Σουδάν: Δύο Έλληνες σοβαρά τραυματισμένοι από ρουκέτα -Δείτε βίντεο

Σουδάν: Δύο Έλληνες σοβαρά τραυματισμένοι από ρουκέτα -Δείτε βίντεο

Η μαρτυρία του  μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββα -  «Βγήκαν από την εκκλησία και τους χτύπησε η ρουκέτα», αναφέρει  

sudan_protest
Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του στο Σουδάν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και παραστρατιωτικών μονάδων.

Η ΕΡΤ ανέφερε το Μεγάλο Σάββατο ότι τα μέλη της παροικίας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία στην οποία μόλις είχε τελειώσει η αναστάσιμη λειτουργία.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-crxadhqldxqp)


Ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας δήλωσε ότι την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησίας ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες. Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, είπε, οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε.

Οι δύο Έλληνες που είχαν ειδοποιήσει για την κατάσταση έξω από την εκκλησία όταν βγήκαν από το κτίριο για να επιστρέψουν από την κατοικία τους τραυματίστηκαν σοβαρά από ρουκέτα.

Κλείσιμο
Και οι δύο, είπε ο κ. Σάββας, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου θα κριθεί αν θα χειρουργηθούν ή όχι.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο», πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην πόλη του Χαρτούμ είναι επικίνδυνη, είπε στην ΕΡΤ ο επίτιμος άμισθος πρόξενος της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, που πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να βγει έξω από την κατοικία του γιατί υπάρχουν οι αδέσποτες σφαίρες.

Σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που εξελίσσεται στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν. Αρμόδια είναι η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Γιατί είναι έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν

Στο Σουδάν, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο στρατηγών που κρατούν τα ηνία μετά το πραξικόπημα του 2021.

Στο Χαρτούμ, όπου κανείς δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του, εν μέσω των αδιάκοπων πυρών και εκρήξεων από το πρωί, γιατροί υπέρ της δημοκρατίας αυξάνουν τις εκκλήσεις μέσω Διαδικτύου για εθελοντές, κάνοντας λόγο για "μεγάλο αριθμό τραυματιών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι σοβαρά". Οι εκκλήσεις για "άμεση" κατάπαυση του πυρός -- από τον ΟΗΕ, την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ -- κεντρικό πρόσωπο της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη χώρα, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2019-2021 -- δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Το Τσαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά του με το Σουδάν. Η Γαλλία εξέφρασε την "έντονη ανησυχία" της για την κατάσταση στη χώρα αυτή, καλώντας τις δύο πλευρές να "κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν" τη βία. "Μόνο η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που θα οδηγήσει στον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης και σε γενικές εκλογές, μπορεί να επιλύσει οριστικά αυτή την κρίση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι παραστρατιωτικοί "δεν θα σταματήσουν μέχρι να πάρουν τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων", απείλησε, μιλώντας γρήγορα και δυνατά στο τηλέφωνο στο δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ο διοικητής τους, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή "Χεμέντι".

Οι Δυνάμεις του Ταχείας Υποστήριξης (RSF) -- χιλιάδες πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου του Νταρφούρ που έγιναν εφεδρική δύναμη του στρατού -- δήλωσαν ότι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο και το προεδρικό μέγαρο.

Ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, δηλώνει ότι "αιφνιδιάστηκε στις εννέα το πρωί" από μια επίθεση στο αρχηγείο του από τις RSF, τον πρώην καλύτερο σύμμαχό του, τον οποίο ο στρατός αποκαλεί στο εξής "πολιτοφυλακή υποστηριζόμενη από το εξωτερικό" για να κάνει την "προδοσία" της.

Και στις δύο πλευρές, τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα διπλωματών και άλλες πολιτισμένες συζητήσεις, ο στρατός κινητοποίησε τα αεροσκάφη του για να χτυπήσει -- και να "καταστρέψει", όπως αναφέρει -- τις βάσεις των RSF στο Χαρτούμ. Ο Χεμέντι δήλωσε στο Al-Jazeera για τον αντίπαλό του ότι είναι ένας "εγκληματίας" που "κατέστρεψε τη χώρα".

Οι RSF καλούν τον πληθυσμό και τους στρατιωτικούς να "ενωθούν μαζί τους" και να στραφούν εναντίον του στρατού.

Τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών ξύπνησαν απότομα το πρωί εν μέσω της νηστείας του Ραμαζανιού και κάτω από έναν λαμπερό ήλιο, από τα πυρά βαρέων όπλων και τις εκρήξεις στο Χαρτούμ και σε αρκετές άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του επίσημου σωματείου των γιατρών, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν -- δύο στο Χαρτούμ και ένας στο Ελ-Ομπέιντ, στον νότο.

Τα δύο στρατόπεδα συγκρούονται από τώρα και στο εξής για τον έλεγχο της έδρας των κρατικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, καθώς το τηλεοπτικό σήμα παραμένει αδύναμο.

Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο Χεμέντι και ο Μπουρχάν είχαν σχηματίσει κοινό μέτωπο για να εκδιώξουν τους πολίτες από την εξουσία. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, ο Χεμέντι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει το πραξικόπημα.

Πιο πρόσφατα, τάχθηκε στο πλευρό των πολιτών -- συνεπώς κατά του στρατού στις πολιτικές διαπραγματεύσεις -- παρεμποδίζοντας τις συζητήσεις και επομένως οποιαδήποτε λύση στην έξοδο από την κρίση στο Σουδάν.

Εδώ και μέρες, στον δρόμο έδιναν και έπαιρναν οι φήμες για επικείμενο ανταρτοπόλεμο μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι RSF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, στην καρδιά της πρωτεύουσας, στη συνέχεια το προεδρικό μέγαρο όπου έχει την έδρα του συνήθως ο στρατηγός Μπουρχάν, όπως και το παλάτι που προορίζεται για τη φιλοξενία των επίσημων επισκεπτών, ένα αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της χώρας και "άλλες βάσεις σε διάφορες επαρχίες".

Ο στρατός διαψεύδει την κατάληψη του αεροδρομίου αλλά βεβαιώνει ότι οι RSF "διείσδυσαν σε αυτό και πυρπόλησαν αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines". Η εταιρία στο Ριάντ διευκρίνισε ότι ένα από τα αεροσκάφη της υπέστη ζημιές από πυρά στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών σχετίζεται με το μέλλον των παραστρατιωτικών: ο στρατός δεν αρνείται την ένταξή τους στα τακτικά στρατεύματα αλλά θέλει να επιβάλει τους όρους του στην είσοδό τους του και να περιορίσει τον χρόνο της ένταξής τους. Ο στρατηγός Ντάγκλο θέλει ευρεία ένταξη και κυρίως τη θέση του στο γενικό επιτελείο.



Ειδήσεις σήμερα: 

Τροχαίο στην Εγνατία: Ακαριαίος ο θάνατος του 46χρονου Γιώργου στο τροχαίο με τους μετανάστες

Ασπρόπυργος: Αγέλη σκύλων κατασπάραξε 68χρονη

Πετρούνιας: «Έχω δύο χρυσά και ένα χάλκινο» - H ανάρτηση με τις κόρες του μετά τον τελικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης