Κακοκαιρία ILINA: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές θα πλήξει μέχρι το βράδυ της Τρίτης

Κακοκαιρία ILINA: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές θα πλήξει μέχρι το βράδυ της Τρίτης

Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία - Μέχρι το βράδυ της Τρίτης οι βροχές και καταιγίδες - Δείτε χάρτες

kakokairia-ilina
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού για την κακοκαιρία ILINA προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (3/4) η ΕΜΥ.

Όπως αναφέρεται το σύστημα κακοκαιρίας θα επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μας μέχρι και αύριο, Τρίτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους τοπικά θυελλώδεις στο Αιγαίο.

Αναλυτικά

Για σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Επισημαίνεται ότι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

β) από αργά το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και

γ) τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Για αύριο Τρίτη (04-04-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά διαστήματα

α) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και

Κλείσιμο
γ) τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

Τοπικά θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν

α) σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) στο ανατολικό Αιγαίο και

β) τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04-04-2023) στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Μήνυμα από το 112 σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, εστάλη μήνυμα από το 112 σε κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) από μεσημβρινές ώρες σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», σημειώνεται στο μήνυμα που εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. 



minima112

Από την πλευρά του ο μετεωρόλογος Γιώργος Ταστραφύλλιας υποστηρίζει ότι εννέα είναι οι περιοχές που θα δεχθούν τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

tsatrafilias-ilina


Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τον χάρτη της ΕΜΥ για τις περιοχές που είναι συνήθως ευπαθείς με αυτόν το τύπο καιρού - βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία) και Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

yetos-deftera2
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν το απόγευμα της Δευτέρας


Σημειώνεται ότι λόγω των νοτιάδων που θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν σημαντικά και γιαυτό τα χιόνια θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται με χρωματικό δείκτη οι περιοχές που προβλέπονται υψηλές τιμές βροχόπτωσης με βάση τον δείκτη EFI .

fi
O δείκτης EFI ( Extreme Forecast Index) για τη Δευτέρα


Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται την Τρίτη (04-04-2023) α) μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γ) και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

yetos-triti
Τα αναμενόμενα ύψη βροχής για αύριο Τρίτη (4/4)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης