Αττική: Ανοίγουν 7 κλιματιζόμενες αίθουσες και «Γραμμή Καύσωνα» - Cooling station στο Σύνταγμα

Αττική: Ανοίγουν 7 κλιματιζόμενες αίθουσες και «Γραμμή Καύσωνα» - Cooling station στο Σύνταγμα

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον Δήμο Αθηναίων - Μικτά κλιμάκια και drones με θερμικές κάμερες για την επιτήρηση των χώρων πρασίνου - Τι αλλάζει στην αποκομιδή των απορριμμάτων

kauswnas_deka_meres_xr
Σε πλήρη επιφυλακή τίθενται ξανά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εν όψει του νέου -μεγαλύτερης διάρκειας- κύματος καύσωνα που θα πλήξει σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, την περιοχή της πρωτεύουσας από αύριο Πέμπτη 20 έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου.

Υλοποιώντας το σχετικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιούνται μέτρα και δράσεις, για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ανοιχτές από τις 8.00 έως τις 22:00 καθημερινά 7 κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας – Διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας

Ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα, στις 11 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άνοιξε κλιματιζόμενους χώρους σε επτά Λέσχες Φιλίας και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Οι πολίτες μπορούν να περνούν δροσερά και ευχάριστα τις ώρες τους στο οικείο περιβάλλον των Λεσχών απολαμβάνοντας τις παρέες τους, τον καφέ και τον δροσερό χυμό τους. Παράλληλα, o Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την παρουσία νοσηλευτή στις κλιματιζόμενες αίθουσες για την παροχή συμβουλών υγείας και για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δυσφορίας ή ενόχλησης.

Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι, βρίσκονται στα εξής σημεία:

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946
-Λέσχη Φιλίας "Η Ανάληψη του Κυρίου" Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403
Κλείσιμο
-Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716
-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877
-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334
-Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877
-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

Όποιος πολίτης επιθυμεί να μεταφερθεί στους ανωτέρω κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να επικοινωνεί με όποια από τις ανωτέρω Λέσχες Φιλίας επιθυμεί για να προγραμματίζεται η μεταφορά του με οχήματα του "Βοήθεια στο Σπίτι".

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» – Κανείς μόνος του, κανείς απροστάτευτος

Οι Ομάδες του «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχουν φροντίδα, σταθερά σε περισσότερους από 500 μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Τα οχήματα του Προγράμματος μπορούν επίσης να μεταφέρουν όσους πολίτες χρειαστεί στους κλιματιζόμενους χώρους ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Τηλεφωνική Γραμμή Καύσωνα στα Δημοτικά Ιατρεία

Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή βοήθειας, μέσω της οποίας παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η «Γραμμή Καύσωνα» είναι το 210 3638049 και εξυπηρετεί καθημερινά, από τις 08:30 έως τις 19:30.

24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση και παροχή βοήθειας στο 1595 – Τρεις επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές

Παράλληλα, η 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη «1595», και το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000 δέχονται αναφορές και αιτήματα πολιτών που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη. Επίσης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. 210 5246515-6 καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.

Πληροφορίες και βοήθεια στην ειδική ιστοσελίδα coolathens.cityofathens.gr και δωρεάν εφαρμογή extrema Global

Ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης για τις ημέρες του καύσωνα (coolathens.cityofathens.gr), ενώ λειτουργεί και τη δωρεάν εφαρμογή για smartphones EXTREMA Global, με πληροφορίες που δίδονται σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας, με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης, υποδεικνύοντας σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια, πάρκα), τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Επίσης, η εφαρμογή ενημερώνει για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Η εφαρμογή λειτουργεί σε 6 γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και Μουσεία της πόλης.

Στο πλευρό των αστέγων που επιλέγουν να παραμείνουν εκτός των δομών

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέρα και νύχτα κοντά στους αστέγους. Τέσσερις βάρδιες επιχειρούν στους δρόμους προσφέροντας δροσερό νερό, πλήρη γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν, έστω και προσωρινά, στις δομές φιλοξενίας αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων στις οποίες μπορούν να καταφύγουν, για τα σημεία δροσιάς της πόλης, ενώ παρέχουν χρηστικές πληροφορίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Προστασία των μικρών ζώων και πουλιών

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στα πάρκα και τα άλση της πόλης, καθώς και τα σκυλάκια και γατάκια που κυκλοφορούν στον αστικό ιστό. Συνολικά 150 ποτίστρες βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στα πάρκα νέας γενιάς που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας έχουν προβλεφθεί ειδικές ποτίστρες για την παροχή φρέσκου νερού, αλλά και φωλιές για τα πουλιά.

Μικτά Κλιμάκια Επιφυλακής σε λόφους, άλση και μεγάλα πάρκα

Κλιμάκια εργαζομένων του δήμου, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, τη Διεύθυνση Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από τη Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα στους Λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Αρδηττού καθώς και στο Άλσος Παγκρατίου, Ιλισίων, Ευελπίδων, Γουδή, Λαμπράκη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σε επιφυλακή εξάλλου βρίσκεται και η Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού για να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες και προβλήματα στους δρόμους και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

Drones της Δημοτικής Αστυνομίας στο Λυκαβηττό για την από αέρος επιτήρηση

Τέσσερα drones εκ των οποίων το ένα διαθέτει θερμική κάμερα που τού επιτρέπει να ανιχνεύει ακόμη και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, θα βρίσκονται και πάλι μαζί με τους χειριστές τους στον λόφο του Λυκαβηττού, από τις 8 το πρωί έως και τη δύση του ηλίου, με στόχο την κατόπτευση των μεγάλων χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης (Φιλοπάππου, Λόφο Στρέφη, Λόφο Αρδηττού, Λόφο Λαμπράκη, Ακαδημία Πλάτωνος, Εθνικό Κήπο κ.α.)

Περιπολίες και επιτήρηση στο κέντρο και τις γειτονιές από τη Δημοτική Αστυνομία

Παράλληλα, η Δημοτική Αστυνομία με εποχούμενα κλιμάκια επιτηρεί το κέντρο της πόλης, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για οποιοδήποτε πρόβλημα ή κίνδυνο αντιμετωπίζουν δημότες και επισκέπτες.

Cooling station για διανομή παγωμένου νερού στο Σύνταγμα – 36.000 μπουκάλια διατέθηκαν από τις 11 Ιουλίου

Το ειδικό περίπτερο που έστησε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος εξακολουθεί να παρέχει μπουκάλια με κρύο νερό στους διερχόμενους και τους επισκέπτες της πόλης.

Από τις 11 Ιουλίου όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση, έχουν διατεθεί περισσότερα από 36.000 μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό.

Διακοπή των εργασιών μια ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας

Με ειδική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, οι εργαζόμενοι του δήμου σε βαριές εξωτερικές εργασίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Οδοποιία κλπ.) θα αποσυρθούν από τις εργασίες τους από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. μία ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η αντίστοιχη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.

Οι μόνες υπηρεσίες του Δήμου που εξαιρούνται από την εφαρμογή της εγκυκλίου, είναι όσες εμπλέκονται στο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε επιφυλακή όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι ομάδες του street work παροχής βοήθειας και προστασίας των αστέγων.

Νέα αυστηρή σύσταση και στις αναδόχους εταιρείες που εκτελούν έργα στο Δήμο

Σε νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, απευθύνεται νέα σύσταση στους Αναδόχους των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να λάβουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, όπως ορίζει η ειδική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων και κατ' εξαίρεση των κρατικών οδηγιών που προτείνουν παύση των εργασιών από τις 12 το μεσημέρι. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι όμοιο με αυτό που είχε αποσταλεί στο πρώτο κύμα του καύσωνα.

Έκκληση στους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια μεταξύ 11.00 – 17.00

Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Από αύριο Πέμπτη 20/07/2023 η αποκομιδή θα πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00. Με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις. Ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαιτίας του καύσωνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν όλες οι διοικήσεις στο Δημόσιο - Tέλος οι κομματικοί διορισμοί σε 522 φορείς

Πώς επώνυμες Ελληνίδες βρέθηκαν γυμνές στο Discord - 17χρονος από τη Βοιωτία ο διαχειριστής

Άγρια δολοφονία 15χρονης στη Ρωσία: Τη βίασαν, την πέταξαν σε γραμμές τρένου και της έριξαν καυστικό υγρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης