Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα του «112» για τον Πηνειό - «Απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης»

Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα του «112» για τον Πηνειό - «Απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης»

Εκκενώνονται η Αλεξανδρινή - Έκτακτη ανακοίνωση και από τον δήμο Λαρισαίων -  «Να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι»

pineios-m3
Επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη του Πηνειού με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα του «112» λίγο πριν τις 22.30 στους κατοίκους που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού.

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του «112».
Παράλληλα, λίγο πριν τις 23.00 εστάλη νέο μήνυμα του «112» στους κατοίκους του οικισμού Αλεξανδρινή του δήμου Αγιάς Λάρισας να εκκενώσουν προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

«Αν βρίσκεστε στην Αλεξανδρινή Αγιάς απομακρυνθείτε προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα του «112».

Έκτακτη ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων


Την ίδια ώρα, σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Μήνυμα από το «112» στη Φαρκαδόνα

Κλείσιμο
Νωρίτερα, προειδοποιητικό μήνυμα 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Φαρκαδόνας και της Λάρισας λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που αναμένονται στις περιοχές. 
Η κατάσταση στη Φαρκαδόνα

Στο 1,5 μέτρο έχει ανέλθει η στάθμη στην κοινότητα της Φαρκαδόνας. Παρά τις προσπάθειες κατοίκων και μηχανημάτων οι μεγάλοι όγκοι δεν κατάφεραν να συγκρατηθούν με αποτέλεσμα να πνίγει το κάτω μέρος της κοινότητας. Έγινε έκκληση από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Κοσμά προς τους κατοίκους που διαμένουν κάτω από την πλατεία να συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο για να προφυλαχθούν. Οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι είναι δραματικές καθώς το χωριό είναι «πνιγμένο» στα νερά.

Δραματικές ώρες για 9 χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Οι εγκλωβισμένοι κλαίνε όταν τους διασώζουν

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στους νόμους Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας αλλά και στον Βόλο εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία Daniel, με την κατάσταση να είναι τραγική και την επιχείρηση των διασωστικών συνεργείων να είναι τεράστια.

Οι δυνάμεις επικέντρωνονται σε 9 χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα:

-Παλαμάς, όπου έχει πλημμυρίσει η κεντρική οδός Πλαστήρα, στην Καρδίτσα
-Αστρίτσα στην Καρδίτσα
-Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα,
-Αγία Τριάδα στην Καρδίτσα,
-Ιτέα στην Καρδίτσα,
-Μακρυχώρι στν Καρδίτσα,
-Καλυβάκια στην Καρδίτσα,
-Πεδινό στην Καρδίτσα
-Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα

trikala_karditsa_xartis_plimmirismena
O χάρτης με τις περιοχές που πλήττονται
Σε δάκρυα ξεσπούν οι εγκλωβισμένοι όταν τους σώζουν

Όσοι επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, κάνουν λόγο για μια τεράστια επιχείρηση, αντίστοιχων διαστάσεων με αυτή που στήθηκε στη Ρόδο όταν ξέσπασαν οι φωτιές τον περασμένο Ιούλιο. Οι εικόνες των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι, είναι συγκινητικές καθώς μόλις βλέπουν τους πυροσβέστες να πλησιάζουν και να τους σώζουν, ξεσπούν σε δάκρυα νιώθοντας τη λύτρωση που θα γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που «καταπίνουν» τα πάντα στο διάβα τους.

Όπως λένε κάτοικοι στο protothema.gr επί δύο ημέρες δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά, με τα τρία ποτάμια περιμετρικά του χωριού να έχουν σπάσει και τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει διαρκώς, την ώρα που βρίσκονται πολλοί εγκλωβισμένοι -ανάμεσά τους βρέφη και ηλικιωμένοι.

spiti_kalyvia

Η ανησυχία είναι τεράστια, με κάποιους πιο ηλικιωμένους να λένε πως δεν έχουν δει παρόμοιες καταστάσεις στον τόπο τους από τότε που θυμούνται τη ζωή τους εκεί.





megala_kalyvia__20_
megala_kalyvia__19_
megala_kalyvia__18_


megala_kalyvia__14_
megala_kalyvia__15_
megala_kalyvia__16_
megala_kalyvia__17_

Στην πόλη των Τρικάλων τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, με αρκετές περιοχές να μην έχουν ρεύμα από χθες το βράδυ, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης (07/09) κόπηκε και το νερό.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:



poli_trikalon_plimmires__2_
poli_trikalon_plimmires__3_
poli_trikalon_plimmires__4_
poli_trikalon_plimmires__1_


Trikala-kalivia__1_
Trikala-kalivia__2_


Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία Daniel: Τραγωδία 6 νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους - Πνίγηκαν χωριά, εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι

Καιρός: Προς εκτόνωση το κύμα κακοκαιρίας την Παρασκευή - Πού θα βρέξει

Αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας για τις 17 Σεπτεμβρίου οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης