Από το brain drain στο brain gain: Πως το επενδυτικό πλάνο της DEMO στηρίζει τους νέους επιστήμονες

Από το brain drain στο brain gain: Πως το επενδυτικό πλάνο της DEMO στηρίζει τους νέους επιστήμονες

Επενδύοντας στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη, η φαρμακοβιομηχανία αναβαθμίζει τον φαρμακευτικό κλάδο στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου προσωπικό της και δίνοντας κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν εντός των τειχών της χώρας.

nEW_MONEY_SECOND__1_

Sponsored Content

Το δικό της λιθαράκι στην αντιστροφή του φαινομένου του brain drain που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα βάζει η DEMO ABEE, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πλάνο, ύψους 356 εκατ. ευρώ, το οποίο αξιοποιεί στο έπακρο το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας, δίνοντας, ταυτόχρονα, πολλούς καλούς λόγους στους νέους επιστήμονες για να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η εταιρεία που «μετρά» πάνω από μισό αιώνα εξέλιξης στον κλάδο του φαρμάκου και εξάγει άνω του 84% του όγκου παραγωγής σε 85 χώρες, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2021 ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο που, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1.13 δισ. ευρώ, δημιουργώντας περίπου 800 έμμεσες θέσεις εργασίας τον χρόνο και 3.700 κατά τη λειτουργία. Όσον αφορά στις άμεσες θέσεις, αυτές υπολογίζονται σε 900 σε βάθος 10ετίας.

 Πιο αναλυτικά, το πλάνο της DEMO βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες, που αναπτύσσονται σε διαφορετικές περιοχές, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τρίπολη και φυσικά, στην Αττική: την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής, την αναβάθμιση της Τρίπολης σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων, με τέσσερις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος, τη λειτουργία σύγχρονων εργαστηρίων R&D στη Θεσσαλονίκη και ενός σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας – με εργαστήρια έρευνας & ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες, στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Εκεί, αναμένεται να λειτουργήσει και η πρώτη Βιοακαδημία που θα δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους επιστήμονες να εξασκήσουν και να εξελίξουν την εξειδικευμένη γνώση τους στον τόπο τους.

 

cover_protothema

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το 2010 μέχρι το 2021 έφυγαν από την Ελλάδα 592.200 άτομα, με την εισερχόμενη μετανάστευση των Ελλήνων (brain gain) να «αγγίζει» το αντίστοιχο διάστημα τα 342.900 άτομα. Ακόμη κι αν η καθαρή μεταναστευτική εκροή των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα σταδιακά φθίνει - από τα 39.100 άτομα το 2012 στα 5.900 άτομα το 2021 – το πρόβλημα παραμένει, καθιστώντας επιτακτική την υιοθέτηση πιο άμεσων λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η DEMO, αποτελώντας την πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, συνεισφέρει αφενός, στην απασχόληση στελεχών υψηλής μόρφωσης που μέχρι στιγμής απασχολούνται στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε εταιρείες εξωτερικού και αφετέρου, εκπαιδεύει επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στον πολλά υποσχόμενο κλάδο.

To κέντρο βιοτεχνολογίας, άλλωστε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος παραγωγής και ανάπτυξης βάσει συμβολαίου δοκιμαστικών παρτίδων ή παρτίδων για κλινικές μελέτες για λογαριασμό άλλων εταιρειών του εξωτερικού. Υπάρχουν πολλές εταιρείες μεγάλου ή μικρού μεγέθους, start-ups ή άλλες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων βιοομοειδών ή καινοτόμων θεραπειών και οι οποίες αναζητούν συνεργάτη από την πλευρά της βιομηχανίας, προκειμένου να αναπτυχθεί η διαδικασία παραγωγής και να γίνουν οι ποιοτικές συγκριτικές ή άλλες μελέτες.

Παράλληλα, η γεωγραφική διασπορά των επενδύσεων της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας από άκρη σε άκρη. Ενδεικτικά, το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί περίπου 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ενώ το πλάνο για την Τρίπολη υπόσχεται τη δημιουργία σε βάθος 10ετίας πάνω από 600 άμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης, με τις μονάδες να καλύπτουν το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης