Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα 5 αθηναϊκά στέκια που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη του

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα 5 αθηναϊκά στέκια που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη του

Μετά την εμφάνισή του στην ταβέρνα του «Τζίμη» στο Βύρωνα ανατρέξαμε στα αγαπημένα αθηναϊκά στέκια του Έλληνα σταρ των Μιλγουόκι Μπακς

STEKIA_ATETOKOYMBO_ARTHRO
Η αθηναϊκή περιπέτεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεκινά από το γήπεδο του Φιλαθλητικού στου Ζωγράφου. Για να πάει ο Γιάννης από τα Σεπόλια, την γειτονιά που κάποτε αποτελούσε πεδίο εφόδων των οπαδών της “Χρυσής Αυγής”, μέχρι το γήπεδο του Ζωγράφου έπρεπε να έχει μαζί του τη “λευκή ασπίδα” του: Τον τότε συμπαίκτη του Αλέξανδρο Ζόγκα.
IMG_0758_2
Γήπεδο Τρίτωνα Σεπολίων

Μια μέρα, ο Αλέξανδρος πήρε μαζί του κατά λάθος την αγαπημένη μπάλα του Γιάννη. Την επόμενη μέρα την έψαχνε σαν τρελός. Τον καθησύχασε ο Αλέξανδρος ότι θα του την επέστρεφε την επόμενη μέρα. Και τότε ο Αντετοκούνμπο αστειευόμενος του είπε αυτό: “Δεν είναι απλώς μια μπάλα του μπάσκετ. Μια μέρα θα λες ότι είχες την μπάλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του παίκτη των Lakers”.

Κλείσιμο
Εκανε κι άλλα διορατικά σχόλια τότε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στα τέλη του 2008 συγκεκριμένα, πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Γιάννης περπατούσε με τον Αλέξανδρο και είπε “…όταν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ ένας μαύρος, εγώ θα γίνω εκεί αρχηγός”. Η πρόβλεψη εκπληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα.

Δεύτερη αθηναϊκή στάση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το γήπεδο του Τρίτωνα Σεπολίων. Αυτό το φαινομενικά ασήμαντο για τα δεδομένα του εγχώριου πρωταθλητισμού, γήπεδο έζησε αναμφίβολα την πιο μεγάλη του στιγμή τις 29 Ιουνίου 2019, όταν διάσημο αθλητικό brand επέλεξε ακριβώς το γήπεδο του Τρίτωνα για να παρουσιάσει τα Zoom Freak One, τα πρώτα παπούτσια της μάρκας αφιερωμένα σε ένα Ευρωπαίο παίκτη.
5350760
Γήπεδο Τρίτωνα Σεπολίων

Ήταν μια εντυπωσιακή εκδήλωση που κάλυψαν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, με χιλιάδες θαυμαστές του Γιάννη να κατακλύζουν ακόμα και όλα τα γειτονικά μπαλκόνια.

Η οδός Δυρραχίου, που σημάδεψε τα νεανικά χρόνια του Γιάννη, στολίστηκε σαν να ήταν γιορτή: Μουσική σε μεγάλη ένταση, φωτορυθμικά και γιγαντοοθόνες για να τιμηθεί ο Αντετοκούνμπο. Όλα έγιναν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας προκειμένου να αναδειχθεί η γειτονιά στην οποία ο Γιάννης νιώθει ότι ανήκει.

“Εκεί δεν χρειάζεται να είμαι ο Greek Freak, είμαι απλώς ο Γιάννης”, λέει ο ίδιος. Την ίδια ημέρα, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι θα τους δινόταν ένα κουτί που θα περιείχε ένα Δελτίο Τύπου που θα περιέγραφε συνοπτικά την ιστορία των Αντετοκούνμπο στη γειτονιά. Επίσης θα τους έδιναν ένα μήλο, ένα σάντουιτς κι ένα χυμό, ως σύμβολο της βοήθειας που έδιναν στα αδέλφια κάποιοι άνθρωποι της περιοχής: Αυτή η Ελλάδα θα έμελε να είναι η αγαπημένη του Γιάννη.

Τρίτη στάση στο αθηναϊκό ταξίδι των Αντετοκούνμπο, πολύ κοντά στον Άγιο Μελέτιο, στην οδό Δυρραχίου νούμερο 63, η κάποτε ταπεινή καφετέρια “Κιβωτός”. Ένα κατάστημα που λειτουργεί από το 1964 και το διευθύνει η Καίτη και ο Γιάννης Τζίκας, ένα ζευγάρι οπαδών του μπάσκετ. Το αγαπημένο τους άθλημα πρωταγωνιστεί στη διακόσμηση του μαγαζιού και βέβαια με υπογεγραμμένες φανέλες του Γιάννη από την αποστολή της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αλλά και τη φανέλα που φόρεσε 4 χρόνια αργότερα, στο All-Star Game του 2018 που έγινε στο Staples Center του Λος Άντζελες.
5344955
Καφετέρια Κιβωτός

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, τα αδέλφια άρχισαν να περνούν καθημερινά την πόρτα της αγαπημένης τους καφετέριας. Η Κιβωτός λειτουργούσε και ως εστία αλληλεγγύης για τα αδέλφια. Σύμφωνα με αφήγηση της Καίτης Τζίκα στον Ισπανό βιογράφο του Αντετοκούνμπο κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι τα αδέλφια Γιάννης και Θανάσης έρχονταν καθημερινά στο γήπεδο και δεν είχαν ούτε ένα ευρώ στις τσέπες τους. “Έτσι, τους είπαμε ότι μπορούσαν να έρχονται καθημερινά και θα τους δίναμε ένα σάντουιτς, χυμό κι ένα μήλο”. Έτσι δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους Αντετοκούνμπο και το ζεύγος Τζίκα.

Για την ιστορία, η καφετέρια Κιβωτός, συμμετείχε σε εκείνη τη γιορτή, κι ετοίμασε μάλιστα ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι με μεζέδες για τους διοργανωτές και τους δημοσιογράφους. Για να θυμούνται πως ξεκίνησαν τα αδέλφια μιας οικογένειας που είναι τώρα πολυεκατομμυριούχοι.
5344972
Καφετέρια Κιβωτός

Τέταρτη στάση στο αθηναϊκό ταξίδι των πρώτων και δύσκολων χρόνων των Αντετοκούνμπο ήταν η ψησταριά Dennis στη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου. Εκεί ο άλλος άνθρωπος-κλειδί στην πορεία τους, ο Σπύρος Βελλινιάτης βεβαιώνει ότι φρόντιζε για γεύματά τους και όχι μόνο. Λέγεται ότι μετά από ένα αγώνα του Φιλαθλητικού Ζωγράφου εναντίον μιας άλλης κλασικής αθηναϊκής ομάδας, του ΑΟΠ Παγκρατίου, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έφαγε εφτά “πιτόγυρα”.
slider_dennis_7-1920x800-1
Το στέκι του Dennis. Photo Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας – Εκδόσεις Κάκτος

Η πέμπτη και τελευταία σημαντική διεύθυνση πηγαίνοντας στα Σεπόλια από το γειτονικό Περιστέρι, στην οδό Δυρραχίου βρίσκεται ένα “σημείο-σταθμός της εφηβείας του Γιάννη Αντετοκούνμπο: η εκκλησία του Αγίου Μελετίου. Εκεί καλλιεργήθηκε η τεράστια σε αποθέματα πίστης, προσωπικότητα του Έλληνα μπασκετμπολίστα. Σε αυτόν το ναό, λειτουργεί ο πατήρ Ευάγγελος Γκανάς πνευματικός του Γιάννη στην εφηβεία του.

Είναι ο κληρικός που δεν δίστασε ποτέ να αντισταθεί σε κάθε ρατσιστική αντίδραση εναντίον των μεταναστών, που δεν ήταν και λίγες την εποχή που απογειωνόταν η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Στα 17 του, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ο Γιάννης βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με νονό έναν παλιό συμπαίκτη από τον Φιλαθλητικό, τον Ντίνο Ντιφαντή.


Ειδήσεις σήμερα:

25 χρόνια έψαχνε ο Κώστας Θωκταρίδης το υποβρύχιο «Triumph» - Η ιστορία του

Συνελήφθη ξανά ο 63χρονος παιδόφιλος - Αυτή τη φορά τον έπιασαν για ναρκωτικά

Πώς η Μεσσηνία έγινε γη πολυτελούς real estate - Δείτε 8 κατοικίες υψηλού design

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης