Πώς σώθηκε ο Υμηττός τον Αύγουστο από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σκοπευτήριο Καισαριανής

Πώς σώθηκε ο Υμηττός τον Αύγουστο από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σκοπευτήριο Καισαριανής

Ενώνοντας τις δυνάμεις 12 δήμων ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού υλοποιεί μια σειρά δράσεων, όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης

spay_imittos___3_
Στις 24 Αυγούστου λίγο μετά τις οχτώ και μισή το βράδυ ξεσπά πυρκαγιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ωστόσο πολύ γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και δεν απείλησε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, τον Υμηττό.

Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρωτοποριακό σύστημα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης που έχει διαμορφώσει και ενεργοποιήσει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

spay_imittos___2_


Ενώνοντας τις δυνάμεις 12 δήμων (Αγία Παρασκευή, Aθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Βύρωνας, Δάφνη-Υμηττός, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Κρωπία, Παιανία, Παλαιό Φάληρο, Παπάγος-Χολαργός), ο ΣΠΑΥ υλοποιεί μια σειρά δράσεων, όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, συντηρήσεις συστημάτων πυρόσβεσης, συντηρήσεις και καθαρισμούς δασικών οδών, επισκευές πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων, εθελοντικές αναδασώσεις και πληθώρα δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό.

Και όλα αυτά μέσα από ένα πρωτοποριακό σύστημα δασοπροστασίας το επονομαζόμενο σύστημα «Smart Υμηττός» που έχει εξοπλιστεί με ψηφιακή τεχνολογία Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης, το οποίο επιβλέπει, εντοπίζει, διαχειρίζεται και συντονίζει τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος, ακόμη και όταν η επικοινωνία έχει χαθεί για τα συμβατικά μέσα λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκείνη τη στιγμή.

spay_imittos___3_


Το σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης ελέγχει διαρκώς όλα τα δεδομένα στην περίπτωση ενός συμβάντος, όπως οι δεξαμενές νερού, η κατάσταση των οχημάτων κ.α. Προς το σκοπό αυτό, η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί ψηφιακά και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δυο με τρείς χιλιάδες σημεία ενδιαφέροντος!

Κλείσιμο
Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται αριθμημένες οι 100 και πλέον δεξαμενές νερού, οι κρουνοί της πυροσβεστικής, όλοι οι δρόμοι διέλευσης και διαφυγής.

spay_imittos___1_


Ένα σύστημα που αν υπήρχε σε Ρόδο, Έβρο και Πάρνηθα, θα είχε περιορίσει ή ακόμη και προλάβει την εξάπλωση των πυρκαγιών που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα συνολικά.

Και παρόλο που βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει με τις πυροσβεστικές και εθελοντικές ομάδες να είναι σε επιφυλακή.

Ο ΣΠΑΥ έχει στη φαρέτρα των όπλων του για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και το πρόγραμμα «Ανανίας» που θερμικές κάμερες καθ’ όλο το 24ωρο θερμογράφουν τον Smart Υμηττό.

Σε οποιαδήποτε στιγμή κινδύνου το ALARM σήμα ειδοποιεί με επείγον μήνυμα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ενημερώνονται ταυτόχρονα ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα συντονισμού και άμεσης αντιμετώπισης του κινδύνου.

spay_imittos___5_


Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, δε, έχουν ήδη δοθεί 11 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της δασοφύλαξης στον Υμηττό, που αφορούν στην αγορά 15 πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων, δεξαμενών νερού, φυλακίων, μέσων ατομικής προστασίας των εθελοντών και της πρωτοποριακής πλατφόρμας Smart Υμηττός. Παράλληλα, αξιοποιούνται όλα τα κονδύλια που προσφέρουν οι συμμετέχοντες δήμοι στον ΣΠΑΥ, αλλά και οι πόροι από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάπως έτσι, ο ΣΠΑΥ, υπό την ηγεσία του Γιάννη Κωνσταντάτου, είναι σε θέση να έχει δημιουργήσει μια «ασπίδα» προστασίας γύρω από τον Υμηττό, προλαβαίνοντας και αποτρέποντας φαινόμενα, όπως η πυρκαγιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, πριν συμβούν τα χειρότερα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Κλειδώνει» το πλαίσιο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Χωρίς τους μισούς υπουργούς και πανηγυρικό κλίμα

Φωτογραφία: Η λάσπη από τη Θεσσαλία έφτασε μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής

Βίντεο: Γενέθλια γιόρταζε ο 23χρονος που έγινε τσακωτός να κάνει σεξ σε τουαλέτα αεροπλάνου - Τον αποθέωσαν οι επιβάτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης