Κύπρος: Συναγερμός για τις κυρώσεις ΗΠΑ - Βρετανίας σε δικηγόρους και λογιστές για σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες

Κύπρος: Συναγερμός για τις κυρώσεις ΗΠΑ - Βρετανίας σε δικηγόρους και λογιστές για σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες

Ποιοι Κύπριοι περιλαμβάνονται στη λίστα  – Κατηγορούνται ότι βοηθούν τους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλίσερ Ουσμάνοφ

abramovic_usmanov_arthro
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στη Λευκωσία η επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, σε Κύπριους, για συνεργασία τους με Ρώσους ολιγάρχες που θεωρούνται συνεργάτες του καθεστώτος Πούτιν.

Χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με του υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλους συνεργάτες του, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση με στόχο να διαφυλαχτεί το κύρος του κράτους.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο αναμένεται να υιοθετηθούν και από την ΕΕ, αν και οι κυπριακές τράπεζες ήδη έχουν παγώσει τους λογαριασμούς όσων βρίσκονται στις σχετικές λίστες.

Στους Κύπριους που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ο λογιστής Δημήτρης Ιωαννίδης και άλλα άτομα που σχετίζονται με δραστηριότητα του Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ. Πρόκειται για τους Κυριάκο Αττικουρή, Μαριλένα Γεωργίου, Κώστα Γιαννακού, Κυριακή Δημητρίου Καμπέρη, Δημήτρη Σεργίδη, Αντώνη Κυριάκου Βακανά, Άννα Μαρία Βασιλειάδη και Γιώργο Βασιλειάδη.

Πρώτη αντίδραση

Ο Κύπριος Δικηγόρος και επιχειρηματίας Χριστόδουλος Βασιλειάδης, με ανακοίνωση διέψευσε κάθε συμμετοχή στις δραστηριότητες που καταλογίζονται στον ίδιο και το γραφείο του. «Ουδεμία συνδρομή ή παροχή υπηρεσιών προσφέραμε σε οποιοδήποτε πρόσωπο που συμπεριλαμβάνεται στους σχετικούς καταλόγους κυρώσεων, κατά παράβαση αυτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βασιλειάδης και προσθέτει: «Το αντίθετο, συμμορφωθήκαμε και εξακολουθούμε να συμμορφωνόμαστε με αυτές και με ό,τι αυτές προνοούν και/ή συνεπάγονται».

Σημειώνει ακόμη ότι προχωρεί «σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες προς τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς τον σκοπό διαγραφής μας από τους σχετικούς καταλόγους. Δύναμή μας ο επαγγελματισμός μας και η προσήλωσή μας στη νίκη».

Κυρώσεις έχουν επιβληθεί κα στα παιδιά του Χ. Βασιλειάδη, αλλά και σε δικηγόρους του γραφείου του, το οποίο έχει παραρτήματα στην Αθήνα, το Λονδίνο και άλλες χώρες.

Τι τους καταλογίζουν

Οι επίσημες ανακοινώσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία αναφέρουν πως οι Χ. Βασιλειάδης και Δ. Ιωαννίδης είναι «Κύπριοι επαγγελματίες που βοηθούν τους μεγάλους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλίσερ Ουσμάνοφ. Ο Ιωαννίδης είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία των σκοτεινών υπεράκτιων δικτύων, τα οποία ο Αμπράμοβιτς χρησιμοποίησε για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών πριν από την επιβολή κυρώσεων μετά την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο Βασιλειάδης, ένας Κύπριος δικηγόρος, και εντοπίζεται στο επίκεντρο ενός ιστού καταπιστευμάτων και υπεράκτιων εταιρειών που συνδέουν τον Usmanov και την Sutton Place Estate.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης στοχεύσει το χρηματοοικονομικό δίκτυο του Ουσμάνοφ, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών USM, Curzon Square Limited και Hanley Limited. Η επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις εταιρείες διασφαλίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον Usmanov - συμπεριλαμβανομένου της βίλας Beechwood House στο Λονδίνο, αξίας 90 εκατομμυρίων λιρών - παραμένουν υπό των κυρώσεων. Η Curzon Square Limited, η οποία λειτουργούσε ως γραφείο του Usmanov στο Λονδίνο και η οποία εμφανιζόταν ως μισθωτής μιας έπαυλης Grade II στην πλατεία Curzon, υπόκειται επίσης σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Ο Βλαντιμίρ και η Βαρβάρα Σκοτς, ο πατέρας και η κόρη του συνέταιρου του Usmanov και του «πλουσιότερου ανθρώπου στη Δούμα» Αντρέι Σκοτς, επίσης έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων».


Ειδήσεις σήμερα:

Αποφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή: «Είμαι πολύ χαρούμενη, με περιμένει η κόρη μου»


«Είχα δώσει όρκο να μη μιλήσω»: Συγκλονιστικό γράμμα ανήλικης από την Καλαμάτα που τη βίαζε ο πατέρας της

Ιώβη Φραγκάτου: Η άλλη «μούσα» του Μπισμπίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης