Ασφαλή τα πάνω από 100 ελικόπτερα που στάθμευαν στη βάση στο Στεφανοβίκειο

Ασφαλή τα πάνω από 100 ελικόπτερα που στάθμευαν στη βάση στο Στεφανοβίκειο

Όλα τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ έχουν μεταφερθεί σε άλλες βάσεις - Η αλήθεια για την δήθεν ανύψωση των ελικοπτέρων από τα πλημμυρισμένα υπόστεγα με... μπαλόνια - Πώς απομακρύνθηκαν από το Στεφανοβίκειο

stefanovikιο
Ασφαλή είναι τα περισσότερα από τα πλέον των 100 στρατιωτικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού που έδρευαν στη βάση στο Στεφανοβίκειο του Βόλου και η οποία επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, καθώς όλα αυτή τη στιγμή σταθμεύουν σε άλλες βάσεις.

Αυτό γίνεται γνωστό από ανώτατες στρατιωτκές πηγές στο protothema.gr, καθώς οι εικόνες από τα ελικόπτερα Χιούι (UH-1H Iroquois) της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού μέσα στα νερά -απόρροια της κακοκαιρίας που είχε χτυπήσει την περιοχή- είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου με δυσμενή σχόλια για τις Ενόπλες Δυνάμεις.

Στο Στεφανοβίκειο στάθμευε ο μεγαλύτερος αριθμός των επιθετικών, μεταφορικών και άλλων ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, με ένα συνολικό αριθμό μεταξύ 100 και 150 ελικοπτέρων (Απάτσι, Καϊόβα και Χιούι).

Αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε κάποια από τα ελικόπτερα, οι ίδιες στρατιωτικές πηγές επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι μπορεί πανάκριβα ελικόπτερα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που αγοράστηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Οπως λένε τώρα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όλα τα ελικόπτερα έχουν μεταφερθεί και μετασταθμεύουν σε άλλες βάσεις και είναι ασφαλή, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται στο 304 ΠΕΒ (Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης).

Κλείσιμο
Από το Γενικό Επιτελείου Στρατού επισημαίνουν ότι το σύνολο των επιχειρησιακών ελικοπτέρων παραμένουν επιχειρησιακά, ενώ κάποιος αριθμός που ήταν σε συντήρηση δεν υπέστη ζημιές από τα νερά. Και αυτό γιατί -όπως υποστηρίζουν- στα ελικόπτερα που ήταν υπό συντήρηση, είχαν αφαιρεθεί από το κυρίως σώμα μηχανικά μέρη και βρίσκονταν σε σημεία που τα νερά δεν έφτασαν.

Μέχρι και 5 μέτρα έφτασε το νερό σε πολλά υπόστεγα με ελικόπτερα

Ωστόσο, οι ίδιες ανώτατες πηγές παραδέχτηκαν ότι σε κάποια υπόστεγα το ύψος του νερού έφτασε έως και 5 μέτρα, διαψεύδοντας όμως κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν την απομάκρυνση ελικοπτέρων που βρίσκονταν μέσα σε αυτά να έγινε με... δύτες που μπήκαν στα υπόστεγα-πισίνες και τοποθέτησαν μεγάλα μπαλόνια με τα οποία τα ελικόπτερα ανυψώθηκαν πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Το σενάριο αυτό ταιριάζει μάλλον σε κινηματογραφική ταινία, αφού -όπως πληροφορείται το protothema.gr- για την απομάκρυνση των ελικοπτέρων που βρίσκονταν στα συγκεκριμένα υπόστεγα, χρησιμοποιήθηκαν πιο απλοί τρόποι. Τα ελικόπτερα που έχουν βρεθεί σε τεράστιους υδάτινους όγκους -ακόμη δεν διευκρινίζεται επισήμως αν πρόκειται μόνο για παροπλισμένα Χιούι -UH-1H Iroquois- ή και για επιχειρησιακά επιθετικά ελικόπτερα Apache, ενδεχόμενο που ουδείς θα ήθελε να αναλογιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίστηκε στο protothema.gr είναι πρώτον ότι ερευνάται ποιος τράβηξε τις φωτογραφίες και τις διέρευσε και δεύτερον αν έγιναν λάθη και παραλείψεις σε ό,τι αφορά στην πρόληψη του συμβάντος αυτού καθαυτού.

Αν δηλαδή οι υπεύθυνοι της βάσης στο Στεφανοβίκειο είχαν πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην έχουμε τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα και στη συνέχεια, αν βλέποντας παρά τα όποια μέτρα ότι τα νερά ανέβαιναν, δεν απομάκρυναν εγκαίρως τα ελικόπτερα ώστε να προστατευθεί η περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Άρτα - Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της

«Τι να πεις για αυτόν τον άνθρωπο, με την τεράστια υπέροχη καρδιά» - Δάκρυα για τον 51χρονο εργάτη στην Σαντορίνη

Μάθε πού ψηφίζεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 - Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης