Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Οι μοιραίοι διάλογοι και το αναπάντητο ερώτημα

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Οι μοιραίοι διάλογοι και το αναπάντητο ερώτημα

Οι τελευταίες συνομιλίες του μηχανοδηγού του μοιραίου Intercity 62 με τον σταθμάρχη της Λάρισας και η παρέμβαση από το ραδιοτηλέφωνο που δεν ελήφθη υπ' όψη

treno-dialogoi
Μία σειρά ηχητικών ντοκουμέντων λίγο πριν από την τραγωδία στα Τέμπη αποκαλύπτει τους μοιραίους  χειρισμούς του σταθμάρχη Λάρισας: ακόμα και η ερώτηση που του έκανε ο μηχανοδηγός του τοπικού τρένου - «τι να κάνει το 62;» - όταν έδωσε την εντολή στο Intercity να αναχωρήσει δεν τον οδήγησε να αντιληφθεί ότι δεν είχε «κλειδώσει» την επιβατική αμαξοστοιχία στη γραμμή ανόδου. 

Οι συνομιλίες 

Στην πρώτη συνομιλία, ο μηχανοδηγός του Intercity 62  συνεννοείται με μέλος του πληρώματος του τρένου, ώστε να κλείσουν οι πόρτες και να είναι όλα έτοιμα για την αναχώρηση από τον σταθμό της Λάρισας.

Στη δεύτερη συνομιλία, ο σταθμάρχης δίνει την εντολή στον κλειδούχο να μην γυρίσει το κλειδί ώστε να «κλειδώσει» στην ευθεία της ανόδου η Intercity 62 , προκειμένου να περάσει το τοπικό τρένο - το 1564, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Το τοπικό τρένο έφτασε στη Λάρισα  από την γραμμή της καθόδου.



Στην τρίτη συνομιλία, ο σταθμάρχης δίνει εντολή στο τοπικό τρένο, που έχει ήδη κάνει τη μανούβρα και έχει μπει στην ευθεία της ανόδου προς Νέους Πόρους - τον επόμενο σταθμό - να αναχωρήσει. Ωστόσο δεν δίνει εντολή να γυρίσει το κλειδί της διαγωνίου.

Κλείσιμο



Στην τελευταία συνομιλία, ο σταθμάρχης δίνει πανομοιότυπη εντολή και στο Intercity 62  - να κατευθυνθεί δηλαδή προς Νέους Πόρους  από την γραμμή της ανόδου. Τότε, ακούγεται ο μηχανοδηγός του τοπικού τρένου να ρωτά: «Τι να κάνει το 62;» - πιθανότατα επειδή το Ιntercity μπορούσε να αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ως 160 χιλιομέτρων την ώρα και η απόσταση μεταξύ των δύο τρένων ήταν μικρή. Δεν είναι ακόμα  γνωστό τι απάντησε ο σταθμάρχης, αλλά εκ του - τραγικού - αποτελέσματος είναι σαφές ότι ούτε και τότε συνειδητοποίησε ότι δεν είχε δώσει εντολή να γυρίσει το κλειδί για την επιβατική αμαξοστοιχία, που βρέθηκε μέσω της διαγωνίου στην αντίθετη γραμμή , σε πορεία σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Τέμπη: Συγγνώμη προσωπική, αλλά και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν

Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου: Χρυσός και πάλι ο Τεντόγλου!

Σε αργία ο σταθμάρχης και ο προϊστάμενός του από την πρώτη στιγμή

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης