Σύλληψη 22χρονου Σουηδού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» που κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις στη Σουηδία

Σύλληψη 22χρονου Σουηδού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» που κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις στη Σουηδία

Ο Σουηδός με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να έδινε οδηγίες για κατασκευή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στη Στοκχόλμη και αλλού - Εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του

el-venizelos-astinomia
Χειροπέδες στον 22χρονο Σουηδό υπήκοο Emin Mirzayev με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν αστυνομικοί στις αρχές Ιουλίου κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από εισαγγελική παραγγελία κι ενώ ο 22χρονος ετοιμαζόταν να πετάξει με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της απόπειρας υποκίνησης σε καταστροφές και της παράβασης του Νόμου περί εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών.

Ο 22χρονος, τον οποίο οι σουηδικές αρχές κατηγορούν για τρομοκρατία με βομβιστική επίθεση, βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό και σήμερα εκδικάζεται το αίτημα της έκδοσης του στη Σουηδία.

eggrafo-1


Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Mirzayev, στις 26 Δεκεμβρίου 2022, ο 22χρονος υποκίνησε τρίτα πρόσωπα να προβούν σε βομβιστική επίθεση κατά κτιρίου κατοικιών επί της οδού Dalgrand 60 στην περιοχή Enskededalen της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 22χρονος έδωσε οδηγίες σε άλλα πρόσωπα να εκσφενδονίσουν δοχείο που περιείχε εκρηκτικά και καρφιά κατά του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών με στόχο την πρόκληση πυρκαγιάς και τον τραυματισμό των ενοίκων. «Η ανάθεση, οι οδηγίες και οι υποδείξεις εδόθησαν από τον καταζητούμενο μέσω κρυπτογραφικού συστήματος επικοινωνίας» αναφέρεται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Την ίδια μέρα αλλά και την επόμενη, 27 Δεκεμβρίου 2022, ο Mirzayev, φέρεται ότι υποκίνησε ξανά τρίτα πρόσωπα στο πώς να μεταχειριστούν μια χειροβομβίδα η οποία χρησιμοποιήθηκε σε νέα βομβιστική ενέργεια στην ίδια περιοχή και σημείο. Ο 22χρονος κατηγορείται ότι μέσω του ίδιου κρυπτογραφικού συστήματος επικοινωνίας, έδωσε οδηγίες για το πώς θα χειριστούν την χειροβομβίδα και με ποιο τρόπο θα γίνει η ρίψη της.

Κατά το διάστημα 28-31 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα πάντα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο κατηγορούμενος υποκίνησε για ακόμα μια φορά τρίτα πρόσωπα για να κατασκευάσουν και να μεταχειριστούν έναν εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελείτο από μια μπαταρία, φιτίλι και εκρηκτική ύλη με τελικό αποτέλεσμα την κατασκευή βόμβας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου σε επίθεση που σημειώθηκε επί της οδού Ervallakroken 11 στη πόλη Farsta  που βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ από την Στοκχόλμη. Και γι' αυτή την βομβιστική ενέργεια, ο 22χρονος Mirzayev θεωρείται υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της. Σημειώνεται ότι η βόμβα τοποθετήθηκε σε είσοδο κτιρίου κατοικιών όπου και εξερράγη, προκαλώντας στο ακίνητο μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές.

Όμως οι βομβιστικές ενέργειες με τον Mirzayev στον φερόμενο ρόλο του καθοδηγητή, συνεχίστηκαν. Το χρονικό διάστημα 1-2 Ιανουαρίου 2023 κατηγορείται ότι υποκίνησε άλλα πρόσωπα να κατασκευάσουν μια βόμβα με τον ίδιο τρόπο που την κατασκεύασαν στην επίθεση στο συγκρότημα κατοικιών επί της Ervallakroken. Αυτή τη φορά στόχος τους ήταν to Vällingby, ένα προάστιο στο Västerort που ανήκει στο δυτικό τμήμα της Στοκχόλμης.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, η βόμβα τοποθετήθηκε στην είσοδο κτιρίου κατοικιών επί της οδού Nickelgrand 6. Και σε αυτή τη περίπτωση από την έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο ακίνητο.

Τι λέει η δικηγόρος του

Η ποινικολόγος και νομική εκπρόσωπος του 22χρονου, Ανθούλα Ανάσογλου, σε δήλωση της στο protothema.gr, ανέφερε ότι ο εκζητούμενος δεν έχει σχέση με τις κατηγορίες που του προσάπτονται και την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που συνέβησαν τα δυσάρεστα αυτά περιστατικά, βρισκόταν εκτός Σουηδίας. Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι στο ένταλμα δεν διευκρινίζεται από ποια πλατφόρμα φέρεται να επικοινωνούσε ο εντολέας της με τρίτα πρόσωπα τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στις επιθέσεις, για τα οποία μάλιστα δεν γνωρίζουμε εάν έχουν συλληφθεί.

«Ως κορωνίδα της αοριστίας του εντάλματος είναι η απόφαση για την προφυλάκιση του εντολέα μου η οποία έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ακρόαση και επιπλέον οι Σουηδικές Αρχές δεν δίνουν επαρκείς εξηγήσεις για τα δικαιώματα της προσφυγής του κατά της απόφασης προφυλάκισης. Άμεσα προσφεύγουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι ο εντολέας μου παραμένει κρατούμενος για αρκετές ημέρες χωρίς τα στοιχειώδη για μια ανθρώπινη διαβίωση. Κοιμάται στο πάτωμα του κελιού του καθώς δεν του έχει παραχωρηθεί ούτε στρώμα, βρίσκεται σε απομόνωση χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους του κατά παραγγελία των Σουηδικών Αρχών, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα» κατέληξε η κυρία Ανάσογλου μιλώντας στο protothema.gr.

anthoula_anasoglou_in
Ανθούλα Ανάσογλου


Ειδήσεις σήμερα:

«Πολλαπλοί οργασμοί από παντού» - Η σεναριογράφος της «Μουρμούρας» μίλησε στον Θεοδωράκη για τον λεσβιακό έρωτα

Πατέρας δύο παιδιών ο υποπλοίαρχος που σκοτώθηκε χθες στο τροχαίο της Μαραθώνος

Τα κοσμήματα «πρόδωσαν» τον Μπαγκλαντεσιανό δολοφόνο της 46χρονης τρανς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης