Τραγωδία στα Τέμπη: Το απόρρητο πόρισμα της ΕΔΕ για τους γιατρούς που εμπλέκονται στην αναρρωτική του επιθεωρητή

Τραγωδία στα Τέμπη: Το απόρρητο πόρισμα της ΕΔΕ για τους γιατρούς που εμπλέκονται στην αναρρωτική του επιθεωρητή

Τι δήλωσε ο Χαυτούρας - Ποιοι και πώς εμπλέκονται στην άδεια του επιθεωρητή Λάρισας αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tempi-mak-new
Το απόρρητο πόρισμα της ΕΔΕ, που διετάχθη από τον υπουργό Υγείας  Θάνο Πλεύρη προκειμένου να διαπιστωθεί κάτω απο ποιες συνθήκες χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια ενος μηνός (!) στον Επιθεωρητή Λάρισας Δημήτριο Νικολάου, που τοποθέτησε τον Βασίλη Σαμαρά ως σταθμάρχη στη μοιραία βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου παρουσιάζει το protothema.gr.

Το απόρρητο πόρισμα των δέκα σελίδων με ημερομηνία:

Βόλος 7 Μαρτίου 2023, φέρει την ένδειξη: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 64 και εχει ως αποδέκτη τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και αναφέρει:

«Διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, αναφορικά με την τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα πρόσωπα του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού, με τη συνδρομή των οποίων χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια διάρκειας ενός μηνός στον προϊστάμενο του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος τοποθέτησε αυτόν στην συγκεκριμένη βάρδια κατά την οποία έλαβε χώρα το τραγικό δυστύχημα 28 Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή των Τεμπών».

Όπως αναφέρεται σε ο,τι έχει να κάνει με τον Νικόλαο Χαυτούρα Διευθυντη της Νευροχειρουργικής του ΓΝ Βόλου: «Κατά την διαχείριση του περιστατικού που ερευνήσαμε, υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας, καθόσον σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του, αλλά παρά την δημοσιότητα τις υποθέσης που έλαβε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, και την ιδιότητα του γνωστού σε αυτόν επιθεωρητή, επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητα του. Ότι δέχτηκε στο ιατρείο τον εν λόγω γνωστό του επιθεωρητή παρά το γεγονός ότι από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο να τον εξετάσει στο ιατρείο του, αλλά θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ ή σε περίπτωση επείγοντος στα εξωτερικά ιατρεία. Ο ίδιος επιπρόσθετα της ως άνω μεροληπτικής για την διαχείριση του περιστατικού του συγκεκριμένου ασθενούς, κατέγραψε στο βιβλίο εισερχόμενων περιστατικών των εξωτερικών ιατρείων με το γραφικό χαρακτήρα του και αναφέρει τα εξής: «Αναφερόμενη οσφυοϊσχιαλγία με ιστορικό βαριάς κακώσης μετατραυματικού κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συναδελφο μου να την γράψει. Από τον συνάδελφο μου κυρίο Μανιώτη Αθανάσιο. Υπογραφή και σφραγίδα Χαφτούρας Νικόλαος διευθυντής Νευροχειρουργικής».

Ως εκ τούτου αυτή καθαυτή η αναγραφή στο βιβλίο των ΤΕΙ αποτελεί πλήρη απόδειξη της ανακόλουθης και επιλήψιμης συμπεριφοράς του διευθυντή, ο οποίος παρέκαμψε τις κείμενες διατάξεις και διαχειρίστηκε το περιστατικό με ιδιαίτερη και ελεγχόμενη και παρά το νόμο διαδικασία και έδωσε την εντολή στον υφιστάμενο του επιμελητή Α’ Αθανάσιο Μανιώτη να χορηγήσει αναρρωτική άδεια ενός μηνός». Αλλα και ο κ. Αθανάσιος Μανιώτης ΕΑ’ νευροχειρουργός του ΓΝ Βόλου, υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα, οπως αναφέρεται της «αμελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος» καθώς οπως τονίζεται «Δεν εξέτασε καθόλου τον ασθενή και χορηγήσε την αναρρωτική άδεια χωρίς την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων κατόπιν εντολής του προϊσταμένου του δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν είχε εξετάσει ποτέ τον επιθεωρητή. Κατέθεσε δε ότι ούτε το γνώριζε ούτε έχει φιλική σχέση μαζί του αλλά εμπιστεύτηκε την γνώμη του προϊσταμένου του και του συνταγογράφησε αναρρωτική άδεια ενός μηνός».
eggrafo-1

Όλο το πόρισμα

Ολο το 10σελιδο πόρισμα της ΕΔΕ που φερνει στη δημοσιοτητα το protothema.gr εχει ως εξής:

«Κατόπιν της υπ’αριθμον πρωτοκόλλου εμπιστευτικού 41/06/03/2023 ανάθεσης διενέργειας ΕΔΕ, μου ανατέθηκε η διενέργεια ΕΔΕ με σκοπό την συλλογή στοιχείων για την διαπίστωση της τέλεσης του πειθαρχικού παραπτώματος τον εμπλεκομένων, στην όλη διαδικασία της χορήγησης αναρρωτικής άδειας διάρκειας ενός μηνός στον προϊστάμενο του σταθμάρχη Λάρισας οποίος τοποθέτησε τον σταθμάρχη συγκεκριμένη βάρδια, κατά την οποία έλαβε χώρα το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στην περιοχή των Τεμπών. Η διενέργεια της παραπάνω ΕΔΕ ανατέθηκε στον κ. Ντόκο Ιωάννη, διοικητή του γενικού νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο». Μαλιστα, οπως ο ιδιος επισημαίνει «Μου ανατέθηκε καθόσον η υπηρεσία έχει σοβαρές υπόνοιες και σαφείς ενδείξεις για την διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων που προβλέπονται από το νόμο 3528 / 2007 σύμφωνα με το άρθρο 126 του Υ.Κ, οπως ισχύει, προέβην στις απαιτούμενες ενέργειες και ακολούθως προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα», τα οποια αναλύονται στις επόμενες σελίδες αφού πρωτα ακολουθήσουν οι καταθέσεις των δυο εμπλεκόμενων προσώπων. Δηλαδη του Επιμελητή Α’ της Νευροχειρουργικής Αθανασίου Μανιώτη και του προιστάμενου του Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Νικολάου Χαυτούρα».
Κλείσιμο
eggrafo-2

Η κατάθεση Μανιώτη

Πρώτη λαμβάνεται η κατάθεση του κ. Μανιώτη η οποια αναφέρει:

Ερώτηση: Σε τι θέση εργάζεστε;

Απάντηση: Είμαι ΕΑ’ Νευροχειρουργικής στο Γ.Ν Βόλου «Αχιλλοπούλειο».

Ερώτηση: Από που προκύπτει η αναγκαιότητα χορήγησης αναρρωτικής άδειας στον προϊστάμενο του σταθμάρχη Λάρισας κύριο Νικολάου Δημητρίο του Παναγιώτη;

Απάντηση: Εγώ δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα την τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενο μου κύριο Χαυτούρα Νικόλαο να τον διευκολύνω, διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογράφησει αναρρωτική άδεια, επειδή δεν είχε εξωτερικά ιατρεία στις 2 Μαρτίου 2023 και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα εν λόγω επιβεβαιώνονται από το Μητρωο Εισερχομένων Περιστατικών των Εξωτερικών Ιατρείων.

Ερώτηση: Έχετε εξετάσει στο παρελθόν τον κύριο Νικόλαο Δημήτριο;

Απάντηση: Όχι. Εκείνη την ημέρα 2 Μαρτίου 2023 που ήρθε να πάρει το χαρτί της αναρρωτικής άδειας, τον είδα να χωλαίνει και ως εκτούτου δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητήσω την γνώμη του προϊσταμένου μου τον οποίο και εμπιστευτηκα.

Ερώτηση: Είχε κλείσει ραντεβού ο κύριος Νικολάου Δημήτριος στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεια;

Απάντηση: Όχι, δεν είχε κλείσει. Μάλιστα ο ασθενής μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκα από τον προϊστάμενο μου, κ. Χαφτούρα ότι θα επισκεφθεί το ιατρείο μου εντός ολίγων λεπτών για να του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, εγώ ενημέρωσα και την νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μας στέλνει ο διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια και όταν ο ασθενής εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι είμαι ο κ. Νικολάου από τον κ. Χαυτούρα, τον παραπέμψαμε στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων, προκειμένου να εκδώσει ηλεκτρονικό έγγραφο επισκέψης στο ιατρείο για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Επιπροσθέτως θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν έχω ούτε είχα ποτέ καμιά φιλική, συγγενική ή επαγγελματική σχέση με τον κ. Νικόλαου Δημητρίο.

Ερώτηση: Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Απάντηση: Ναι έχω να προσθέσω ότι ο ίδιος ο προϊστάμενος μου συνέταξε και υπέγραψε το Μητρώο Εισερχόμενων Περιστατικών Ασθενών των Εξωτερικών Ιατρείων, την διαδικασία της εξέτασης του ασθενούς από αυτόν σε άλλο χώρο στο ιατρείο μου καθώς και το γεγονός ότι μου ζήτησε επειδή δεν είχε τη δυνατότητα, να γράψω αντί για αυτόν, την αναρρωτική άδεια στον ασθενή. Εάν γνώριζα ειλικρινά ότι ο Νικολάου Δήμητριος εργαζόταν και ήταν εμπλεκόμενος το ατύχημα των Τεμπών ως επιθεωρητής δεν θα συνταγογράφουσα πότε μου την άδεια και δεν θα διευκόλυνα τον προϊστάμενο μου. Το συνειδητοποίησα εκ των υστέρων βλέποντας ειδήσεις.
eggrafo-3

Η κατάθεση Χαυτούρα

Όπως αναφέρεται για τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής του Γ.Ν Βόλου Νικόλαο Χαυτούρα, ο γιατρος, κλήθηκε να καταθέσει στις 6 Μαρτιου στις 16:00. Την κλήση όμως την παρέλαβε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ο οποίος δήλωσε αναβολή για την Τρίτη 7, Μαρτίου και ώρα 09:15 όπου κατέθεσε οτι:

«Δηλώνω την αγανάκτηση μου διότι ενώ καλούμαι ως μάρτυρας ήδη από χθες πριν αναγγελθεί η θεση μου σε επίσημη αργία απο επίσημα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να έχω προλάβει να δωσω οποιαδήποτε κατάθεση. Επίσης αμφισβητώ την αμεροληψία του διενεργούντος την ΕΔΕ, καθότι επανειλημμένως έχω έρθει σε συνεχείς αντιπαράθεσεις με τον ίδιο προσωπικά και έχουν γίνει προσπάθειες εκδίωξης μου και τρομοκρατήσης μου και έχω απειληθεί με δίωξη για την συνδικαλιστική μου δράση ως προέδρου νοσοκομειακών γιατρών και μάχομαι δίχως συμβιβασμούς για την διάσωση του Ε.Σ.Υ πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο» ανέφερε πριν ξεκινησει η εξεταση του ο κ. Χατουρας και στη συνέχεια ξεκινησε να απαντα στις ερωτήσεις.

Ερώτηση: Σε τι θέση εργάζεστε;

Απάντηση:Είμαι διευθυντής της Νευροχειρουργικής του Γ.Ν Βόλου «Αχιλλοπουλειον».

Ερώτηση:Επιβεβαιώνεται τον ορισμό του δικηγόρου κ. Καραγκιόζου Ιωάννη ως πληρεξούσιου δικηγόρου;

Απάντηση: Ναι το επιβεβαιώνω.

Ερώτηση: Γνωρίζετε προσωπικά τον επιθεωρητή του ΟΣΕ κύριο Νικολάου Δημητρίο προϊστάμενο σταθμάρχη; Έχει επισκεφθεί ποτέ τα ΤΕΙ ή τα ΤΕΠ του νοσοκομείου Βόλου και πότε;

Απάντηση: Ήταν γνωστός αλλά δε γνώριζα ότι ήταν επιθεωρητής του ΟΣΕ και ότι είχε εμπλοκή στην τραγωδία των Τεμπών. Με είχε επισκεφτεί στο παρελθόν αλλά δεν ενθυμούμαι ακριβώς πότε.

Ερώτηση: Στις 2 Μαρτίου 2023 σας επισκέφτηκε στο νοσοκομείο κύριος Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη και σε ποιο χώρο; Τον εξετάσατε; Του ζητήσατε να κάνει κάποιες εξετάσεις;

Απάντηση: Με αναζήτησε στον 3ο όροφο στο γραφείο μου, τον είδα να χωλαίνει - κουτσαίνει, μου ανέφερε το πρόβλημά του ότι είχε έντονη οσφυαλγία και δυσχέρεια βάδισης. Είδα την κλινική του εικόνα, αλλά δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί περαιτέρω εξέταση γιατί δεν είχα εξωτερικά ιατρεία και έπρεπε να ακολουθήσει απαραίτητη διαδικασία και τον παρέπεμψα στον συνάδελφο μου στα εξωτερικά ιατρεία για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, αν χρειάστει και να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα το πρόβλημα του.

Ερώτηση: Δεδομένου ότι δεν είχε ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία για ποιο λόγο δεν απευθύνθηκε στα ΤΕΠ;

Απάντηση: Ίσως έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία προσέλευσης στα Επείγοντα, αλλά επειδή δεν υπήρχε νευροχειρουργός στα ΤΕΠ, για την καλύτερη και γρήγορη αντιμετώπιση του, επειδή πάντα δείχνουμε ευαισθησία στους συνανθρώπους που αργούν να κλείσουν ραντεβού, καθώς επίσης γνώριζα από αναφορές του το πρόβλημα με τη μέση του τον παρέπεμψα στα εξωτερικά ιατρεία που λειτουργούσαν εκείνη τη μέρα και θα μπορούσε να τον εξετάσει και να τον δει με λεπτομέρεια και να του δώσει άδεια χρειαστεί.

Ερώτηση: Παραπέμψατέ τον επιθεωρητή Νικολάου Δημήτριο στα εξωτερικά ιατρεία στο γιατρό Μανιώτη Αθανάσιο ΕΑ’ Νευροχειρουργικής και του ζητήσατε τηλεφωνικά να του γράψει αναρρωτική άδεια 30 ημερών; Ποιο ήταν το κατεπείγον και γιατί δεν τον παραπέμψατέ στο ΤΕΠ;

Απάντηση: Επαναλαμβάνω, ότι δεν γνώριζα ότι ήταν επιθεωρητής και ότι είχε εμπλακεί στην τραγωδία των Τεμπών και τηλεφώνησα στο συνάδελφο μου στα εξωτερικά ιατρεία γιατί εκεί υπήρχε νευροχειρουργός δίχως κανέναν άλλο λόγο και δεν έδωσα εντολή, του ανέφερα ότι έχει πρόβλημα και ίσως να χρειάστεί άδεια αλλά δεν είμαστε στο στρατό να του δώσω διαταγή, είναι συνάδελφος έμπειρος και δεν είναι ούτε ειδικευόμενος, ούτε επικουρικος, ούτε επιμελητής Β’ ειναι επιμελητής Α’ και όφειλε αν έχει τις επιφυλάξεις του μετά από την λεπτομερή και δικιά του εξέταση να μου τηλεφωνήσει να με ενημερώσει και να μην του δώσει αναρρωτική άδεια και να μην συμφωνήσει σε καμιά σύσταση. Είναι στα δικαιώματα του γιατί είναι ειδικός γιατρός επιμελητής Α‘.

Ερώτηση: Γνωρίζετε εάν πριν χορηγηθεί η αναρρωτική άδεια, αν διενεργήθηκαν οι οποιεσδήποτε εξετάσεις: βιοχημικές, ακτινολογικές και λοιπές εξετάσεις;

Απάντηση: Ο ίδιος γνώριζει καθώς ήταν στο χώρο των ΕΙ που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εξέταση αν χρειαζόταν.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι είναι νόμιμη διαδικασία να επισκέπτεται οποιοσδήποτε ασθενής τον κάθε γιατρό στα γραφεία του και όχι στα ΤΕΙ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις;

Απάντηση: Πολλές φορές οι ασθενείς στην αγωνία και στον πόνο τους, ψάχνουν να βρουν πιο δήποτε γνωστό γιατρό για να εξυπηρετηθούν λόγω της μεγάλης αναμονής, πολλές φορές και της γνωστής υποστελέχωσης. Έπειδή όμως δεν είναι νομότυπη διαδικασία γι’ αυτό τον παρέπεμψα σε εξωτερικά ιατρεία ώστε να γίνουν οι οποίες εξετάσεις χρειαστούν και η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του. Τέλος, λόγω της μεγάλης αναμονής πολλές φορές όταν και εγώ έχω εξωτερικό ιατρειο, βλέπω αρκετούς υπεράριθμους όταν σε εκλιπαρούν και δεν μπορούν να περιμένουν ένα έως δύο μήνες.

Ερώτηση: Την τελευταία διετία, έχει χορηγήσει το νευροχειρουργικό τμήμα αναρρωτικές άδειες χωρίς την διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου;
Απάντηση: Από οτι ενθυμούμαι όχι, αλλά να επισημάνω ότι βασική εξέταση και καθοριστική στην διάγνωση της οσφύοισχιαλγίας, είναι η μαγνητική τομογραφία, κάτι το οποίο έχει αναμονή.

Ερώτηση: Γνωρίζετε ότι ο επιθεωρητής Νικόλαου Δημήτριος έχει να επισκεφθεί το νοσοκομείο πριν το 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προκύπτουν από το πρόγραμμα Ασκληπιός;

Απάντηση: Δεν το γνωρίζω. Ενδεχομένως να το έχει επισκεφθεί απ’ ό,τι θυμάμαι αλλά να μην έχει καταγραφεί.

Ερώτηση: Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Απάντηση: Ναι έχω να προσθέσω. Γίνεται προσπάθεια διώξης μου για την συνδικαλιστική και πολιτική μου δράση, γιατί έχω ενοχλήσει αναδεικνύοντας συνεχώς τα προβλήματα του νοσοκομείου και την υποστελέχωση δίχως συμβιβασμούς και αποτελώ μαύρο πανί. Ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν με την πανδημία όταν δημοσιοποίησα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις παθολογικές κλινικές του γενικού νοσοκομείου όταν είπα ότι ένας γιατρός καλείται να καλύψει 100 ασθενείς και σε εκείνη τη φάση απειλήθηκα με πειθαρχικά κατι που εγινε γνωστόστο πανελλήνιο μέσω των ΜΜΕ αλλά και στο παρελθόν. Τέλος έχω να πω ότι έχω πορευτεί με πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης δίπλα στο συνάνθρωπο που δίνω και την ψυχή μου για να εξετάσω όσο γίνεται περισσότερους συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη. Έχω συμβάλει συνδικαλιστικά αλλά και ως νευροχειρουργός από τότε που ήρθα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας στην δημιουργία Νευροχειρουργικής κλινικής που αποτελούσε όνειρο απραγματοποιητο για το λαό της Μαγνησίας και όχι μόνο.

Η ευαισθησία μου δίπλα στο συνάνθρωπο δεν έχει να κάνει μόνο με την θέση μου ως νευροχειρουργός στο νοσοκομείο, αλλά θέλω να αναφέρω ότι συμμετείχα στην διάσωση μαζί με το ΕΚΑΒ το 2003, όταν ο πρώην διευθυντής του ΕΚΑΒ κ.Παπαγγέλης μου ζήτησε να συνδράμω σαν γιατρός με τις γνώσεις μου στην επειγόντολογία στο τραγικό συμβάν στα Τέμπη με τους μαθητές από τη Βέροια και να παρέχω πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και το ΕΚΑΒ εξηρε τη σταση μου. Αλλά και τώρα στο τραγικό συμβάν με τα τρένα στα Τέμπη, μου ζητήθηκε από την ομάδα διάσωσης και συγκεκριμένα από τον κύριο ζυγούρι Νίκο που ήταν στη μάχη της διάσωσης, να παραμείνω για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου μέχρι αργά το βράδυ που σταμάτησαν τα σωστικά συνεργεία. Τέλος έχω την τραγική εμπειρία σε συμβάν του παρελθόντος όπου έπαιρνα και εγώ στο λεωφορείο με φοιτητές σε πολύνεκρο δυστύχημα, όπου όπου προσπαθούσε να απεγκλωβίσουν συγγενικό μου άτομο πρώτου βαθμού. Τελειώνοντας η ευαισθησία μου που είναι ιδιαίτερη γιατί έχω και προσωπικό βίωμα με το παιδί μου όταν διακομίστηκε από τη Λάρισα στην Αθήνα και χάθηκε τελικά από λάθος διάγνωση λόγω των διαχρονικών παθογενειών του Ε.Σ.Υ και συγκεκριμένα η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων. Τα τραγικά προσωπικά βιώματα με κάνουν να είμαι απέναντί με κάθε τρόπο σε κάθε παθογένεια που στοιχίζει τελικά σε ανθρώπινες ζωές.

Διαπιστώσεις

Στην σελίδα 7 του πορίσματος, αναφέρονται οι διαπιστώσεις.


Όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται:

«Μετά από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψαν τα εξής: Ο κ. Νικολάου Δήμητριος του Παναγιώτη, καταχωρήθηκε ως επίσκεψη στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Νευροχειρουργικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειου» εκτός προγραμματισμένου ραντεβού στις 2 Μαρτίου 2023, όπως προκύπτει από την γραπτη εντολή του διευθυντή της Νευροχειρουργικής κλινικής και από το τηρούμενο μητρώο εισερχομένων περιστατικών. Στα μητρώα του εξωτερικού ιατρείου της Νευροχειρουργικής κλινικής, είναι καταγεγραμμένο στις 2 Μαρτίου 2023 με αύξοντα αριθμό 191 ως περιστατικό, ο ασθενής Νικολάου Δημήτριος και ο θεράπων ιατρός Χαφτουρας Νικόλαος, διευθυντής Νευροχειρουργικής, γράφει τα εξής: «Αναφερόμενη οσφυοϊσχιαλγία με ιστορικό βαριάς κακώσης, μετατραυματικό κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου κι ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συνάδελφο μου να την γράψει. Από τον συνάδελφο μου κύριο Μανιώτη Θ. Υπογραφή και σφραγίδα Χαυτούρας Νικόλαος διευθυντής Νευροχειρουργικής».

Ο ιατρός Μανιώτης Αθανάσιος ΕΑ’ Νευροχειρουργικής, συνταγογράφησης ΕΤΕ την με αριθμό 2303026813456 / 2 Μαρτίου 2023, γνωμάτευση χορήγησης αναρρωτικής άδειας από νοσηλευτικό ίδρυμα στο Νικόλαου Δημητρίο του Παναγιώτη η οποία αναφέρει αυτολεξεί τα εξής: «Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ιατρός βεβαιώνω ότι ο υπό τα ανωτέρω στοιχεία ασθενής εξετάστηκε στα ΕΙ Νευροχειρουργικής ή στα ΤΕΠ την 2 Μαρτίου 2023 και διεγνώσθη με διαταραχές των οσφυϊκών και άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων με ριζοπάθεια. Στον υπο τα ανωτέρω στοιχεία ασθενή, χορηγείται αναρρωτική άδεια με ημερομηνία έναρξης 2 Μαρτίου 2023 και για χρονικό διάστημα 30 ημερών. Ο ιατρός Μάνεσης Αθανάσιος».


Από τα τηρούμενα στοιχεία στην υπηρεσία μας, δεν προκύπτει ότι δεν ενεργήθηκαν ιατρικές, βιοχημικές, ακτινολογικές και λοιπές εξετάσεις στον ασθενή Νικολάου Δημήτριο του Παναγιώτη, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, προκειμένου να του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια. Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει στις 6 Μαρτίου ενόρκως και ώρα 15:00 σύμφωνα με το υπ’αριθμόν 67/06/03/2023, κλήση εξετάσης μάρτυρα. Την παρέλαβε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Ιωάννης Καραγκιόζης και δήλωσε αναβολή για την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 και ώρα 09:15. Το αίτημα του έγινε αποδεκτό από τον διενεργούντα την ΕΔΕ και κατέθεσε ενόρκως στις 7 Μαρτίου 2023 ημέρα Δευτερα και ώρα 09:15.

Με το υπαριθμόν πρωτοκόλλου 5389/07/3/2023 έγγραφο ο κ. Χαυτούρας, ζήτησε την άδεια του κύριου Νικολάου Δημητρίου από τον Μανιώτη Αθανάσιο καθώς επίσης και το εισιτήριο των τακτικών 2 Μαρτίου 2023 που αποδεικνύει την είσοδο τους στα εξωτερικά ιατρεία.

Σε απάντηση του ανώτερου σχετικού εγγράφου, δόθηκε απάντηση από τον διενεργούντα την ΕΔΕ κυρία Ντόκου. Με το υπ’ αριθμόν εμπιστευτικό πρωτοκόλλο έγγραφο 68/7/3/2023, ο κ. Χαυτούρας Νικόλαος, αιτήθηκε αντίγραφο της κατάθεσης του. Κατόπιν των ανωτέρω στοιχείων,  με τους εμπλεκόμενους στην χορήγηση της αναρρωτικής άδειας ιατρούς, Νικόλαο χαρτούρα και Αθανάσιο Μανιώτη να εξεταστούν ενώπιον μας επιδίδοντας τις σχετικές κλείσεις με απόδειξη παραλαβής.

Από την ένορκη εξέταση του μάρτυρα Αθανασίου Μανιώτη προκύπτει ότι δεν εξέτασε καθόλου τον ασθενή και χορήγησε αναρρωτική άδεια, χωρίς την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων κατόπιν εντολής του προϊσταμένου του.


Επίσης προκύπτει ότι δεν είχε εξετάσει ποτέ τον επιθεωρητή ποτέ ούτε τον γνώριζε ούτε είχε φιλική σχέση μαζί του. Απλώς εμπιστεύτηκε την γνώμη του προϊσταμένου του. Από την ένορκη εξέταση του μάρτυρα Νικόλαο Χαυτούρα προκύπτει ότι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του αλλά επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητά του. Δέχτηκε στο ιατρείο του τον εν λόγω, ενω απο τις Κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο και θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ λόγω του κατεπείγοντος, είτε στα εξωτερικά ιατρεία.


Όπως προκύπτει από το βιβλίο εισερχομένων περιστατικών των εξωτερικών ιατρείων με το γραφικό χαρακτήρα του κυρίου Χαυτούρα, αναφέρει γράφει τα εξής: «Αναφερόμενη οσφυοϊσχιαλγία με ιστορικό βαριάς κακώσης μετατραυματικού κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συναδελφο μου να την γράψει. Από τον συνάδελφο μου κυρίο Μανιώτη Αθανάσιο. Υπογραφή και σφραγίδα Χαυτούρας Νικόλαος διευθυντής Νευροχειρουργικής».

Συμπεράσματα

Τέλος στις σελίδες 9 και 10 αναφέρονται τα συμπεράσματα της ΕΔΕ.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως « Από την διενεργηθείσα ΕΔΕ, τα έγγραφα που λάβαμε από τα αρμόδια τμήματα του Γενικού Νοσοκομείο Βόλου και τις καταθέσεις των μαρτύρων, προέκυψε ότι ο Νικόλαος Χαυτούρας Διευθυντης Νευροχειρουργικής του ΓΝ Βόλου κατά την διαχείριση του περιστατικού που ερευνήσαμε, υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας, καθόσον σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του:

«Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του, αλλά παρά την δημοσιότητα τις υποθέσης που έλαβε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, και την ιδιότητα του γνωστού σε αυτόν επιθεωρητή, επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητα του. Ότι δέχτηκε στο ιατρείο τον εν λόγω γνωστό του επιθεωρητή παρά το γεγονός ότι από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο να τον εξετάσει στο ιατρείο του, αλλά θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ ή σε περίπτωση επείγοντος στα εξωτερικά ιατρεία. Ότι ο ίδιος επιπρόσθετα της ως άνω μεροληπτικής για την διαχείριση του περιστατικού του συγκεκριμένου ασθενούς, κατέγραψε στο βιβλίο εισερχόμενων περιστατικών των εξωτερικών ιατρείων με το γραφικό χαρακτήρα του και αναφέρει τα εξής: «Αναφερόμενη οσφυοϊσχιαλγία με ιστορικό βαριάς κακώσης μετατραυματικού κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συναδελφο μου να την γράψει. Από τον συνάδελφο μου κυρίο Μανιώτη Αθανάσιο. Υπογραφή και σφραγίδα Χαυτούρας Νικόλαος διευθυντής Νευροχειρουργικής». Ως εκτούτου αυτή καθαυτή η αναγραφή στο βιβλίο των ΤΕΙ αποτελεί πλήρη απόδειξη της ανακόλουθης και επιλήψιμης συμπεριφοράς του διευθυντή, ο οποίος παρέκαμψε τις κείμενες διατάξεις και διαχειρίστηκε το περιστατικό με ιδιαίτερη και ελεγχόμενη και παρά το νόμο διαδικασία και έδωσε την εντολή στον υφιστάμενο του επιμελητή Α’ Αθανάσιο Μανιώτη να χορηγήσει αναρρωτική άδεια ενός μηνός. Ο Αθανάσιος Μανιώτης ΕΑ’ νευροχειρουργός του ΓΝ Βόλου, υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αμελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, Καθόσον από την ένορκη εξέταση του μάρτυρα Αθανασίου Μανιώτη προκύπτει ότι «Δενδ εξέτασε καθόλου τον ασθενή και χορηγήσε την αναρρωτική άδεια χωρίς την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων κατόπιν εντολής του προϊσταμένου του δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν είχε εξετάσει ποτέ τον επιθεωρητή. Κατέθεσε δε ότι ούτε το γνώριζε ούτε έχει φιλική σχέση μαζί του αλλά εμπιστεύτηκε την γνώμη του προϊσταμένου του και του συνταγογράφησε αναρρωτική άδεια ενός μηνός».

Ειδήσεις σήμερα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Ντοκουμέντο: Η αποκαλυπτική κατάθεση του σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων

Βαρουφάκης: Δεν ήταν αναρχικοί... μπράβοι της νύχτας ήταν

Παύλος Πολάκης: «Πανηγυρίζει» για την απομάκρυνση της Σοφίας Νικολάου από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ - Την παρομοιάζει με... σμέρνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης