Κεφαλονιά: Αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ που δεν αναγνωρίζει συναδελφικούς ναούς στα Επτάνησα

Κεφαλονιά: Αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ που δεν αναγνωρίζει συναδελφικούς ναούς στα Επτάνησα

Κινητοποίηση ετοιμάζουν οι συναδελφοί του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων Κεφαλληνίας – Το ΣτΕ υποστηρίζει ότι οι Συναδελφικοί Ναοί έχουν καταργηθεί με κανονισμό της Ιεράς Συνόδου το 1969

kefalonia-naoi
Κάλεσμα σε κινητοποίηση απευθύνουν οι συναδελφοί του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων Κεφαλληνίας, για την απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν Συναδελφικοί Ναοί στα Επτάνησα.

Συναδελφικοί είναι οι ναοί που έχουν ανεγερεί ή ανοικοδομηθεί ή επισκευαστεί μετά από σοβαρές ζημιές από ιδιώτες, τους συναδελφούς. Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα κυριότητας επί των ναών, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές εκκλησίες, όμως έχουν τη διοίκηση και τη διαχείρισή τους. Ως εκ τούτου, οι συναδελφοί εκλέγουν επιτροπή από τα μέλη τους.

Όμως το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι Συναδελφικοί Ναοί καταργήθηκαν με τον Κανονισμό 2/1969 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η απόφαση υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1864, δεν κατοχυρώνεται η ύπαρξη και λειτουργία των συναδελφικών ναών των Ιονίων Νήσων.

«Βάλλει ευθέως ενάντια στις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων»

Σύμφωνα με τους συναδελφούς του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας, η απόφαση του ΣτΕ, που αναφέρει ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και την έχουν σεβαστεί διαχρονικά οι Μητροπόλεις των Επτανήσων, βάσει της οποίας συνεχίζουν ακόμα τη λειτουργία τους οι Συναδελφικοί και Κτητορικοί Ναοί στα Επτάνησα.

Οι συναδελφοί επισημαίνουν ότι η απόφαση «βάλλει ευθέως ενάντια στις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων, στοιχείο της οποίας είναι οι συναδελφικοί ναοί, αλλά και ενάντια στην ουσία της οργάνωσης των ναών αυτών, που έχουν υπάρξει διαχρονικό παράδειγμα συνοχής, αλληλεγγύης και αποκεντρωμένης, κοινοτικής οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών μας».

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας, επισημαίνουν είναι Συναδελφικός στη διοίκηση και διαχείρισή του, αλλά και Ενοριακός στη λειτουργία του, καθώς είναι ενταγμένος στο ενοριακό πλέγμα της Εκκλησίας μας. «Με αυτόν το χαρακτήρα είναι καταγεγραμμένος ιστορικά από το 1790 (ενετικά έγγραφα) και κυρίως στην συλλογική συνείδηση μας», προσθέτουν.


Το χρονικό της απόφασης

Οι συναδελφοί του Ναού προσέφυγαν στο ΣτΕ για να ακυρωθεί απόφαση του 2019 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας με την οποία αρνιόταν τον διορισμό των Επιτρόπων που όρισαν οι ίδιοι.

Η άρνηση στηριζόταν στο επιχείρημα ότι οι Συναδελφικοί Ναοί έχουν καταργηθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι συναδελφοί, μέχρι το τέλος του 2016, επίτροποι του Ναού ήταν αυτοί που όριζαν οι ίδιοι και ουδέποτε είχε τεθεί θέμα «κατάργησης» ή αμφισβήτησης του συναδελφικού χαρακτήρα των ναών.

Μάλιστα, οι συναδελφοί επιμένουν ότι το δικαίωμά τους προστατεύεται όχι μόνον από τη Συνθήκη της Ένωσης, αλλά και από το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ επισημαίνουν ότι το ιδιαίτερο καθεστώς των Συναδελφικών ναών λειτούργησε ομαλά και απρόσκοπτα για 150 χρόνια μετά και την Ένωση. Ωστόσο, θεωρήθηκε ξαφνικά ότι έχει καταργηθεί, χωρίς κανέναν ουσιώδη λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Κλείσιμο
Οι συναδελφοί προετοιμάζουν τις επόμενες ενέργειες, σε συγκέντρωση που θα γίνει την προσεχή Κυριακή 6 Αυγούστου στις 7:00 μ.μ. στο κελί του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελίστριας Φαρακλάτων, όπου θα συζητηθεί η απόφαση του ΣτΕ αλλά και οι επόμενες κινήσεις.




Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Υόρκη: Εικόνες χάους με μετανάστες να κοιμούνται στα πεζοδρόμια - Δείτε βίντεο

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Τέσσερις νέοι από τους 1.340 που πέρασαν από την «Ελπίδα» μιλούν για την αείμνηστη ευεργέτιδα

NASA: «Βομβαρδίζει» με σήματα το χαμένο Voyager - Στις 15 Οκτωβρίου το διαστημόπλιο θα «ψάξει» να βρει τη Γη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης