Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: «Οι αστυνομικοί διώκονται γιατί δεν πειθάρχησαν σε εντολές», λέει η ΕΛΑΣ

Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: «Οι αστυνομικοί διώκονται γιατί δεν πειθάρχησαν σε εντολές», λέει η ΕΛΑΣ

Ο αστυνομικός πυροβόλησε για να ξεφύγει από αναρχικούς που είχαν εγκλωβίσει το περιπολικό - Πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας λένε ότι είχε προγραμματιστεί επιχείρηση των ΜΑΤ η οποία ακολούθησε 20 λεπτά μετά - Δείτε βίντεο από τα επεισόδια

patisiwn_3463
«Δεν πειθάρχησαν στις εντολές που έλαβαν». Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχολιάζοντας όχι μόνο τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ αλλά και την κριτική που ασκήθηκε για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΑΣ σύμφωνα με την οποία συνελήφθη ο αστυνομικός ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα για να ξεφύγει από κουκουλοφόρους οι οποίοι είχαν εγκλωβίσει το περιπολικό του και πετούσαν πέτρες σε αυτό.

Όπως μεταφέρουν πηγές από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε δοθεί εντολή «να μην περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς η αστυνομία προετοίμαζε παρέμβαση με διμοιρίες των ΜΑΤ», επιχείρηση όπως λένε η οποία έγινε 20 λεπτά μετά. Στο πλαίσιο αυτό, αυτός ήταν και ο λόγος που ελέγχονται πειθαρχικά οι τρεις αστυνομικοί που ήταν στο περιπολικό. Σημειώνεται πως στο εν λόγω όχημα της Αστυνομιάς βρίσκονταν τρεις αστυνομικοί. Οι δύο από αυτούς όταν εγκλωβίστηκε το περιπολικό μπόρεσαν να διαφύγουν ενώ ο τρίτος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει  από την επίθεση των αναρχικών όπως και έγινε.

Δείτε βίντεο από την επίθεση:


Όπως λένε από την αστυνομία «δεν υπάρχει καμία υποχωρητικότητα από την πλευρά μας απέναντι στους αναρχικούς», ωστόσο όπως αναφέρουν οι πηγές η δράση της αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι κατά το δοκούν.

Η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον Εισαγγελέα, όπως προβλέπει ο νόμος, επισημαίνουν και προσθέτουν ότι στην συνέχεια ο αστυνομικός, αφέθη ελεύθερος, αφού κατά την κρίση του Εισαγγελέα δεν υπήρξε λόγος κράτησης.

«Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του. Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσεται την ίδια στιγμή και από την πειθαρχική», μεταφέρουν οι ίδιες πηγές..

Όλο το χρονικό

Στις 12:10 χθες το μεσημέρι, περιπου 35 κουκουλοφόροι, βγαίνουν απο την ΑΣΟΕΕ, βάζουν φωτιά σε κάδους και με διάφορα αντικείμενα, κλείνουν την Πατησίων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Η Τροχαία, λαμβάνει εντολή να κλείσει τη λεωφόρο Πατησίων στις 12:30, ενώ απο το κέντρο της Άμεσης Δρασης, δίνεται εντολή να μην περνάει κανένα περιπολικό μπροστά σπο την ΑΣΟΕΕ.

Το περιπολικό της Άμεσης Δράσης με οδηγο τον συγκεκριμένο αρχιφύλακα και δυο ακόμη αστυνομικούς ένστολους, εγκλωβίζεται στην κίνση της Πατησίων, στο ρεύμα προς Ομονοια. Όπως ειπε ο αστυνομικός, άκουσαν την εντολή, όμως δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι η διέλευση αφορούσε μόνο το ρεύμα της Πατησίων μπροστά απο την ΑΣΟΕΕ και έτσι δεν έστριψε σε κάποιο δρόμο να απομακρυνθει.


Κλείσιμο
Επεισόδια στην Πατησίων 5/4

Την ίδια ώρα με την εντολή στην Τροχαία, δηλαδή περίπου 20 λεπτά μετά την εξόρμηση των κουκουλοφόρων απο την ΑΣΟΕΕ, παίρνει εντολή, μια διμοιρία των ΜΑΤ να μεταβεί στο σημείο, καθώς η κατάσταση δείχνει να εκτραχύνεται. Κυριολεκτικά την τελευταια στιγμή και ενώ το περιπολικό δέχεται πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, καταφερνει να απομακρυνθεί απο το σημείο. Όταν η διμοιρία των 35 ατόμων φθάνει στο σημείο, οι αναρχικοι, στη θέα τους μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και χάνονται. Οι αστυνομικοι, δεν λαμβανουν εντολη να επιχειρήσουν στο χώρο του πανεπιστημιου και έτσι, δεν γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές.

Σημειώνεται τι μετά το περιστατικό η ΕΛ.ΑΣ, με μία καινοφανή ανακοίνωση η γνωστοποίησε πως συνελήφθη ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα και πως θα ξεκινούσε πειθαρχική διερεύνηση. Σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι δύο αστυνομικοί πρόλαβαν να διαφύγουν, αλλά ο τρίτος εγκλωβίστηκε στο περιπολικό και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό του όπλο πυροβολώντας στον αέρα, προκειμένου να διαφυλάξει την σωματική του ακεραιότητα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση δε, οι εν λόγω αστυνομικοί είχαν λάβει εντολή να μην βρεθούν στο σημείο και με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας «κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.»

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για το περιστατικό

«Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».

Μετά το μεσημέρι, ο αστυνομικός ο οποίος συνελήφθη και είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, πατέρας δύο παιδιών ΑμΕΑ, αφέθηκε ελεύθερος αργά το μεσημέρι, με προφορική εντολή εισαγγελέα.

«Τους είπα για το όπλο αλλά αυτοί συνέχισαν να πετάνε πέτρες» λέει ο αστυνομικός

Στην κατάθεσή του ο εν λόγω αστυνομικός, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι και πατέρας δύο παιδιών ΑμΕΑ, είπε: «Φοβήθηκα ότι θα μου επιτεθούν. Αναγκάστηκα να βγάλω το όπλο και να πυροβολήσω τέσσερις φορές στον αέρα» είπε ο αστυνομικός, πατέρας δυο παιδιών ΑμΕΑ ο όποιος συνελήφθη και προσέθεσε «Ως οφειλα, ενημέρωσα ότι θα κάνω χρήση του υπηρεσιακού μου όπλου. "Αφήστε με να φύγω. Θα κάνω χρήση του πιστολιού μου" είπα. Όμως αυτοί δε σταμάτησαν, συνέχισαν να πετάνε πέτρες και καδρόνια και έτσι πυροβόλησα για εκφοβισμό».



Ειδήσεις σήμερα:

Στεγαστικά δάνεια: 7+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια

Νέα κακοκαιρία από σήμερα - Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για Μεγάλη Εβδομάδα, Ανάσταση και Πάσχα

«Τους είπα για το όπλο αλλά αυτοί συνέχισαν να πετάνε πέτρες» λέει ο αστυνομικός για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης