Σύγκρουση τρένων: Τι θα εξετάσει ο εφέτης ανακριτής για την τραγωδία στα Τέμπη - Χωριστή έρευνα για τα έργα

Σύγκρουση τρένων: Τι θα εξετάσει ο εφέτης ανακριτής για την τραγωδία στα Τέμπη - Χωριστή έρευνα για τα έργα

Aίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου για αναβάθμιση των ερευνών - Με εντολή Ντογιάκου ο Οικονομικός Εισαγγελέας θα ερευνήσει τις καθυστερήσεις των έργων

treno_diasostes_treno_arthro
Την πλήρη αναβάθμιση των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δρομολόγησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, o oποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλεια των Εφετών Λάρισας (21 δικαστές) προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ανατεθεί ή όχι σε εφέτη ανακριτή η ανάκριση για την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στο έγγραφο του για σύγκλιση της Ολομέλειας των 21 προέδρων εφετών και εφετών που υπηρετούν στην πρωτεύουσα της θεσσαλιας, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων)».

Επίσης, αναμένεται λόγω της σπουδαιότητας και του κοινωνικού ενδιαφέροντος της υπόθεσης να οριστούν και επίκουροι εφέτες προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του εφέτη ανακριτή.

Κλείσιμο
Η απόφαση για το αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή θα είναι των 21 προέδρων εφετών και εφετών που θα συμμετέχουν στην Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας.

Πάντως, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που αν και συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών για να ανατεθούν υποθέσεις σε εφέτη ανακριτή, οι Ολομέλειες αποφάσισαν αρνητικά. Όμως, όπως εκτιμούν δικαστές, αν όχι εκφράζουν βεβαιότητα, η υπόθεση των Τεμπών θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή έχει το προτέρημα ότι ο εφέτης που θα αναλάβει την ανάκριση, διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από έναν πρωτοδίκη, στον οποίο με την φυσιολογική πορεία των πραγμάτων θα χρεωνόταν.

Παράλληλα, η ανάθεση της έρευνας σε εφέτη ανακριτή συντομεύει το χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας, καθώς ο εφέτης που θα αναλάβει απαλλάσσεται των λοιπών καθηκόντων του και απασχολείται μόνο με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η έρευνα που θα ανατεθεί με την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών σε εφέτη, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, εκτός από εκείνες του σταθμάρχη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, οι οποίοι θα ελεγχθούν για το πώς ένας άπειρος σταθμάρχης με μηδενική σχεδόν εμπειρία βρέθηκε στο νευραλγικό πόστο της Λάρισας και μάλιστα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, όταν η κίνηση των τρένων ήταν αυξημένη.

Αναλυτικότερα, αναμένεται, να ελεγχθούν τα πάντα, οι συνομιλίες με τους άλλους σταθμάρχες που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, καθώς και αν υπήρξαν ευθύνες από τους μηχανοδηγούς οι οποίοι δυστυχώς δεν βρίσκονται πια στη ζωή και είναι ανάμεσα στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Χωριστή έρευνα για τα έργα

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιου ευθύνονται για όλα αυτά. Η έρευνα ανατέθηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκο.

Προηγούμενα, το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στον κ. Ντογιάκο με την οποία του ζήτησε η έρευνα της Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα και η ανάθεση των σχετικών ερευνών να γίνει «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο».

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός ζήτησε αναβάθμιση της έρευνας στη Λάρισα στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο και έρευνες σε βάθος για τις καθυστερήσεις στα έργα από τη δικαιοσύνη πριν ακόμα ολοκληρωθεί η έρευνα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το πόρισμα της οποίας, όπως αναφέρει θα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη.

Δείτε την επιστολή

epistoli_mitsotaki

Η επιστολή Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανόμενης και της τυχόν καθυστέρησης στον ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμηση τους από διοικητική και τεχνική άποψη.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων: Μαραθώνια η απολογία του Σταθμάρχη Λάρισας - Τα κρίσιμα λεπτά και τα απανωτά λάθη


Αποχώρησε οικειοθελώς ο Στάθης Σχίζας από το Survivor, στον τάκο η Ελευθερία Ελευθερίου - Δείτε βίντεο

Το πένθος και η οδύνη των πολιτών κρατούν «παγωμένες» τις πολιτικές εξελίξεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης