Διελεύσεις μαχητικών πάνω από την Ακρόπολη στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2023».

Διελεύσεις μαχητικών πάνω από την Ακρόπολη στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2023».

Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023» έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 24 Απριλίου  με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων  

fight
Διελεύσεις μαχητικών αεροσκφών είχαμε σήμερα πάνω από την Ακρόπολη στο πλαίσιο της άσκησης Ηνίοχος 2023. 

Περίπου στις 12:30  πραγματοποιήθηκαν  διελεύσεις ελληνικών αεροσκαφών Τ-6 και σλοβένικου PC-9 πάνω από την Ακρόπολη. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών ελληνικών F-16, Mirage 2000-5, Rafale και F-4, γαλλικών Rafale, ινδικών Su-30, ιορδανικών F-16, ισπανικών F-18, ιταλικών Tornado και σαουδαραβικών F-15 πάνω από την Ακρόπολη.

Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 23» και η διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 23», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων και την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων, ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση «Ηνίοχος 23» συμμετέχουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

- Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A, OH-58D, UH-1H και CH-47D, συστήματα και μέσα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, οχήματα και άρματα μάχης, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

- Από το Πολεμικό Ναυτικό, φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, αρματαγωγά, κανονιοφόροι, πλοία ταχείας μεταφοράς, πλοία γενικής υποστήριξης καθώς και ελικόπτερα S-70B.

Έναρξη Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23»


- Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη Rafale, Mirage 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52, Block 52+ Advanced και Viper, F-4, αεροσκάφος EMB - 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV HERON, μεταφορικά αεροσκάφη C-27 και C-130, ελικόπτερα Super Puma AS-332 Έρευνας- Διάσωσης καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.- Από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ομάδες τερματικής καθοδήγησης πυρών, ομάδες διασωστών μάχης της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και αποβατικές δυνάμεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.Η σειρά ασκήσεων «Ηνίοχος» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2013 με συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές από φίλες και σύμμαχες χώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της φετινής άσκησης θα υλοποιηθούν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια με κλιμακωτής δυσκολίας αποστολές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών.Ποιές άλλες χώρες συμμετέχουν στην άσκηση

Στην πολυεθνική άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Kypros_-_Hnioxos

- η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

Rafale_France

- η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale

US_Air_Force

- οι ΗΠΑ με F-16, ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών


- η Ινδία με αεροσκάφη Sukhoi-30 Jordanian_F16

- η Ιορδανία με F-16

Spain_Air_Force

- η Ισπανία με F-18

Italian_Air_Force

- η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado

Saoudi_F5

- η Σαουδική Αραβία με F-15

Slovenian

- και η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας.Διεθνής άσκηση «Ωρίων 23»

Παράλληλα με την «Ηνίοχος 23» συνεξετάζεται για δεύτερη φορά συνδυαστικά η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 23». Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται για 6η φορά, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν σχεδιαστεί συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support -CAS).

Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των σεναρίων που υλοποιούνται, τονίζεται στην ανακοίνωση, σε συνδυασμό με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της «Ωρίων 23», έχει επιλεγεί σενάριο που προβλέπει την συγκρότηση μίας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία θα υπάγονται ένα Χερσαίο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων και ένα Ναυτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την εκτέλεση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν:

- Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A, OH-58D, NH-90, UH-1H και CH-47D.

- Από το Πολεμικό Ναυτικό, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα S-70B, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MARK V, ταχύπλοα σκάφη, Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 καθώς και προσωπικό και μέσα από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

- Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη για την εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και μεταφορικά αεροσκάφη για την εκτέλεση αλμάτων και αποστολών διάσωσης μάχης.

- Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, προσωπικό και μέσα (ελικόπτερα CH-47D και NH-90) από τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και προσωπικό από το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

- Από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, προσωπικό και μέσα από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών.

- Από την Ελληνική Αστυνομία, προσωπικό και μέσα από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα.

Η παράλληλη διεξαγωγή των δύο ασκήσεων, σε συνδυασμό με την διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και των Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και με τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετέχοντος προσωπικού και μέσων ξένων χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 15 υποψήφιοι στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας

Λάζαρος Λασκαρίδης: Φωτογραφίες από το σημείο που έπεσε ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας - Παραμένει διασωληνωμένος

Νέο Ηράκλειο: Η Δίωξη Εκβιαστών ανέλαβε την υπόθεση - «Δεν έχουμε σχέση με τη νύχτα», λέει η ιδιοκτήτρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης