Καιρός: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» το νέο κύμα χιονοπτώσεων της «Μπάρμπαρα»

Καιρός: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» το νέο κύμα χιονοπτώσεων της «Μπάρμπαρα»

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια - Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Collage_Maker-07-Feb-2023-05_00-AM
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα με σταδιακή ύφεση να αναμενεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια, ενώ αισθητή βελτίωση ο καιρός θα παρουσιάσει από την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, η Πολιτική Προστασία, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σχολεία της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής, να ανοίξει στις 10:00 το Δημόσιο και στις 11:00 τα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την «Μπάρμπαρα».

Επί ποδός βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, με εκχιονιστικά και αλατιέρες να εργάζονται ασταμάτητα και όπου παρουσιάζεται πρόβλημα να επιχειρούν.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

1) Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται ήδη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

2) Ειδικά για την Αττική αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατά περιόδους στις βορειότερες περιοχές θα υπάρχει πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

3) Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Κλείσιμο
4) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο έως τις μεσημβρινές ώρες.

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται χιονοπτώσεις σε Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, στα πεδινά τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα) με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σε Μαγνησία, Φθιώτιδα, Μαγνησία θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στο Νότιο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως -2 βαθμούς), -4 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως τους 3 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα νότια τμήματα της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το μεσημέρι, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά,καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου.
Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις, στις Κυκλάδες(κυρίως στα δυτικά τμήματα), και στην Κρήτη κυρίως στα δυτικά τμήματα και κεντρικά τμήματα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις.Σταδιακή ύφεση από το απόγευμα
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λιγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι:Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατα διαστήματα στις βορειότερες περιοχές αναμένεται πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλόνωνται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου .Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-02-2023
Στα ανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, εκτός των Δωδεκανήσων, νεφώσεις παροδικα αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και από τις βραδινές ώρες στο νότιο Ιόνιο 7 βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09-02-2023
Στα ανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, εκτός των Δωδεκανήσων, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές της ανατολικής Μαγνησίας και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που απο το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-02-2023
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφορ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα νότια, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.


Οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας:

Πρώτον, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από χθες στις 20:00 και μέχρι νεωτέρας διακόπτεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Δεύτερον, σήμερα 7 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα προσέλθουν στις υπηρεσίες τους στις 10:00 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σχετική ανακοίνωση έχει ήδη εκδοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τρίτον, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σήμερα 7 Φεβρουαρίου τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, θα μπορούν να είναι ανοικτά από τις 11:00 το πρωί. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11.00 π.μ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. 

Επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

-για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
-για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.




Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Νύχτα αγωνίας, κραυγές, δάκρυα και πάνω από 3.800 νεκροί

Βόρεια Κορέα: Ενίσχυση της «πολεμικής ετοιμότητας» απαιτεί ο Κιμ σε σύσκεψη με τους στρατηγούς του

Survivor All Star: Στον τάκο Σώζων και Μαριαλένα και το... κακό το μάτι - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης