Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν για Τουρκία 31 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν για Τουρκία 31 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Στόχος τους, είναι να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και να βγάλουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν ζωντανούς

diasostes-theski__4_
Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας μεταβαίνουν 31 εκπαιδευμένοι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου σε λίγη ώρα να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι με σκοπό να σώσουν όσες ανθρώπινες ζωές και να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Οι έμπειροι εθελοντές διασώστες, με τη συνοδεία σκύλου έρευνας και διάσωσης και εξειδικευμένο εξοπλισμό, θα φτάσουν οδικός έως την Κωνσταντινούπολη και αύριο το απόγευμα θα βρεθούν αεροπορικώς στα Άδανα, συνοδεία στελεχών της τούρκικης Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), με την οποία θα συνεργαστεί το πεδίο.

Στόχος των διασωστών, όπως εξηγούν στο protothema.gr, είναι να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της Τουρκίας και να βγάλουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν ζωντανούς, μέσα από τα χαλάσματα.

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν για Τουρκία 31 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης


«Είμαστε στην τελική φάση της αναχώρησης της αποστολής. Συνολικά 31 εθελοντές διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με δύο σκυλιά, αναχωρούν εντός δύο ωρών από τη Θεσσαλονίκη για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί για τα Άδανα, σε συνεργασία με την AFAD - την τουρκική πολιτική προστασία και με μεγάλο όγκο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Όλοι οι εθελοντές με τον εξοπλισμό ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη στιγμή και από τη Δευτέρα δηλώσαμε ετοιμότητα», εξηγεί ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Ελληνικης Ομαδας Διάσωσης, Αλέξανδρος Λιάμος.

Κλείσιμο
diasostes-theski__1_
diasostes-theski__2_
diasostes-theski__3_


«Μιλάμε για 184.000 ακόμα εγκλωβισμένους αυτή τη στιγμή. Τα νούμερα είναι εξωφρενικά, η κατάσταση που επικρατεί είναι χαοτική. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού στη περιοχή. Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τα συντονιστικα κέντρα που έχουν στηθεί εκεί, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Το πλάνο είναι για επτά ημέρες, όπως προβλέπεται από τις διεθνής προδιαγραφές του ΟΗΕ, με πλήρη αυτονομία και όλες τις ειδικότητες. Ευελπιστούμε να κυλίσει ομαλά βάση των εκπαιδεύσεων και των εμπειριών που έχουμε από τις 20 προηγούμενες αποστολές που έχουμε κάνει», τονίζει.

Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί από τους εθελοντές της ΕΟΔ περιλαμβάνει υδραυλικές διασωστικές σειρές, εργαλεία απεγκλωβισμού, θερμικές κάμερες, ανιχνευτές επικίνδυνων αερίων, γεννήτριες, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, φορεία, απινιδωτές και άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό Πρώτων Βοηθειών. Επιπλέον, όλα τα μέλη της ΕΟΔ θα φέρουν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

«Εκτιμούμε ότι αύριο το απόγευμα θα είμαστε στην πληγείσα περιοχή. Κάθε ώρα που περνάει είναι υπολογίσιμη, πάντα όμως πιστεύουμε στα θαύματα, όπως συνέβη και το 2010 στην Αϊτή οπου 11 μέρες μετά το σεισμό καταφέραμε και βγάλαμε ζωντανό έναν 24χρονο. Δε θα τα παρατήσουμε, θα το παλέψουμε», υπογραμμίζει ο κ. Λιάμος.

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν για Τουρκία 31 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης


Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΟΔ που θα επιχειρήσει στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, Ιωάννης Παπαστάθης, τόνισε με τη σειρά του ότι μπορεί όσο περνούν οι μέρες οι ελπιδες για να εντοπιστούν ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα να μειώνονται, όμως «ελπίζουμε στο να ακούσουμε κάτι, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, γιατί ο κόσμος εκεί το έχει πραγματικά ανάγκη».

diasostes-theski__7_
diasostes-theski__8_
diasostes-theski__11_
diasostes-theski__9_


«Οι συνθήκες εκεί είναι πολύ δύσκολες, αλλά είμαστε προετοιμασμενοι γι' αυτό. Είμαστε εξειδικευμένοι στην έρευνα και τη διάσωση. Η ομάδα μας θα φτάσει το γρηγορότερο εκεί, θα μας μεταφέρουν σε χώρους που δεν έχει γίνει έρευνα και κατ' επέκταση εμείς ελπίζουμε να ακούσουμε κάτι. Σε συνεργασία με τους εκεί φορείς και με άλλες διασωστικές ομάδες, να μπορέσουμε να κάνουμε γρήγορα τον απεγκλωβισμό», σημειώνει.

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν για Τουρκία 31 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης


Προσθέτει, δε, ότι έχουν έρθει εθελοντές από όλη Ελλάδα, όπως Κρήτη, Κομοτηνή, Καβάλα, Λακωνία, το Βόλο, την Κέρκυρα και όλοι τους ελπίζουν να φτάσουν ασφαλείς και να καταφέρουν να προσφέρουν τα μέγιστα.

Σημειώνεται ότι, την αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης υποστηρίζει το Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και η Τούρκικη Πρεσβεία στην Αθήνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: «Παράθυρο» να μην γίνουν οι εκλογές στις 14 Μαΐου - «Αυτός ο σεισμός θα θάψει τον Ερντογάν μέσα στα συντρίμμια»

Λέκκας: Η ελληνική αποστολή εντόπισε το μεγάλο ρήγμα του φονικού σεισμού στην Τουρκία

Έρευνες για πετρέλαιο - αέριο: Νέα στοιχεία για πλούσια κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης