βίντεο από κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης (5)
VOLOS__8_
VOLOS__7_
VOLOS__1_


Στις Αλυκές Βόλου κάτοικοι έκαναν εκκλήσεις για βοήθεια μέσω των social media καθώς εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με μικρά παιδιά σε ταράτσα! Στην Αγριά υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ!

WhatsApp_Image_2023-09-27_at_21_01_38
WhatsApp_Image_2023-09-27_at_21_51_35






volos_floods__1_
volos_floods__2_
VOLOS__2_
VOLOS__3_
VOLOS__4_
VOLOS__5_
VOLOS__6_
VOLOS__9_
volos_floods__3_
volos_floods__4_

Αχιλλέας Μπέος: «Η κακοκαιρία Elias είναι χειρότερη από την κακοκαιρία Daniel»

Ο δήμαρχος Βόλου βρίσκεται από χθες το πρωί επί ποδός σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με συνεργεία. Σε ένα δραματικό του μήνυμα που δημοσιεύει το thenewspaper.gr μέσα από το αυτοκίνητο, εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας, απευθύνει έκκληση στους Βολιώτες λέγοντας:

«Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Δραματικό μήνυμα Μπέου για το νέο κύμα κακοκαιρίας



Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη (28/9) και την Παρασκευή (29/9) τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο και διακοπές ρεύματος σε περιοχές της πόλης. Γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού ατόμων...

Posted by Meteo Gr on Wednesday, September 27, 2023







volos2
volos3
volos4



volos1





Νύχτα αγωνίας και στη Φθιώτιδα


Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτυπά η Κακοκαιρία Elias και τη Στερεά Ελλάδα με τις αρχές να προχωρούν σε προληπτικές εκκενώσεις περιοχών. Η αγωνία είναι έκδηλη για τον ποταμό Σπερχειό καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι τα αναχώματα του δεν θα αντέξουν λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που συνεχίστηκε και τις βραδινές ώρες.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvtwa2tnloip)


Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα και οι κάτοικοι στη Λαμία έλαβαν μήνυμα 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι.

Η έντονη βροχόπτωση κυρίως στα ορεινά έχει μεταφέρει πολλά νερά σε τραυματισμένους χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να πολιορκήσουν τα χωριά και οι κάτοικοι καλούνται είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους και να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση 4 χωριών των Φαρσάλων, το Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, την Υπέρια και τον οικισμό Πυργάκια.

Στο κόκκινο ο Σπερχειός

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση των βροχοπτώσεων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvty1le0jcpd)


Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

Συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά μόνο όταν δουν να τους κυκλώνουν τα νερά.

SPERXEIOS_POTAMOS__4_
SPERXEIOS_POTAMOS__3_
SPERXEIOS_POTAMOS__2_
SPERXEIOS_POTAMOS__1_


Προληπτικές εκκενώσεις στη Στερεά Ελλάδα

Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Φάρσαλα εκκενώθηκαν προληπτικά κοντά στις 21:00 της Τετάρτης λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Λόγω της εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων…Κλειστά τα σχολεία σήμερα στις περιοχές Υπάτης, Γοργοποτάμου και Φραντζή

Δε θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία στο Δήμο Λαμιέων την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Αξιολογώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την υπερχείλιση του Σπερχειού και των λοιπών πλημμυρικών φαινομένων, δε θα γίνουν διά ζώσης τα μαθήματα στα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Υπάτης και Γορογοποτάμου. Επίσης σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαμιέων αναφέρει ότι δεν θα λειτουργήσει και το Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Κοινότητας Φραντζή

Τα υπόλοιπα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαμιέων, θα λειτουργήσουν κανονικά όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Δήμαρχος Ευθύμιος Καραΐσκος.

Υπενθυμίζουμε ότι στα σχολεία που δε λειτουργήσουν διά ζώσης τα μαθήματα υποχρεούνται να γίνουν με τηλεκπαίδευση.


Προβλήματα και εκκενώσεις και στην Καρδίτσα


Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίστηκαν και στην Καρδίτσα.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εστάλη νέο μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν τέσσερα χωριά της Καρδίτσας. Συγκεριμένα η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα Καρδίτσας να απομακρυνθούν προς Ιτέα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Αστρίτσα απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.



Νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 και προς τους κατοίκους του οικισμού Κάμπος Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Κάμπος απομακρυνθείτε προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».




Ειχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 στον Παλαμά Καρδίτσας ώστε όσοι είναι στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα.

Το μήνυμα έγραφε: «Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».


Μήνυμα από το 112 και στον Αμπελώνα


Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στον Αμπελώνα Παλαμά στην Καρδίτσα λόγω της κακοκαιρίας Elias.

«Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα.



Θυμίζουμε πως ο  δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου αποφάσισε την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών.

Δείτε βίντεο από τον Παλαμά Καρδίτσας:

Πλημμύρες στην περιοχή Παλαμά




Μεγάλες καταστροφές και στην Εύβοια

Με μανία σφυροκόπησε και την Εύβοια η κακοκαιρία Elias από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9).

Η Βόρεια Εύβοια μπήκε στο «μάτι» των έντονων καιρικών φαινόμενων, με υψηλά ποσοστά νερού να πέφτουν σε διάφορες περιοχές.

Δείτε βίντεο:

Συναγερμός για υπερχείλιση ποταμού στη Βόρεια Εύβοια


Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη Βατερή (260 χιλιοστά), στην Ιστιαία (226 χιλιοστά) και στη Μακρυκάπα (203 χιλιοστά).

Επίσης, σύμφωνα με το evima.gr, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές.

Ειδικότερα στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια.

evia1
Σπίτι στα Λουτρά Αιδηψού το οποίο πλημμύρισε
evia2
evia3



Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μια φορά.

Επίσης, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, το οποίο πλημμύρισε μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική, έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει. Πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε σε όροφο».

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις μικρής όμως, κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.



Δείτε φωτογραφίες:


evia__1_
evia__2_
evia__3_
evia__4_
evia__5_
evia__6_
evia__7_


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα του «112» για εκκένωση του χωριού Σωτήριο στη Λάρισα

Τραγωδία στην Κυψέλη: Νεκρός βρέθηκε ο 25χρονος που αγνοούνταν για μια εβδομάδα

«Έξωση» στον Φάμελλο από τον Κασσελάκη - Παίρνει το γραφείο του στη Βουλή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης