Σύμφωνο συνεργασίας για το δημογραφικό μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς-Δήμου Λαμιέων-ΚΕΠΕ

Σύμφωνο συνεργασίας για το δημογραφικό μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς-Δήμου Λαμιέων-ΚΕΠΕ

Αντιμετωπίζουμε δημογραφική κρίση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

perifereia-stereas
Υπογράφηκε σήμερα παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, το Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Η υπογραφή έγινε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ήρθε ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει εδώ και καιρό αναλάβει προς την κατεύθυνση αναχαίτισης του δημογραφικού προβλήματος ο κ. Οικονόμου και της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί, στις 2 Νοεμβρίου στο ΚΕΠΕ.

Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιβεβαιώθηκε και από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Απογραφής με τη Φθιώτιδα να παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 12,9% (η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ανάμεσα στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, η πέμπτη μεγαλύτερη ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας), παρά το γεγονός ότι ο Νομός βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, έχει ανεπτυγμένες βασικές υποδομές, Πανεπιστήμιο και πρωτογενή τομέα.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφηκε φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό και και για άλλες Περιφερειακές Ενότητες, ως μέρος ενός μεγαλύτερου, φιλόδοξου project.

Αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας θα είναι:

- Κοινή διενέργεια ερευνών, μελετών κοινού ενδιαφέροντος που θα υλοποιούνται με κοινή επιστημονική ευθύνη δημιουργώντας κοινή επιστημονική ομάδα εργασίας.

- Κοινός σχεδιασμός, υποβολή και διεκδίκηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη συμβολή στη παραγωγή τεχνογνωσίας αλλά και την επωφελή προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

- Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση κοινών εκδηλώσεων, ημερίδων, workshops και συνεδρίων σε επιλεγμένη θεματολογία κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ο Δήμος Λαμιέων και το ΚΕΠΕ στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας και των ευρύτερων συμπράξεών τους θα παρέχουν αμφότεροι τις δομές τους και κάθε πρόσφορο υλικοτεχνικό μέσο για την υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων.

Κλείσιμο
«Δεν βρισκόμαστε απέναντι με ένα δημογραφικό πρόβλημα, αλλά με μία δημογραφική κρίση. Αν δεν την αναχαιτίσουμε, θα μας βρεθούμε αντιμέτωποι με θέματα οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης» σημείωσε ο κ. Οικονόμου για να συμπληρώσει «το μνημόνιο συνεργασίας, θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την εκκίνηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών προκειμένου να ανακοπεί αυτή η πορεία. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, δράσεις, μακρόπνοος σχεδιασμός, να συντηρήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα, να αναδιοργανώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το σύνολο των πολιτικών μας σε ό,τι αφορά και στην οργάνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας το επόμενο διάστημα».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε πως «πρώτη μας κοινή αποστολή είναι η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης» για να συμπληρώσει «συνδυάζοντας το επιστημονικό δυναμικό του ΚΕΠΕ και την τεχνογνωσία των υπηρεσιών μας, εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις, όχι αποσπασματικές και τελικώς αναποτελεσματικές, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες με όρους ανάλυσης των αιτίων και σύνθεσης των προτάσεων»

O Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε πως «αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη συγκέντρωση τεχνογνωσίας και τον συγκερασμό εμπειριών και γνώσεων από τη διεξαγωγή συνθέτων αναλύσεων»

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΠΕ, Καθηγητής, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, δήλωσε πως «ένιωσα τεράστια ικανοποίηση, βλέποντας ότι ένα σημαίνον πολιτικό στέλεχος ένιωσε αυτήν την ευαισθησία, μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό, αλλά αφορά και το μέλλον όπως είπε για να συμπληρώσει «τα τελευταία χρόνια έχουμε δοκιμαστεί από κρίσεις και πρέπει να προλάβουμε ακόμη μία κρίση, που είναι το Δημογραφικό. Δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, αλλά και τοπικό, περιφερειακό ζήτημα, δεδομένου ότι η επίλυσή του έχει να κάνει και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε τοπικής κοινωνίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για εκλογές: Δεν θ' αργήσουν και πολύ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν από Πολωνία: Έρχονται δύσκολες μέρες, αλλά η Ρωσία ποτέ δεν θα νικήσει

Ισπανία: Σκάνδαλο με τα τρένα αξίας 250 εκάτ. ευρώ που δεν χωράνε στα τούνελ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης