Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συγκλονιστική η ανταπόκριση του κόσμου - Μάζεψαν πάνω από 3.500 φιάλες αίματος

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συγκλονιστική η ανταπόκριση του κόσμου - Μάζεψαν πάνω από 3.500 φιάλες αίματος

Φωτογραφίες από τις ουρές στην κεντρική πλατεία Λάρισας

5821762
Πάνω από 3.500 μονάδες (φιάλες) αίματος συλλέχθηκαν χθες μέσα σε λίγες ώρες για τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ η αιμοδότηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι η εθελοντική αιμοδοσία είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερήσιας συλλογής αίματος. Την Τρίτη είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της συνήθους αιμοδοσίας περίπου 1.600 μονάδες αίματος. Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόση που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών του δυστυχήματος αλλά και αναπλήρωσε παράλληλα τα αποθέματα αίματος.

5821765
5821766
5821767


Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για εθελοντική αιμοδοσία και περίμεναν υπομονετικά στα σημεία αιμοδοσίας που είχαν ορισθεί τόσο σε δομές υγείας όσο και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συνδρομή των υπηρεσιών αιμοδοσίας του ΕΣΥ, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως «η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας».

Η διοίκηση του ΕΚΕΑ ευχαρίστησε με μήνυμά του όλους τους εθελοντές αιμοδότες «για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη». Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε και το προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας «που υπερέβαλαν εαυτούς για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, παρατείνοντας σε αρκετές περιπτώσεις το ωράριο λειτουργίας».

Ωστόσο, επισημαίνει το ΕΚΕΑ αφενός ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και αφετέρου ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα.

Κλείσιμο
Για το λόγο αυτό καλεί τους εθελοντές αιμοδότες, παλαιούς και νέους, να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία το επόμενο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τυχόν κάλεσμα του ΕΚΕΑ, «κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος».

Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Για κακούργημα κατηγορείται ο σταθμάρχης - «Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί»

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το δεύτερο λάθος του σταθμάρχη - Έβλεπε για 5,5 χλμ. το τρένο στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας

Σύγκρουση τρένων: Μαθητές σχολείων έγραψαν με τις τσάντες τους «Πάρε όταν φτάσεις»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης