Κακοκαιρία «Daniel» - Τριαντόπουλος: Από χθες υποβλήθηκαν 2.258 οριστικές και 1.920 προσωρινές αιτήσεις στο Ταμείο Αρωγής

Κακοκαιρία «Daniel» - Τριαντόπουλος: Από χθες υποβλήθηκαν 2.258 οριστικές και 1.920 προσωρινές αιτήσεις στο Ταμείο Αρωγής

Τριαντόπουλος, Αγαπηδάκη, Σταμενίτης και Αρτοποιός έκαναν ενημέρωση από το  Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα - Έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και έξι νοσηλεύονται εκ των οποίων ένα μωρό με σαλμονέλα

karditsa__10_
Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.


Ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα


Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι από χθες έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1. 920 προσωρινές αιτήσεις για τις περιοχές της πλατφόρμας. Από αύριο θα ενταχθούν και οι περιοχές Λάρισαςκαι Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες περιοχές. 

Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, στα οποία εντάσσεται και η κάλυψη των αναγκών για τις ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατομμύρια ευρώ. «Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος. 

Έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη  αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, κυρίως για το αναπνευστικό και το γαστρεντερολογικό. Το υπουργείο έχει λάβει στοιχεία από όλες τις περιφερειακές ενότητες και υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευτικού. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό» τόνισε, καλώντας τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες Υγείας. 

Για το δίκτυο υδροδότησης ελήφθησαν δείγματα από Λάρισα και Βόλο. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση,  δηλαδή μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για μπάνιο, να το πιει, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίσει δόντια. Αντίθετα, αν δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει να χρησιμοποιηθεί. 

Όσον αφορά στην εντομολογική επιτήρηση, ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα κατέληξε.

Προτεραιότητα η συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων

Κλείσιμο
Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως προτεραιότητα τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υπάρξει σχέδιο δράσης. Είναι δύσκολο εγχείρημα και γι' αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων. 

Μέχρι σήμερα 9 το πρωί ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ είναι 38.000 νεκρά ζώα, ενημέρωσε ο υφυπουργός. «Μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα» προσέθεσε.

Αναφορικά με τους χοίρους, σημείωσε πως ο αριθμός που έχει δηλωθεί είναι 7.000 νεκρά ζώα και συμπλήρωσε ότι έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση όλου του αριθμού των δηλωθέντων.

Πώς είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται ότι θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία στον άξονα Τρικάλων – Λάρισας.

Σήμερα το πρωί στην περιοχή της Μαγνησίας αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου.

Ανοιχτός είναι ο Ε65. Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης λόγω του πλημμυρικού φαινομένου που έχει περιοριστεί στο 1 χλμ.

Τέλος, ο Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και εκτίμησε πως για την αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα.
Στη Μαγνησία, έχουν γίνει 2.558 κλήσεις και έχουν γίνει 630 διασώσεις. Στην Καρδίτσα 896 διασώσεις. Στις Σοφάδες και στον Παλαμά γίνονται απαντλήσεις υδάτων. Στα Τρίκαλα, προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται απο αέρος. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους. 




Ειδήσεις σήμερα:

«Καρτέρι θανάτου» έστησε ο αστυνομικός στην πρώην σύζυγό του στην Καλαμαριά - «Θα τη σκοτώσω», έλεγε στoν πατέρα του

Πώς θα διατεθούν τα 2,25 δισ. από την ΕΕ - Παράθυρο για επιπλέον κονδύλια έως 400 εκατ.

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του νέου iPhone 15 - Πότε έρχεται στην Ελλάδα, πόσο θα κοστίσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης