Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο - Καταφτάνουν δυνάμεις από Ρουμανία και Σλοβακία

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο - Καταφτάνουν δυνάμεις από Ρουμανία και Σλοβακία

Κοντά στο φράγμα του Γαδουρά το βασικό μέτωπο - Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα - «Η φωτιά δεν θα τεθεί εύκολα υπό έλεγχο», ανάφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

rodos_enaeria_arthro

Για πέμπτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο νησί της Ρόδου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν συνεχή μάχη με τις φλόγες.

Το βασικό μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στο φράγμα του Γαδουρά και στο χωριό Λάερμα. Για να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στα Λάερμα δόθηκε σκληρή μάχη στη διάρκεια της νύχτας και οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο της φωτιάς στο χωριό το οποίο ως γνωστόν εκκενώθηκε χθες το βράδυ για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοί του. 



rodos_anazopyroseis__4_
e203be4f4cdd562215de208bc4d0c494-b
rodos_anazopyroseis__1_


Αρτοποιός: Σε εξέλιξη το μέτωπο, δεν θα τεθεί εύκολα υπό έλεγχο

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι' αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.


Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία προς τους κατοίκους που εστάλη με μήνυμα από το 112 ήταν να εκκενώσουν το χωριό και να κινηθούν προς τον Αρχάγγελο.

Κλείσιμο


Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής πρόσθεσε, επίσης, ότι το μέτωπο τώρα κινείται έξω από τα Λάερμα προς τα ανατολικά του νησιού της Ρόδου.

Δεν είναι ανεξέλεγτκη η φωτιά στη Ρόδο, αλλά είναι αρκετά δύσκολη, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η πυρσβεστική καλείται να αντιμετωπίσει 50-60 πυρκαγιές καθημερινά, εκτός των αστικών περιστατικών. «Όλη η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος βρίσκεται στις επάλξεις, οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι και καταβεβλημένοι από το rotation. Δεν υπάρχουν άδειες στο πυροσβεσιτκό σώμα».

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρο και 35 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σήμερα. Πιο συγκεκριμένα στο νησί των Δωδεκανήσων αναμένεται να φθάσουν 25 πυροσβέστες αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη, καθώς και βοήθεια από Ρουμανία και Σλοβακία.

rodos_anazopyroseis__3_
rodos_anazopyroseis__2_



Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο 

Στο μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμεραΣάββατο 22 Ιουλίου, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)


Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τις επόμενες μέρες αναμένονται ακραίες συνθήκες.

«Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που δυσκολεύει αλλά και εντείνει την ένταση αλλά και την διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας. Σε αυτή την προσπάθεια ζητούμε την συνεργασία των πολιτών και ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε όλους. Πάνω από όλα για την δική σας ασφάλεια να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» τόνισε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Παρασκευής (21/7) κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας: Καμίνι όλη η χώρα με 45άρια - Η πρόβλεψη για κάθε περιφέρεια

Έκλεψε φορτηγό με καρπούζια στην Αλεξανδρούπολη και τα… πέταξε όλα για να «φορτώσει» μετανάστες

Σεισμοί 3,8 και 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Σκιάθου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης