Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών: «Ο δρόμος σας να είναι γεμάτος περιπέτειες»

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών: «Ο δρόμος σας να είναι γεμάτος περιπέτειες»

Ιστορική ομιλία για την ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ - Το δέσιμο με την Ελλάδα – Η εθνική συνείδηση των Ελλήνων της Διασποράς

w13-194826thumbnailIMG4295
Στην ιστορική διαδρομή, στα επιτεύγματα και στην αγάπη της Ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ για τη μητέρα πατρίδα Ελλάδα, εστίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του στην 94η Τελετή Αποφοίτησης των τελειόφοιτων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις των δύο σχολείων στο Παλαιό Ψυχικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πλαισίωσε, μάλιστα, την ιδιαίτερα συγκινητική και πατριωτική ομιλία του με δύο βίντεο από τη φετινή παρέλαση, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, για την εθνική επέτειο του 1821, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και από τη φετινή εκδήλωση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στον Λευκό Οίκο, με κυρίαρχη την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την παρουσία του στην τελετή αποφοίτησης των μαθητριών και των μαθητών ενός από τα κορυφαία σχολεία της Ελλάδας, που γεννήθηκε για να αναδείξει τους δεσμούς της Ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα.

Με επίκεντρο την Ομογένειά μας στην Αμερική, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπογράμμισε ότι «λίγα είναι τα πράγματα εκείνα που αποτυπώνουν τόσο καθαρά τη δύναμη, τον ενθουσιασμό, την πολυχρωμία και την αγάπη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την πατρίδα μας, καθώς και τη σχέση της με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όπως το ετήσιο κορυφαίο γεγονός των ομογενειακών παρελάσεων για την Επανάσταση του 1821, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην παρουσία του Ελληνισμού από τον 19ο αι. έως σήμερα στην Αμερική και στη δημιουργία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας της πρώτης παναμερικανικής οργανωτικής δομής, δηλαδή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. «Οι Έλληνες», τόνισε, «δημιουργούν τις κοινότητές τους και αμέσως μετά τις εκκλησίες μας που αποτελούν το σημείο αναφοράς τους, το λατρευτικό κέντρο και τον τόπο συνάντησης Ελληνίδων και Ελλήνων. Οι εκκλησίες, με τα ελληνικά σχολεία τους, αποτελούν τη ζωντανή σύνδεση με τη μητέρα πατρίδα και με την πατρώα γλώσσα και είναι τα μέρη όπου οι ομογενείς μας γιορτάζουν τα έθιμά μας, μαθαίνουν τους παραδοσιακούς χορούς μας, παντρεύονται, βαφτίζουν τα παιδιά τους και αποχαιρετούν τους γονείς τους στην τελευταία τους κατοικία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στον μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, μια τεράστια προσωπικότητα της Εκκλησίας μας και της Ομογένειάς μας, με έμφαση στη συνάντησή του το 1965, στην πόλη Σέλμα, της Πολιτείας της Αλαμπάμα, με τον ηγέτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τη διαδήλωση στο πλευρό του για την ελευθερία των ανθρώπων και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και στην πρώτη είσοδό του, το 1987, στο Οβάλ Γραφείο, επικεφαλής ομάδας κορυφαίων ομογενών ως επίσημου προσκεκλημένου του τότε Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, από την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η παράδοση του εορτασμού της εθνικής επετείου στον Λευκό Οίκο.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ομογενείς μας, που διακρίνονται στις τέχνες και τις επιστήμες και, κυρίως, σε αυτούς που εκλέγονται γερουσιαστές, εκπρόσωποι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στα Πολιτειακά Κοινοβούλια, κυβερνήτες Πολιτειών και πρέσβεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα όπως ο νυν πρέσβης Τζορτζ Τσούνης. «Είναι αυτοί», τόνισε, «που υπερασπίζουν διαχρονικά τα δίκια του Ελληνισμού, θέτουν διαρκώς και επίμονα την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο μας και υπενθυμίζουν στις κυβερνήσεις της Αμερικής τη σημασία της υπεράσπισης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της Ομογένειάς μας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

Παρουσία του υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταύρου Παπασταύρου, των βουλευτών Ντόρας Μπακογιάννη και Παύλου Γερουλάνου, του Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητου, διευθυντή του γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, των μελών του ΔΣ και του σωματείου και του συμβουλίου των επιτρόπων του ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς και των μελών του εκπαιδευτικού, διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού των δύο σχολείων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απευθύνθηκε στους τελειόφοιτους και σημείωσε ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για αυτούς μία νέα αρχή». «Εύχομαι», είπε, «η αρχή αυτή με τα εφόδια που λάβατε από αυτό το υπέροχο σχολείο να είναι ευλογημένη, καρποφόρα και πλούσια σε επιτυχίες και ευτυχία, ειδικά σήμερα που θεωρείται απίθανο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην επιστήμη και στην τεχνολογία η γραμμή της ζωής να είναι μια ομαλή ευθεία γραμμή».

Με ειδική αναφορά στην «Ιθάκη», του αγαπημένου ποιητή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Κωνσταντίνου Καβάφη, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στους τελειόφοιτους «ένα ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις», ενώ προσκάλεσε όλους όσοι θα σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Αμερικής να επισκεφτούν τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, όπου θα τους περιμένει για να τους καλωσορίσει και να τους υποστηρίξει στην πορεία τους.

Κλείσιμο
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επεφύλαξε, τέλος, μια ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών, ακαδημαϊκό και καθηγητή, Κώστα Συνολάκη, για τον οποίο τόνισε ότι υπηρετεί με απόλυτη αφοσίωση, πίστη, θαυμαστή αποτελεσματικότητα και συνέπεια τις αρχές, τις αξίες και το όραμα των ιδρυτών του κορυφαίου σχολείου.

Ο κ. Συνολάκης, του οποίου η τριετής θητεία ολοκληρώνεται οσονούπω, ευχήθηκε στους τελειόφοιτους «κάθε επιτυχία στη ζωή τους, με εφόδια τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις παραστάσεις που τους πρόσφερε το σχολείο». «Προσηλωθείτε σε υψηλά ιδεώδη εάν θέλετε να διακριθείτε και να γίνετε οι καπετάνιοι της δικής σας ζωής, γιατί ζωή ολοκληρωμένη χωρίς ρίσκα, χωρίς αγώνα και τις δικές σας αλήθειες, και τα δικά σας πιστεύω, δεν υπάρχει», τους προέτρεψε.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος, ακαδημαϊκός και καθηγητής, Κώστας Συνολάκης, δήλωσε «εξαιρετικά υπερήφανος για το ακούραστο πνεύμα των μαθητριών και των μαθητών, τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και την ικανότητα των εκπαιδευτικών στην παροχή ποιοτικής διδασκαλίας, που οδήγησαν σε εκπληκτικά επιτεύγματα, καθώς η τάξη του 2023 απέδωσε εξαιρετικά στις εξετάσεις για τα ελληνικά και τα ξένα πανεπιστήμια, με τα καλύτερα αποτελέσματα τουλάχιστον μίας πενταετίας». Μάλιστα, ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον τελειόφοιτο Φίλιππο Φούφα, που πέτυχε την απόλυτη αριστεία στις πανελλαδικές εξετάσεις με τέσσερα εικοσάρια, αλλά και στην τελειόφοιτη Σωφρονία Βουδούρη που πέτυχε την απόλυτη επίδοση στις εξετάσεις του International Baccalaureate, με 45 στα 45, 0,2 παγκοσμίως. Ο πρόεδρος Συνολάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συμπεριληπτικό χαρακτήρα που έχει υιοθετήσει το σχολείο: «Η ενίσχυση της ποικιλομορφίας του μαθητικού σώματος έγινε περαιτέρω μεταρρυθμιστική, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν δεκτά στο σχολείο τρία ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, κατόπιν εξετάσεων, και δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες και σοβαρές κινητικές δυσκολίες», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο που αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να είναι ο κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης.

«Είστε ένας κληρικός», τόνισε, «που με την ακεραιότητα, το ήθος, την αποφασιστικότητα, τη δημιουργικότητά του και τη συναισθηματική και εγκεφαλική νοημοσύνη του τιμά τη Μητέρα Εκκλησία μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και φυσικά τον μακροβιότερο και έναν από τους πλέον σημαντικούς Οικουμενικούς Πατριάρχες, τον Βαρθολομαίο. Τολμώ να πω ότι ήταν ιδιοφυής η σκέψη του Οικουμενικού Πατριάρχη να προτείνει την εκλογή σας στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, στη θέση δηλ. του φυσικού ηγέτη της Ομογένειάς μας στη μεγαλύτερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Γέννημα-θρέμμα του μαρτυρικού Φαναρίου, απόλυτα αφοσιωμένο πνευματικό τέκνο του Οικουμενικού Πατριάρχη, έρχεστε από πολύ μακριά και με βάση την Ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία ακολουθείτε τα χνάρια του κορυφαίου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου. Τολμηρός και καινοτόμος, προασπίζετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τα εθνικά μας συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στην πιο ισχυρή και ελεύθερη χώρα του κόσμου, αγωνιζόμενος διαρκώς για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας στο προηγούμενο καθεστώς της. Ταυτόχρονα, αγκαλιάζετε τους πιο αδύναμους και τους λιγότερο προνομιούχους και γίνεστε καθημερινός κήρυκας της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, ο Κώστας Συνολάκης απένειμε το βραβείο προέδρου στον πρώην πρόεδρο του ΔΣ του ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και εμβληματικό μέλος της κολλεγιακής οικογένειας, Νικόλαο Τσαβλίρη, αλλά και για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικό του σχολείου, την Πολυάνθη Τσίγκου. Η τελετή αποφοίτησης έκλεισε με την απονομή των βραβείων, των επαίνων και των διπλωμάτων αποφοίτησης των μαθητριών και των μαθητών.

Κατά την τελετή αποφοίτησης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παράσταση ‘Κοινός Λόγος’ της Έλλης Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Γκιργκινούδη από το Δραματικό Όμιλο του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Θέσπις» στη Νέα Υόρκη, την οποία είχε παρακολουθήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος στις αρχές Ιουλίου. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, το έργο παρουσιάστηκε και στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη, ενώ αποτελεί τμήμα του ευρύτερου αφιερώματος του Κολλεγίου Αθηνών για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, τη Mικρασιατική Καταστροφή και τη μετεγκατάσταση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Με έστειλαν στο νοσοκομείο για μία selfie», λέει ο Βρετανός τουρίστας που ξυλοκοπήθηκε από μπράβους στον Λαγανά

Ο Σασμός έριξε αυλαία με το πιο συγκινητικό φινάλε - Τα σχόλια στο Twitter

Πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών αποκαλύπτει στον Θεοδωράκη ποιον οργασμό απολαμβάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης