Αγία Παρασκευή: Ξεκινούν οι εργασίες στη βίλα Ιόλα - Θα γίνει ένα σύγχρονο μουσείο μοντέρνας τέχνης

Αγία Παρασκευή: Ξεκινούν οι εργασίες στη βίλα Ιόλα - Θα γίνει ένα σύγχρονο μουσείο μοντέρνας τέχνης

Βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου - Διαθέτει έργα των de Chirico, Man Ray, Modigliani, Calder, Jean Tinguely, Warhol, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τάκι

bila-iola
Η ιστορική βίλα Ιόλα αποκτά ξανά ζωή. Χθες, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς παρουσίασε την έναρξη των εργασιών σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού το οποίο θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμού όχι μόνο για τους δημότες της Αγίας Παρασκευής αλλά για όλο τον κόσμο.

«Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχισμένος γι αυτή τη στιγμή. Η ανακατασκευή της Βίλας Ιόλα πρόκειται για ένα έργο τεράστιας, ουσιαστικής σημασίας για όλη την πόλη και για όλους τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής. Είναι ένα έργο για το οποίο δούλεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι από όλες τις Δημοτικές Αρχές των τελευταίων ετών. Ένας Δήμος πρέπει να έχει συνέχεια. Και το έργο αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Από το ξεκίνημα του με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, στην απόκτηση του οικήματος στη θητεία του Γιάννη Σταθόπουλου και τώρα στην υπογραφή της σύμβασης ανακατασκευής της βίλας, στη δική μας θητεία. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα κάνει περήφανους όλους τους Αγιοπαρασκευιώτες. Μαζί και με τα υπόλοιπα έργα που υλοποιούμε. Όπως το Δημαρχείο που άρχισε ξανά και ελπίζω να μην παρουσιάσει άλλα προβλήματα, το κολυμβητήριο, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη δουλειά που έχουν κάνει, το φιλότιμο και τον επαγγελματισμό τους», ανέφερε ο κ. Ζορμπάς.
iolas_simvasi
 

Η βίλα έχει συνδεθεί με μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, τον συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα (1907-1987) που προώθησε τη σύγχρονη τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης από το 1950 και ως τα τέλη της δεκαετίας 1970.
blia-iola-agia-paraskevi
 

Κλείσιμο
Το κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας, αφού φιλοξένησε μέρος από τις αξιολογότερες συλλογές του Ιόλα, με έργα των de Chirico, Man Ray, Modigliani, Calder, Jean Tinguely, Warhol, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τάκι. Να θυμίσουμε ο Ιόλας δώρισε μέρος της συλλογής του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η προτεινόμενη χρήση συμφωνεί με το όραμα του Ιόλα, αναδεικνύοντας το χαρακτηρισμένο από το 1998 διατηρητέο κτήριο, το οποίο αγόρασε ο δήμος της Αγίας Παρασκευής, το 2017, για να το αξιοποιήσει ως Κέντρο Πολιτισμού. Το 2018 η μελέτη με τίτλο “Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας Ιόλα” εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αγίας Παρασκευής με τον όρο “οι απαραίτητες μελέτες, καθώς και οι τυχόν τροποποιήσεις και συμπληρώσεις να υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και να συνταχθούν βάσει προδιαγραφών οι οποίες θα δοθούν από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Βασική επιδίωξη είναι η διατήρησης της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου (διαμερισματοποίηση) στο πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης. Η διάταξη των εννέα αιθουσών στο ισόγειο προσφέρει κυκλική ροή των επισκεπτών. Η αίθουσα της τραπεζαρίας, με το μαρμάρινο τραπέζι, θα διαμορφωθεί σε αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων. Το υπνοδωμάτιο του Ιόλα, δίπλα στην κυρία είσοδο, θα φιλοξενήσει χώρους γραφείων, ενώ στην προσθήκη της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, στο χώρο της κουζίνας και στο νεότερο υπνοδωμάτιο του Ιόλα, θα δημιουργηθεί εντευκτήριο/ κυλικείο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Στον όροφο, η μεγάλη αίθουσα, όπου βρισκόταν και το έργο του Τάκι, θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων). Διατηρείται ο χώρος της βιβλιοθήκης με ίδια χρήση ενώ στον όροφο της προσθήκης θα δημιουργηθούν δύο μικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών.


Ειδήσεις σήμερα:

Κίνα και ΗΠΑ ξανά σε «κόντρα»: Επεισόδιο με αμερικανικό αντιτορπιλλικό στη Νότια Σινική Θάλασσα

Συγγενής ο βιαστής και πατέρας του παιδιού της 13χρονης στη Λακωνία - Πώς οι δάσκαλοί της αποκάλυψαν τη φρίκη

Αντιμέτωπη με πρόστιμο €120.000 η 75χρονη που πέταξε στα σκουπίδια τέσσερα γατάκια στον Βόλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης