Υπερπανσέληνος Αυγούστου 2023: Μάγεψε το «φεγγάρι του οξύρρυγχου» - Εντυπωσιακές εικόνες από όλο τον κόσμο

Υπερπανσέληνος Αυγούστου 2023: Μάγεψε το «φεγγάρι του οξύρρυγχου» - Εντυπωσιακές εικόνες από όλο τον κόσμο

Θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, στις 31 του μήνα, η λεγόμενη «Μπλε Πανσέληνος» - Σε τι διαφέρει η υπερπανσέληνος από την πανσέληνο

panselinos-akropoli
Μαγικές εικόνες χάρισε στον κόσμο σε όλο τον πλανήτη η πρώτη πανσέληνος του Αυγούστου το βράδυ της Τρίτης (1/8).  Η πρώτη από τις δυο υπερπανσέληνους του μήνα που έχει ονομαστεί "το φεγγάρι του Οξυρρύγχου", από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής,  βρέθηκε χθες στο πιο κοντινό σημείο από τη Γη, γεγονός που έκανε τη σελήνη να μοιάζει κατά 14% πιο μεγάλη και κατά 1/3 πιο λαμπερή, σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους.

Στις 21:31 ώρα Ελλάδας η "υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου" έφθασε στο μέγιστο του φωτισμού της, ενὠ πρόκειται για τη δεύτερη υπερπανσέληνο από τις τέσσερις του 2023.

27505109
Ακρόπολη, Αθήνα

panselinos-feggari3
Θεσσαλονίκη
panselinos-feggari2
Σούνιο
Κλείσιμο


panselinos-feggari1
Ακρόπολη


panselinos5
Αργολίδα


panselinos3
panselinos1
panselinos
panselinos4


Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Γι' αυτό φαίνεται πιο μεγάλη και εντυπωσιακή, ιδίως για τους έμπειρους παρατηρητές της Σελήνης.


Δείτε φωτογραφίες απ'όλο τον κόσμο:

zaragosa_spain
Σαραγόσα, Ισπανία

dubai_uae
Ντουμπάι, ΗΑΕ
johannesburg_south_africa
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική


dubai
Ντουμπάι

panselinos-aigiptos
Αίγυπτος

feggari-australia
Αυστραλία

panselinos-konstantinoupoli
Κωνσταντινούπολη
brazilia__brazil
Μπραζίλια, Βραζιλία


skopje_north_macedonia
Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία

islamabat_pakistan
Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν





Έρχεται η "Μπλε Πανσέληνος"

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2023 δεν θα είναι η μοναδική πανσέληνος που θα δούμε μέσα σε έναν μήνα, καθώς φέτος θα σημειωθεί ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο "υπερπανσέληνους".  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032.

Έτσι μετά από το "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου", θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, στις 31 του μήνα, η λεγόμενη "Μπλε Πανσέληνος". Η υπερπανσέληνος του Μπλε Φεγγαριού θα ανατείλει στην Αθήνα στις 8.31 μ.μ

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

Two supermoon events happening in August 2023 | KVUE


Ανάμεσα στις δύο πανσελήνους του Αυγούστου θα υπάρξει η νέα Σελήνη στις 16 Αυγούστου που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαίτερο: θα είναι μια νέα μικρο-Σελήνη, δηλαδή η νέα Σελήνη θα συμβεί κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.


Υπερπανσέληνος: Σε τι διαφέρει από την Πανσέληνο

Υπάρχουν τέσσερις "υπερπανσέληνοι" το 2023. Η πρώτη, «Φεγγάρι του Ελαφιού»,  στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο.



Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι όροι "υπερπανσέληνος" και "μπλε υπερπανσέληνος" έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες επειδή δεν είναι αρκετά επιστημονικοί.

Four full supermoons in a row 2023


Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια "ελλειπτική" τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως "περίγειο".

Μια "υπερπανσέληνος" μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Υόρκη: Εικόνες χάους με μετανάστες να κοιμούνται στα πεζοδρόμια - Δείτε βίντεο

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Τέσσερις νέοι από τους 1.340 που πέρασαν από την «Ελπίδα» μιλούν για την αείμνηστη ευεργέτιδα

NASA: «Βομβαρδίζει» με σήματα το χαμένο Voyager - Στις 15 Οκτωβρίου το διαστημόπλιο θα «ψάξει» να βρει τη Γη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης