Υψηλής ακρίβειας μοριακός έλεγχος του αίματος σε όλη τη χώρα

Υψηλής ακρίβειας μοριακός έλεγχος του αίματος σε όλη τη χώρα

Και… εγένετο μοριακός έλεγχος του αίματος. Δυόμισι χρόνια μετά το τραγικό συμβάν της μόλυνσης από μετάγγιση 16χρονης με τον ιό HIV σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και έπειτα από έναν μαραθώνιο για τα ελληνικά δεδομένα διαγωνισμό, χθες υπογράφηκαν στο υπουργείο Υγείας οι τελικές συμβάσεις για την εγκατάσταση συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ετσι, δρομολογείται ένα από τα μεγαλύ

Υψηλής ακρίβειας μοριακός έλεγχος του αίματος σε όλη τη χώρα

Και… εγένετο μοριακός έλεγχος του αίματος. Δυόμισι χρόνια μετά το τραγικό συμβάν της μόλυνσης από μετάγγιση 16χρονης με τον ιό HIV σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και έπειτα από έναν μαραθώνιο για τα ελληνικά δεδομένα διαγωνισμό, χθες υπογράφηκαν στο υπουργείο Υγείας οι τελικές συμβάσεις για την εγκατάσταση συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ετσι, δρομολογείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του υπουργείου Υγείας αλλά και στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, αρχικού ύψους 208 εκατ. ευρώ, όπως παραδέχονται όλοι όσοι βρίσκονται εκόντες άκοντες μέσα στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό πεδίο, από τους ασθενείς και τους εργαζομένους στον τομέα της αιμοδοσίας μέχρι την ηγεσία του υπουργείου. Για τους πρώτους, ωστόσο, η κατοχύρωση της ποιότητας και της ασφάλειας του μεταγγιζόμενου αίματος αποτελεί ζητούμενο, ακόμη και στοίχημα, όπως λένε, που θα αποδειχθεί εάν μπορεί να κερδηθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Για το υπουργείο πάλι θεωρείται απλώς… δεδομένο, υπό τις συνθήκες που θα λειτουργεί ο υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας μοριακός έλεγχος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εν Ελλάδι ανάδοχες εταιρείες (Chiron και Roche είναι οι μητρικές), οι διοικητές των οκτώ νοσοκομείων και η κυρία Ευαγγελία Βελέντζα, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, όπου εγκαθίστανται τα εννέα κέντρα μοριακού ελέγχου, καθώς και οι αντίστοιχοι ιατροί - επιστημονικοί υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκαν πρακτικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του νέου συστήματος, καθώς και οι πρακτικοί χρόνοι έναρξης του έργου.

Διευθετήθηκαν ζητήματα-«αγκάθια» για τη λειτουργία του μοριακού ελέγχου του αίματος, όπως η έλλειψη προσωπικού στα τμήματα αιμοδοσίας των οκτώ νοσοκομείων και οι ελλιπείς ή ανεπαρκείς χώροι όπου πρέπει να εγκατασταθούν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα των εταιρειών. Από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα όλο το διάστημα της επεξεργασίας των κειμένων των συμβάσεων αποτελούσε ο χρόνος έναρξης του έργου.

Οι εταιρείες, όπως είναι προφανές, επιθυμούσαν διακαώς -και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση- να αρχίσει να «τρέχει» άμεσα το έργο, αλλά από την πλευρά τους οι διοικητές των οκτώ νοσοκομείων που κλήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στις συμβάσεις ζητούσαν διαρκώς πίστωση χρόνου. Κι αυτό διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα ποικίλα και κυρίως σχετιζόμενα με την έλλειψη προσωπικού προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων τους δεν επιτρέπουν την άμεση έναρξη του νέου συστήματος στον έλεγχο του αίματος. Πάντως, τα χρονικά περιθώρια που τέθηκαν προσπάθησαν να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές, καθώς δόθηκε μεταβατικό διάστημα για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος ελέγχου του αίματος δύο μηνών.

Κλείσιμο

Η «κατανομή» των νοσοκομείων έγινε στις δύο διαγκωνιζόμενες εταιρείες, SB Biotechnology Suppliers A.E. και Roche Diagnostics (Hellas) Α.Ε - Katopis Group S.A. Ειδικότερα, τα κέντρα μοριακού ελέγχου στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δόθηκαν στην εταιρεία SB Biotechnology Suppliers A.E. Τα κέντρα μοριακού ελέγχου στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Γ. Γεννηματάς» (Αθήνα), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας και στο «Βενιζέλειο» του Ηρακλείου Κρήτης, ανατέθηκαν στην κοινοπραξία Roche Diagnostics (Hellas) Α.Ε. - Katopis Group S.A.

Παράγοντες του υπουργείου επεσήμαιναν μεταξύ άλλων ότι επιτεύχθηκε έκπτωση 32,19% από την αρχική προϋπολογισθείσα δαπάνη. Ωστόσο, αυτό που παραλείπουν να αναφέρουν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αυτόν τον χώρο, είναι ότι δόθηκε αγώνας δρόμου για να βρεθεί φόρμουλα να «συνυπάρξουν» και οι δύο εταιρείες σε αυτόν τον διαγωνισμό. Οπως λένε χαρακτηριστικά, η εταιρεία Chiron είχε τα πρωτεία -και τα εχέγγυα- στη διενέργεια των μοριακών ελέγχων, αλλά έπρεπε να μπει στη συγκεκριμένη αγορά και η εταιρεία Roche - είναι οι μοναδικές εταιρείες που διαθέτουν τα αντιδραστήρια (ειδικά υγρά) για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διακυβεύονταν πολλά για αυτές τις εταιρίες: τα 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός αποτελούσαν μια διόλου ευκαταφρόνητη «πίτα». Γι’ αυτό άλλωστε κανέναν δεν ξένισε το γεγονός ότι ο διαγωνισμός διήρκεσε τόσο -είχε ξεκινήσει το 2006- και χαρακτηρίστηκε από ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης