Εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οργανώνεται από τον Ιστορικό Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» στις 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα

panepistimio_kritis___2_
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης . Είναι έτος ορόσημο κατά το οποίο λήφθηκε μια κρίσιμη απόφαση , η οποία τελικά διαμόρφωσε τόσο τη φυσιογνωμία όσο και την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης. Εξίσου σημαντικό είναι το ορόσημο για την πόλη του Ρεθύμνου, η οποία ορίσθηκε ως έδρα.  
panepistimio_kritis___1_

      Το Πανεπιστήμιο αποτελείται από πέντε σχολές και δεκαέξι ακαδημαϊκά Τμήματα τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Κλείσιμο
Στο Ρέθυμνο βρίσκονται οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, η Πρυτανεία, η Σύγκλητος και η Κεντρική Βιβλιοθήκη και λειτουργούν η Φιλοσοφική Σχολή, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Αγωγής. Στο Ηράκλειο Κρήτης υπάρχουν υποδιευθύνσεις και τμήματα διοικητικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και τη Σχολή Επιστήμων Υγείας. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης αξιολογείται ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

      Ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» για να τιμήσει την επέτειο ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19:00 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και νυν Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ , κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, επι της οδού Θόλου 5, στην Πλάκα, στην εμβληματική οικία Κλεάνθη - Σάουμπερτ. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να ομιλήσουν προσωπικότητες υψηλού κύρους που θήτευσαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που συνέβαλαν στην ίδρυση του αλλά και στην καθιέρωση της έδρας του που αποτελεί το Ρέθυμνο.
panepistimio_kritis___3_

       Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς , στην συνέχεια προβολή ταινίας μικρού μήκους με το χρονικό του Πανεπιστημίου με τίτλο «και εγενετο Πανεπιστήμιο» με επιμέλεια της δημοσιογράφου Ευας Λαδιά και θα γίνουν ομιλίες από προσωπικότητες για το ιστορικό του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν ο Πέτρος Θέμελης, ομοτ. καθηγητής Kλασικής Αρχαιολογίας στο Παν.Kρήτης, τ. Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (1984-2003), ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, ομοτ. Καθηγ. Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, ο  Βάλτερ Πούχνερ, ομοτ. Καθηγ. θεατρικών σπουδών και Επίτ. Kαθ. ΕΚΠΑ, η τέως πρόεδρος τμήματος φιλολογίας Παν. Κρήτης (1987) Ασπασία Παπαδοπεράκη, γλύπτρια, ο Οδυσσέας Ζώρας, Γεν. Γραμμ. Υπουργείου Παιδείας και τέως Πρύτανης Παν. Κρήτης. θα ακουστούν αποσπάσματα από Παντελή Πρεβελακη, Μανούσο Μανούσακα, ποιήματα του Κωστή Παλαμά, Κικής Δημουλά, Οδ. Ελύτη ,ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η μπάντα των polis ensemble , με παραδοσιακά όργανα , ενώ α ακολουθήσει κρητικό κέρασμα. Η Είσοδος θα είναι αυστηρώς με προσκλήσεις. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστεί δωρεάν ένα μικρό λεύκωμα αφιερωμένο για το χρυσό Ιωβηλαίο του Πανεπιστημίου Κρήτης .
     
   Η εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής σε όσους πάσχισαν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και για την καθιέρωση της έδρας του στο Ρέθυμνο αλλά και με σεβασμό σε όσους Ρεθυμνιώτες ανιδιοτελώς προσέφεραν τις περιουσίες τους για την υλοποίηση του, συμπεριλαμβανομένων κι όλων των πανεπιστημιακών καθηγητών που συνέβαλαν για την εξέλιξη και την πρόοδο του. Το πανεπιστήμιο Κρήτης για τους Ρεθεμνιωτες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας ύπαρξης , ως γέννημα της προσπάθειας των γονιών και των παππούδων μας, που γαλούχησε γενιές των παιδιών μας , άνοιξε νέους ορίζοντες εμπνέοντας την αγάπη μας για την γνώση που εγγυάται την προκοπή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης