Ρόδος: Η περιβαλλοντική οργάνωση που κάνει αναδασώσεις έγινε πρωτοσέλιδο στη Le Monde

Ρόδος: Η περιβαλλοντική οργάνωση που κάνει αναδασώσεις έγινε πρωτοσέλιδο στη Le Monde

Δημοσιογράφος του γαλλικύ μέσου βρέθηκε στο νησί των Ιπποτών με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές - «Είναι νωρίς να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της φωτιάς» λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης

anadasosi
Με στόχο την αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων της Ρόδου, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ανάδειξη των στοιχείων πολιτισμού στο νησί και την διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου 2019 από πέντε Ροδίτες, η λειτουργία της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση κοιν.σ.επ».

Πρόκειται για τον οργανισμό η δράση του οποίου έγινε πριν από μερικές ημέρες πρωτοσέλιδο στην γαλλική Le Monde δημοσιογράφος της οποίας βρέθηκε στο νησί των Ιπποτών με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές.
anadasosi-foitites
Αναδάσωση με φοιτητές και φοιτήτριες από πανεπιστήμιο Κονέκτικατ των ΗΠΑ


Κλείσιμο
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Νεκτάριος Καλογήρου μίλησε στο protothema.gr για τις δράσεις που ετοιμάζει ο οργανισμός για την αναδάσωση των καμμένων στη Ρόδο. Όπως εξήγησε ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς κάτι το οποίο θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Σβησιμο_μικροεστιων_στο_συνορο_καμενου_-_ζωντανου_δασους
Σβήσιμο μικροεστιών στο σύνορο καμένου - ζωντανού δάσους
 

“Αυτή τη στιγμή ο δικός μας ρόλος είναι να σταθούμε υποστηρικτικά σε όλους όσους το χρειάζονται. Από την πολιτεία μέχρι την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, όπου έχουμε ήδη συμφωνήσει να κάνουμε σποροσυλλογή. Πηγαίνουμε σε συγκεκριμένα σημεία που δεν έχουν καεί τα δένδρα και συλλέγουμε για να χρησιμοποιηθεί ο σπόρος τους ως πολλαπλασιαστικό υλικό στην αναδάσωση των καμμένων”. Όπως επισημαίνει αυτή τη στιγμή η σποροσυλλογή γίνεται από συγκεκριμένα σημεία με πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές και λυκιδάμβαρη που είναι ένα είδος του νησιού.
Η_περιοχη_δρασης_μας__Δεξια_στο_βαθος_διακρινεται_η_δεξαμενη_που_διεσωθη
Η περιοχή δράσης της οργάνωσης - Δεξιά στο βάθος διακρίνεται η δεξαμενή που διεσώθη
Η_περιοχη_δρασης_μας_απο_αλλη_γωνια
Η περιοχή δράσης της οργάνωσης από άλλη γωνία


Επίσης, ο κ. Καλογήρου εξηγεί ότι οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα. “Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Δεν είναι ότι κάηκαν 20-30 χιλιάδες στρέμματα αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Για παράδειγμα βλέπουμε ελάφια να κάνουν βόλτες και δεν ξέρουν που να πάνε. Είχαν βρεθεί στον κήπο ενός ξενοδοχείου και δεν ήξεραν που να σταθούν για να δροσιστούν. Έτσι εμείς πρέπει να σταθούμε ως παρατηρητές και σε συνεργασία με τους επιστήμονες, είτε βιολόγους είτε δασολόγους να συνδράμουμε επικουρικά”.
Φοιτητρια_απο_πανεπιστημιο_του_Κονεκτικατ_κοντα_μας
Φοιτήτρια από πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ κοντά στην οργάνωση
Μετα_τη_φωτια__δημιουργωντας_υποδομη_για_το_ποτισμα_των_ελαφιων
Μετά τη φωτιά, δημιουργώντας υποδομή για το πότισμα των ελαφιών


Όσον αφορά το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Le Monde ο κ. Καλογήρου είπε ότι η WWF πρότεινε στον δημοσιογράφο του ξένου Μέσου την συγκεκριμένη οργάνωση και στη συνέχεια αφού ο απεσταλμένος στη Ρόδο πήρε πολλές συνεντεύξεις κατέληξαν στο πρωτοσέλιδο να είναι ο οργανισμός “Για τη Φύση”. “Σίγουρα είναι τιμητικό και σημαντικό που μας επέλεξαν αλλά δεν θα σταθούμε σε αυτή τη στιγμή” είπε ο κ. Καλογήρου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης