Φωτιές: 63 το τελευταίο 24ωρο - Σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Εύβοια τα πιο κρίσιμα μέτωπα

Φωτιές: 63 το τελευταίο 24ωρο - Σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Εύβοια τα πιο κρίσιμα μέτωπα

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων - Ακόμη μία νύχτα αγωνίας για την Αλεξανδρούπολη

alexandroupoli-nixts
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο, με τις καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης σε πολλα πύρινα μέτωπα. Οι πιο κρίσιμες εστίες εντοπίζονται, αυτήν τη στιγμή, σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Εύβοια και Κύθνο, με μηνύματα εκένωσης να έχουν σταλεί σε κατοίκους περιοχών λόγω της επέκτασης των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές. Υπό εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων, έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου, στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 11 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων στην Αλεξανδρούπολη
Κλείσιμο


Το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς των όμορων νομών για την υποδοχή των ασθενών. Βάσει έγκυρων πληροφοριών ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου μεταβαίνουν εσπευσμένα με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να συντονίσουν την όλη επιχείρηση.

Καίγεται ο Άβαντας στην Αλεξανδρούπολη

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (1)



Κατά πληροφορίες, ήδη ορισμένοι ασθενείς έχουν να μπαίνουν σε λεωφορεία και ασθενοφόρα, ενώ η αστυνομία συνδράμει με δύο οχήματα και τέσσερις αστυνομικούς. Όσοι ασθενείς μπορούν, παίρνουν εξιτήριο.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ολοκλήρωση της εκκένωσης, έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις των όμορων Παραρτημάτων και Τομέων του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα όλων των απαιτούμενων διακομιδών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί από το περασμένο Σάββατο, οπότε και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, τότε αποφεύχθηκε η εφαρμογή του γιατί άλλαξε η φορά του ανέμου. Πλέον, όμως, η εκκένωση του νοσοκομείου είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονταν τα νοσοκομεία Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, καθώς επίσης και κάποια της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται περίπου 130 με 150 άτομα, συμπεριλαμβανομένων νεογνών και ασθενών στις ΜΕΘ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθεις των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά. Στις 21:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Πυλαίας, Μελίας και Κοίλων. Καλούνται οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών, όπου θα υπάρχει λεωφορείο που έχει καλέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας, που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες, επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Δύο μηνύματα από το 112 για τα πύρινα μέτωπα στη Βοιωτία εστάλησαν γύρω στις 19:45.

Με μήνυμα κλήθηκαν όσοι βρίσκονται στο Καρυώτι να απομακρυνθούν προς το Κυριάκι.

Επιπλέον όσοι βρίσκονταν προς τον Ταρσό κλήθηκαν να κινηθούν προς τα Άσπρα Σπίτια.

Στην πυρκαγιά στη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Στην Καβάλα, στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής Διαλεκτό, επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι έχουν εκκενωθεί επτά περιοχές, ενώ δυο πυροσβέστες νοσηλεύονται με εγκαύματα.

Επίσης, στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

• 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου

• 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 2 αεροσκάφη σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου

Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:

• 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη αεροσκάφη σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης

• 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης

Το απόγευμα σημειώθηκαν νέες ενάρξεις όπως στην Κύθνο, στον Ταρσό Βοιωτίας, στον Αποκόρωνα Χανίων, και στη Δυτική Αχαΐα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Τρίτη, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας).


Ειδήσεις σήμερα:

Στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Απαγόρευση πρόσβαση σε ορεινούς όγκους σε περιοχές υψηλού κινδύνου ως την Τετάρτη αποφάσισε η διυπουργική

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στον Σώστη Ροδόπης - Εκκενώθηκαν έξι οικισμοί - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης