Νέα Αγχίαλος: Αδιανόητο να μπαίνει φωτιά μέσα στην αποθήκη πυρομαχικών, λέει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς

Νέα Αγχίαλος: Αδιανόητο να μπαίνει φωτιά μέσα στην αποθήκη πυρομαχικών, λέει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς

Θα έπρεπε να έχει αποψιλωθεί όλη η περιοχή γύρω από την αποθήκη πυρομαχικών- «Για την ΕΔΕ, εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο του υπουργείου, για να τους συμπεριλάβει όλους μέσα»

vaseis_ekriksi_xr
«Αδιανόητα» χαρακτηρίζει τα όσα έλαβαν χώρα στη Νέα Αγχίαλο με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς.

Μιλώντας στο Opeν, ο ο επίτιμος ΓΕΣ, ανέφερε: «Αδιανόητο αυτό που έγινε. Το ξεκαθαρίζω. Θεωρώ ότι να φτάσει η φωτιά να μπει μέσα σε στρατόπεδο με πυρομαχικά, θα έπρεπε να είναι ξυρισμένο το έδαφος, να μπει η φωτιά μέσα στην αποθήκη είναι αδιανόητο». Παράλληλα σημείωσε πως «Είναι τελείως λάθος η λογική που αφέθηκε αυτό το πράγμα. Είτε του αεροδρομίου είτε των προϊσταμένων της Πτέρυγας που θα όφειλαν με διαταγές με ελέγχους. Φαίνεται μια αλυσίδα ευθυνών που ξεκινά από αυτόν που έχει την άμεση διοίκηση. Η απαλλαγή του είναι καθαρά δικονομική».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, τόνισε ότι η ΕΔΕ έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο «Για την ΕΔΕ, εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο του υπουργείου, για να τους συμπεριλάβει όλους μέσα. Βλέπω δέντρα πολύ κοντά στις αποθήκες. Άπαξ και έχεις αποφασίσει ότι εκεί έχεις αποθήκες δεν μπορεί να έχεις δέντρα πάρα πολύ κοντά. Βλέπω χόρτα, θάμνους. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια πράγματα. Έπρεπε να αποψιλωθεί όλη η περιοχή.

Υπάρχει κι άλλη λύση. Η τύπου Igloo αποθήκες, μέσα και έξω από το έδαφος που και βόμβες αεροπλάνων να πέσουν πάνω τους, δεν ανατινάζονται. Το ότι δεν έχουμε ανθρώπινες ζωές χαμένες, ή καταστροφή σοβαρών υποδομών… Θα πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες, είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και προσβάλλει την αεροπορία μας. Πρέπει να βρεθούν οι ευθύνες».

Αποκλεισμένη για καιρό θα παραμείνει η περιοχή πέριξ της αποθήκης πυρομαχικών

Αποκλεισμένη σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων για αρκετό καιρό θα παραμείνει η στρατιωτική περιοχή που βρισκόταν η αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας και έπιασε φωτιά την Πέμπτη με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν απανωτές εκρήξεις που ταρακούνησαν όλη την περιοχή, σπάζοντας από το ωστικό κύμα τα τζάμια σε σπίτια και καταστήματα της Νέας Αγχιάλου. Κι αυτό γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν με τον παραμικρό κραδασμό.

Ειδικά συνεργεία του Στρατού θα προβούν σε ενδελεχή έλεγχο ώστε να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι βάσει των πρωτοκόλλων σε μια ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων, όχι απλώς δεν θα πρέπει να κινούνται αυτοκίνητα αλλά και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται είτε να περπατούν με τα πόδια είτε με ποδήλατο για να μην υπάρχουν κραδασμοί.

Πάντως τα πυρομαχικά που εξερράγησαν δεν ήταν τα πιο σύγχρονα της 111 Πτέρυγας Μάχης, ούτε αυτά που είναι απαραίτητα για να φορτωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην «Χορηγία Α’», δηλαδή στον φόρτο μάχης που βρίσκεται εντός της 111 Π.Μ. Νέας Αγχιάλου. 

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», όπως τόνισε και ο Νίκος Δένδιας. Επίσης, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες.


Ειδήσεις σήμερα:

Μετά το αδιέξοδο για τον Δήμο Αθηναίων ο ΣΥΡΙΖΑ γυρνά στην υποψηφιότητα Παππά - Όλο το παρασκήνιο

Αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση τον Αύγουστο - Τα 11 νησιά με πληρότητα πάνω από 90%

Δύο τραυματισμοί από βουτιές στην «Γκιόλα» στη Θάσο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης