Δίκη για μάτι: Το Λιμενικό έμαθε για το Μάτι μέσω… Δανίας, λέει μάρτυρας

Δίκη για μάτι: Το Λιμενικό έμαθε για το Μάτι μέσω… Δανίας, λέει μάρτυρας

Δανοί τουρίστες που βρέθηκαν στη θάλασσα πάτησαν το κουμπί στο 112 που λειτουργούσε από τότε στη χώρα τους και έδωσαν το σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, τόνισε ο Σταύρος Μπάνος

fotia-mati
Μέσω... Δανίας όπου το 112 βρίσκονταν σε λειτουργία και έπειτα από αρκετές ώρες ενημερώθηκε το ελληνικό Λιμενικό ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα που πάλευαν να σώσουν τις ζωές τους.

Αυτό κατέθεσε σήμερα στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 ο μάρτυρας Σταύρος Μπάνος, ο οποίος την κρίσιμη χρονική περίοδο ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων. Επί της ουσίας ο μάρτυρας τόνισε πως το Λιμενικό ενημερώθηκε γιατί Δανοί τουρίστες που βρέθηκαν στη θάλασσα πάτησαν το κουμπί στο 112 που λειτουργούσε από τότε στη χώρα τους και έδωσαν το σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για το πώς η Ελλάδα πληροφορήθηκε ότι βρίσκονταν άνθρωποι στη θάλασσα, είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τις 8 το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ένας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του... Πήγε το σήμα σε δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο μάρτυρας οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν στη συνέχεια από ελικόπτερο που έφτασε στη περιοχή ότι στη θάλασσα υπήρχαν γύρω στις δύο χιλιάδες άτομα, αριθμός που όπως ανέφερε, του φάνηκε ιδιαίτερα μεγάλος. Εν συνεχεία, άρχισε αγώνας δρόμου για τη διάσωση των πολιτών με ορισμένους από αυτούς όμως να έχουν αφήσει ήδη την τελευταία τους πνοή στο νερό.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το μάρτυρα από τη στιγμή εκείνη κινητοποιήθηκαν πλοία από το ναύσταθμο Σαλαμίνος και τέθηκαν σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Εξαφάνιση 27χρονης στην Κω: «Η Αναστάζια έπεσε θύμα απαγωγής» λέει η μητέρα της

Ρωσία: Ο Πούτιν απαγορεύει την αλλαγή φύλου και ιδρύει ινστιτούτο ψυχιατρικής μελέτης των ΛΟΑΤΚΙ

ΓΕΕΘΑ: Έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο στην Πύλο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης