Χαλκιδική: 30 συλλήψεις για το «εργοστάσιο» λαθραίων τσιγάρων με 24ωρη γραμμή παραγωγής - Πώς δρούσαν

Χαλκιδική: 30 συλλήψεις για το «εργοστάσιο» λαθραίων τσιγάρων με 24ωρη γραμμή παραγωγής - Πώς δρούσαν

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 500.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 20 τόνοι επεξεργασμένου καπνού, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. ευρώ

lathraia-tsigara
Ένα πλήρως οργανωμένο «εργοστάσιο» παραγωγής και συσκευασίας λαθραίων καπνικών τσιγάρων, όπου ήταν εγκατεστημένες δύο πλήρεις γραμμές παρασκευής, επεξεργασίας και συσκευασίας, με δεκάδες αλλοδαπούς εργάτες και μηχανήματα, εντόπισαν, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, αστυνομικοί της Ασφάλειας Κιλκίς, προχωρώντας στη σύλληψη 30 ατόμων, φερόμενων ως μελών κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση καπνικών προϊόντων.

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Τρίτη οι αστυνομικοί του Τ.Α. Κιλκίς, κατάφεραν να συλλάβουν τρεις Έλληνες (43 και 38 ετών) ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να είχαν ηγετικό ρόλο, αλλά και 27 αλλοδαπούς εργάτες, από τη Ρωσία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.
Εργαστήριο παρασκευής λαθραίων τσιγάρων - ΤΑ Κιλκίς

Αστυνομικοί του #Κιλκίς εντόπισαν εργαστήριο παρασκευής λαθραίων τσιγάρων. ▪Κατασχέθηκαν πάνω από 500 χιλιάδες λαθραία πακέτων τσιγάρων & περισσότεροι από 20 τόνους επεξεργασμένου καπνού. #video #Τμήμα_Ασφάλειας_Κιλκίς

Posted by Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας on Tuesday, March 28, 2023
 

Κατά την έφοδο των αστυνομικών που παρακολουθούσαν τους τελευταίους μήνες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 500.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 20 τόνοι επεξεργασμένου καπνού, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκαν ακόμα μηχανήματα, πρώτες ύλες για την παραγωγή τσιγάρων, φορτηγά για την μεταφορά των λαθραίων καπνικών προϊόντων κ.ά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από το παρασκευαστήριο στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, το κύκλωμα διέθετε και δύο αποθήκες: η πρώτη στο Λάκκωμα και η δεύτερη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
xalkidiki-tsigara-5
xalkidiki-tsigara-4

Που κατέληγαν τα τσιγάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καπνικα προϊόντα κατέληγαν συσκευασμένα από την Χαλκιδική στην αποθήκη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο μέρος έφτανε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα νταλίκα από την Αθήνα, η οποία «ξεφόρτωνε» τον καπνό και φόρτωνε τα χιλιάδες πακέτα με τσιγάρα που κατέληγαν στην πρωτεύουσα.

Κλείσιμο
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχανε στήσει ουσιαστικά μία αυτοματοποιημένη διπλή γραμμή παραγωγής, η οποία εκτιμάται ότι δούλευε όλο το 24ωρο με τους αλλοδαπούς εργάτες που φέρεται να είχαν αναλάβει την παραγωγή και τη συσκευασία των λαθραίων καπνικών προϊόντων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι αξιωματικοί, πρόκειται για ένα κανονικό εργοστάσιο χωρίς επωνυμία που δούλευε νυχθημερόν για να έχει μεγαλύτερη παραγωγή και ακολούθως περισσότερα παράνομα κέρδη.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και οι συλλήψεις

Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση της υπόθεσης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, η αποδόμησή της πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, μετά από οργανωμένη επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν τρεις ημεδαποι άντρες, σε γραφεία - αποθήκες εικονικής εταιρείας μεταφορών. Όπως διαπιστώθηκε, η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε ως κάλυψη για την παράνομη δράση τους, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν άτομο που είχε συντονιστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.
xalkidiki-tsigara-2
xalkidiki-tsigara-1
xalkidiki-tsigara-3


Επίσης, σε περιοχή της Χαλκιδικής, εντοπίσθηκε το εργοστάσιο Παρασκευής των λαθραίων καπνικών προϊόντων, αποτελούμενο από δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής. Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν 27 αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν αλλά και έμεναν στον συγκεκριμένο χώρο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα παραπάνω άτομα συγκρότησαν και δρούσαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρασκευή λαθραίων καπνικών προϊόντων. Διακινουσαν μεγάλες ποσότητες, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομιζουν παράνομο περιουσιακό όφελος μ

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους - αποθήκες της εικονικής εταιρείας και στο παράνομο εργοστάσιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

- 592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων,
- 20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμενου καπνού,
- πλήθος πρώτων υλών
- 7 οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφορα,
- 4 Ι.Χ.Φ. οχήματα από τα οποία τα δύο επικαθημενα,
- 2 οχήματα τύπου van
- σύστημα εντοπισμού gps
- μηχανήματα και εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων τσιγαρων

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.




Ειδήσεις σήμερα:

Οι γέφυρες του Ρικάρντο Μοράντι: Στη Γένοβα γκρεμίστηκε, στα Σέρβια έκλεισε

Ο Ραγκούσης έχτισε βίλα στην Πάρο με δάνειο για τρίτεκνους -  «Το δικαιούνταν η σύζυγός μου»

Λιάνης... όπως Μικρούτσικος: «Η Βουγιουκλάκη άνοιξε το κιμονό, μου έδειξε το στήθος της και μου λέει “πιάσ’ το”»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης