Έβρος: Χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς - Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Λευκίμμης

Έβρος: Χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς - Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Λευκίμμης

Σε ύφεση η μεγα-πυρκαγιά, που ξεκίνησε από 19 φωτιές στις 21 Αυγούστου - Θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

fotiaq-evros-m
Χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς και με την επιστροφή των κατοίκων της Λευκίμμης στις οικίες τους κλείνει η σημερινή ημέρα στονΈβρο.

Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που χθες το βράδυ τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.

Όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία που δημοσιεύει το protothema.gr, λίγο πριν τις 19.00 υπήρχαν κάποιες διάσπαρτες εστίες μέσα στην περίμετρο της φωτιάς οι οποίες δεν ενέπνεαν ιδιαίτερη ανησυχία.

Κλείσιμο


Έρπουσα η φωτιά στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς

Τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο, δείχνουν ότι η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά, η οποία προέκυψε από τη συνένωση 19 πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα.

Ωστόσο μεγάλα κομμάτια του δάσους αναμένεται να αναγεννηθούν σχετικά σύντομα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εικόνα που παρουσιάζει ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, έπειτα από 14 ημέρες πυρκαγιάς.

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που εξασφάλισε από την περιοχή το protothema.gr, σε πολλές περιπτώσεις η πυρκαγιά ήταν έρπουσα, δεν πήγε ψηλά και τα δέντρα διατηρούν το φύλλωμά τους.

dadia-01
dadia-02


Παρά την επίτευξη της ύφεσης και των δύο τελευταίων μετώπων σε Λευκίμμη και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου και την πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Με τις φλόγες που επί μέρες έκαιγαν στο Νομό να έχουν σβήσει και τους οικισμούς ασφαλείς ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω κι ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί.

Ξεκίνησε από 19 διαφορετές φωτιές 

Η μεγάλη φωτιά στον Έβρο εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου οπότε από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 18:30 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου καταγράφηκαν 19(!) πυρκαγιές!

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές» είπε μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι όλα τα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.

Σημείωσε παράλληλα πως η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Θέλοντας να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος έρποντας προκειμένου να κάνουν την κατάσβεση.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv9aff5coewh)

Συνολικά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σήμερα Κυριακή 82 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Στην ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου που έκανε νωρίτερα η Πυροσβεστική σημείωσε τα ακόλουθα:

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Έβρο, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν να επιχειρούν.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλοίο που βυθίστηκε πριν από 140 χρόνια βρέθηκε σχεδόν άθικτο - Δείτε φωτογραφίες

Τρόμος για κοπέλα στην Καισαριανή που δέχτηκε επίθεση με σύριγγα από άγνωστο άνδρα

Εξοργιστικό βίντεο από τη Λεμεσό: Η στιγμή που άστεγος δέχεται επίθεση την ώρα που κοιμάται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης