Καιρός - Καύσωνας Κλέων: Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - Σε επίπεδο «συναγερμού» 3 η Αθήνα

Καιρός - Καύσωνας Κλέων: Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - Σε επίπεδο «συναγερμού» 3 η Αθήνα

Εξαήμερος καύσωνας με 44άρια από την Παρασκευή: Ποιες περιοχές επηρεάζονται - Μέρα μέρα οι θερμοκρασίες στις πιο μεγάλες πόλεις

kaysonas_athina_arthro
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της επέλασης του καύσωνα «Κλέων».

 Επίπεδο επικινδυνότητας 3 με ακραίες θερμοκρασίες, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, έχει προβλέψει η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για αύριο, Πέμπτη 13 Ιουλίου, για την Αθήνα και την Παρασκευή 14 Ιουλίου για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10-07-2023) με α.α.4, επικαιροποιήθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο, να προκύψουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικά και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από σήμερα Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία «Κλέων» και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου
Κλείσιμο
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τη Δευτέρα (17-7-2023) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου

Καιρός - Καύσωνας Κλέων: Σε συνθήκες ακραίας ζέστης εισέρχεται η χώρα - Πού θα δούμε 43άρια από αύριο


Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα είναι το βασικό στοιχείο που ανησυχεί επιστήμονες και μετεωρολόγους, με την ακραία ζέστη να αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιών

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo η Πέμπτη 13 Ιουλίου και η Παρασκευή 14 Ιουλίου αναμένεται να είναι οι πιο θερμές και οι πιο επικίνδυνες ημέρες του παρατεταμένου καύσωνα.

Εκτιμάται ότι οι πιο ζεστές ημέρες της εβδομάδας θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε η θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ελλάδα θα φθάσει τους 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες δεν είναι σπάνιες για την περιοχή μας, όπως επισημαίνουν μετεωρολόγοι -  αλλά φαίνεται ότι ο επικείμενος καύσωνας -με αυξομειώσεις στην έντασή του- θα μας ταλαιπωρήσει και την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, όπως καταγράφει το meteo.gr  την Πέμπτη 13/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στην Αθήνα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα.

Την Παρασκευή 14/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Δείτε χάρτες του meteo 

kausonas-kleon-kakokairia-meteo

kausonas-meteo-kleon-3
Τι λένε οι μετεωρολόγοι - Τα σημερινά δεδομένα

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινά στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο.

Ο καιρός στην Αττική  σήμερα Τετάρτη θα είναι γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.  

Μάλιστα, χθες, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που είχε εκδώσει, σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία.Η πρόγνωση Μαρουσάκη: Δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησος τα γεωγραφικά διαμερίσματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

«Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο.

Από την Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.


Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις - μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.

Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δε σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και όπως δείξαμε δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.

- Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά - δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

kleon-kausonas
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει τον πιο πάνω χάρτη, το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ.

«Η παχιά λευκή γραμμή μας δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα.

Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος - μέγιστο της έντασης).

Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος».

Μέρα μέρα οι θερμοκρασίες σε μεγάλες πόλεις - Η πρόγνωση Καλλιάνου


Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, στους 44 το Σάββατο και στους 41 την Κυριακή.

Αθηνα


Ελαφρώς πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη, όπου τα μέγιστα όρια αναμένεται ότι θα αγγίξουν τους 41 βαθμούς την Παρασκευή, τους 40 το Σάββατο και τους 38 την Κυριακή.

θεσσαλονικη


Πιο θερμή πόλη, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία θα είναι η Λάρισα, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς από αύριο Τετάρτη. Την Πέμπτη η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στους 43 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 45 και την Κυριακή τους 41 βαθμούς.

Λαρισα


Στο Ναύπλιο, την Πέμπτη η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται στους 40 βαθμούς, την Παρασκευή στους 42, το Σάββατο στους 43 και την Κυριακή στους 42.

Ναυπλιο


Χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου την Παρασκευή, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς, το Σάββατο τους 36 και την Κυριακή τους 39.ΗρακλειοΕιδήσεις σήμερα:

Από αιμορραγικό σοκ πέθανε η Κουβανή τρανς - Στις κάμερες ασφαλείας αναζητά τον δολοφόνο η αστυνομία

Άγιος Παΐσιος: 29 χρόνια από την «κοίμησή» του - Η ζωή, οι υπερβολές και η τηλεοπτική σειρά


Μήτσος Παπανικολάου: Ομοφυλοφιλία, ναρκωτικά και επαιτεία - Η ζωή ενός «καταραμένου» ποιητή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης