ΣΥΡΙΖΑ Channel: Eμπλεξαν με τα SMS του Παππά προς Καλογρίτσα και τους «φακέλους»

ΣΥΡΙΖΑ Channel: Eμπλεξαν με τα SMS του Παππά προς Καλογρίτσα και τους «φακέλους»

Οι μεθοδεύσεις για το τηλεοπτικό κανάλι που έπεσαν στο κενό, ο ρόλος του Αρτέμη Αρτεμίου και το ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
syriza_chanel_xr
Εχουν περάσει κιόλας δύο μήνες από εκείνη την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, όταν ξεκίνησε σε αίθουσα του Αρείου Πάγου η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τη δίκη του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, ο Νίκος Παππάς έχει παραπεμφθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Μαζί του έχει παραπεμφθεί για συνέργεια στο πλημμέλημα του υπουργού ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Προτού ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία πεπειραμένος νομικός προέβλεπε ότι η συγκεκριμένη δίκη θα πυροδοτούσε εντάσεις εντός και κυρίως εκτός της αίθουσας.

Ο περπατημένος επί χρόνια στη δικηγορική πιάτσα πολύπειρος νομικός, μιλώντας στους ακροατές του στους διαδρόμους του Εφετείου, στον χώρο πίσω από τον Αρειο Πάγο επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, -που σημειωτέον τον έχει ανεγείρει ο κατηγορούμενος άλλοτε «κόκκινος» μεγαλοεργολάβος-, επισήμαινε το εύφλεκτο υλικό της υπόθεσης, γεγονός που την κάνει εκρηκτική.
syriza_channel_in__4_
Ο Χρήστος Καλογρίτσας, στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου, παρακολουθεί τον Νίκο Παππά σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή όπου όλα ήταν καλά και τίποτα δεν προμήνυε τη θύελλα που θα ακολουθούσε
Κλείσιμο

Πρώτον, εξηγούσε, γιατί σε αυτήν εμπλέκονταν γνωστά πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα, δεύτερον, διότι είχαν μεσολαβήσει πολυσχιδείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συναλλαγές, ίντριγκες, και τέλος, το ουσιαστικότερο, επειδή είχε παρεμβληθεί αδιαφανής ροή μπόλικου χρήματος. Δεν έπεσε έξω στην πρόγνωσή του. Ετσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο για καμιά τρομερή μαντεψιά που θα άφηνε έκπληκτους όσους είχαν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Εκεί όπου καταθέτοντας ως βασικός μάρτυρας ο επιχειρηματίας είχε καταγγείλει τα μύρια όσα σε βάρος του πρώην υπουργού. Τον ίδιο που προτού έρθουν σε ολέθρια ρήξη τον αποκαλούσε τρυφερά «Νίκο μου, καμάρι μου, λεβέντη μου!». Αυτές, βεβαίως, οι γλυκές προσφωνήσεις ανήκουν πλέον σε ένα ασυννέφιαστο παρελθόν. Μεσολάβησαν από τότε στροβιλιστικοί τυφώνες. Τόσο θυελλώδεις όσο και ο θυμός του επιχειρηματία που διαμηνύει πως δεν τον ενδιαφέρει αν θα κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου εξαιτίας των όσων έχει αποκαλύψει. Δεν τον νοιάζει αν θα πάει φυλακή. Τον κινητοποιεί, όπως λέει ο ίδιος, ύστερα από όλα όσα έχει τραβήξει μόνο η αποκατάσταση του ονόματος και της υπόληψής του.

Ηταν σούρουπο της ανοιξιάτικης Τετάρτης 19 Μαΐου του 2021 όταν, ενοχλημένος από τους υψηλούς εριστικούς τόνους, τις οχληρά μεγαλόφωνες παρεμβολές του μέλους της προανακριτικής επιτροπής, βουλευτή Παύλου Πολάκη, ο Καλογρίτσας αντέδρασε λέγοντας: «Πολάκη, μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής, λοιπόν, με τα λεφτά μου».
pappas_kalogritsas_arthro

Στην πίεση που ακολούθως του άσκησαν αλλά μέλη της Προανακριτικής να φέρει όλα τα στοιχεία για τα καταβροχθισμένα χρήματα που ισχυριζόταν με τη φράση «εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ. ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι», ο επιχειρηματίας απάντησε: «Θα ψάξω να τα βρω. Θα ρωτήσω τη γραμματέα μου. Την έχω σαράντα χρόνια. Διαμαντή Ευθαλία. Την ξέρω από το ΚΚΕ. Την ξέρουν όλοι. Βράχος». Οκτώ μήνες αργότερα η ίδια γραμματέας κατέθεσε αυτοπροσώπως στη δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου. Στη χειμαρρώδη αναφορά της, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι «ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα», μερικές φορές και δύο φορές την ημέρα, μια που «πριν πάει ο κ. Παππάς στο Μαξίμου, ερχόταν στα γραφεία της εταιρείας».

Σύμφωνα ακόμη με τη μαρτυρία της, ο γιος του επιχειρηματία Γιάννης Καλογρίτσας εκλιπαρούσε τον πατέρα του να «μην πάει να μπλέξει». Αναφέρθηκε επίσης στον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, αποκαλούμενο «γκουρού των offshore» και κατ’ άλλους «χαϊδεμένο παιδί του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ της Κύπρου». Τον άνθρωπο που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου όταν ο Νίκος Παππάς διατηρούσε γραφείο εκεί, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά το γραφείο του Καλογρίτσα, δηλώνοντάς του μάλιστα ότι τα χρήματα για τη συμμετοχή του επιχειρηματία στον τηλεοπτικό διαγωνισμό υπάρχουν στην Κύπρο και την Ελβετία.
syriza_channel_in__1_
Το SMS που στάλθηκε στις 15/9/2016 από το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Παππά στον Χρήστο Καλογρίτσα ανέφερε τα ποσοστά για το υπό δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ Channel. Σε αυτό αναγραφόταν ευκρινώς «Ιβάν 35, Καλογρίτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4»

Ενορκη κατάθεση

Η ίδια μάρτυρας κατέθεσε ενόρκως ότι «ο κ. Παππάς κανόνισε τις συναντήσεις με τον αείμνηστο Δημήτρη Κοντομηνά και τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη», όταν ναυάγησε η συμφωνία με τον λιβανέζικο όμιλο CCC και αναζητήθηκαν πόροι από αλλού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το τηλεοπτικό εγχείρημα του λεγόμενου «ΣΥΡΙΖΑ channel».

Τέλος, το εντυπωσιακότερο ήταν ότι δημοσίως ανέφερε πως «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα», εννοώντας προφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αρκετούς ήταν η χαριστική βολή στην αυτοτραυματισμένη επίκληση περί ηθικού πλεονεκτήματος του κόμματος της πλατείας Κουμουνδούρου.

Η επώνυμη κατάθεση της γραμματέως ευλόγως αναστάτωσε τους συνηγόρους του Νίκου Παππά, καθώς αυτή εκτιμήθηκε ότι έβαζε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του πολυδιαφημισμένου ηθικού μονοπωλίου που επίμονα προβάλλει το κόμμα της τρέχουσας αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναπόδραστα επιστρατεύτηκαν επαγγελματικά όλα εκείνα τα δυσφημιστικά εργαλεία με τα οποία χλευάστηκε η κατάθεσή της ως «αναξιόπιστη», «ψευδής», «εμπλουτισμένη με λάσπη και αλληλοσυγκρουόμενες απιθανολογίες».

Παρομοίως λοιδορήθηκε και η ίδια ως «καθοδηγούμενη», «ανυπόληπτη» και περίπου ως «κοινή συκοφάντης». Θεωρείται πως οι επικριτές της παρέβλεπαν σκόπιμα ότι στο γραφείο του 7ου ορόφου της έδρας του επιχειρηματία στη Νέα Σμύρνη η πόρτα του παρέμενε διαρκώς ανοιχτή. Και κρίνεται πως αγνοούσαν ηθελημένα ότι οι επισκέπτες του περνούσαν υποχρεωτικά από τον προθάλαμο στον 5ο προτού ανέβουν με ιδιωτικό ασανσέρ στο 7ο όροφο, γεγονός που επέτρεπε στην ιδιαιτέρα και έμπιστη γραμματέα του όχι μόνο να βλέπει τους προσερχόμενους, αλλά και να ακούει τις συνομιλίες όσων έμπαιναν στο γραφείο του Καλογρίτσα. Σε έναν χώρο όπου δεσπόζει ένας ναΐφ πίνακας που ζωγράφισε η Μάγδα Αναγνωστάκη, η σύντροφος του μακαρίτη, συμπατριώτη και φίλου του, Χαρίλαου Φλωράκη.
syriza_channel_in__3_
Ο Νίκος Παππάς μετον «Α2», Αρτέμη Αρτεμίου

Μήνυση

Αναμενόμενα, μετά τον κλονισμό απ’ όλα όσα ήρθαν στο φως από τη συγκεκριμένη κατάθεση, μετά την πάροδο πέντε ημερών έσπευσε να μηνύσει τη μάρτυρα -όχι τον Καλογρίτσα -ως μοναδικός θιγόμενος, ο κατηγορούμενος Νίκος Παππάς. Κι αυτό παρότι η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα -η οποία είχε διατελέσει ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής-, επικαλούμενη τα πρακτικά της δίκης δήλωσε, προς άρση παρερμηνειών, ότι «όσα είπε η μάρτυρας δεν ήταν για τον Παππά, δεν ήταν για τον Τσίπρα, ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ασφαλώς όμως, δεν διέλαθε την προσοχή του ακροατηρίου ότι στο εν λόγω κόμμα ο ένας είναι κορυφαίο στέλεχος και ο άλλος πρόεδρός του. Οπως ακριβώς δεν πέρασε απαρατήρητη και η σιγή ιχθύος τού, κατά τα άλλα άτεγκτου σε θεσμικά θέματα, κόμματος απέναντι στη σκιά διαφθοράς που περιέγραψε η Ευθαλία Διαμαντή.

Η ίδια, άλλωστε, τόνισε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι «κακώς ο κ. Παππάς κατηγορείται μόνο για πλημμέλημα. Θα έπρεπε να κατηγορηθεί και για κακούργημα». Οπως πάντως και να έχει, η εν λόγω μήνυση εναντίον της κρίνεται από εγνωσμένης αξίας νομικούς κύκλους «κούφιο πυροτέχνημα». Προδικάζουν, μάλιστα, ότι θα απορριφθεί και θα τεθεί στο αρχείο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, από πλευράς Καλογρίτσα διαμηνύθηκε ότι «τόσο επ’ αυτού όσο και επί άλλων θεμάτων η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αποκλειστικά με δική του ή δική τους ευθύνη». Κοινώς, κατά τον παμπόνηρο Καρδιτσιώτη επιχειρηματία, «φιρί φιρί ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη». Διόλου τυχαία, άλλωστε, παρουσιάστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ακαριαία ένα ηλεκτρονικό SMS, αποτυπωμένο σε χαρτί, το οποίο στάλθηκε στις 15/9/2016 από το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Παππά στον Χρήστο Καλογρίτσα. Σε αυτό αναγραφόταν ευκρινώς «Ιβάν 35, Καλογρίτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4».

Τα ποσοστά δηλαδή μιας «ρεφενέ» συγκρότησης του μετοχολογίου τού υπό σύσταση, άλλοτε, «συριζαϊκού» τηλεοπτικού μαγαζιού. Από το δημοσιοποιημένο SMS συμπεραίνεται ότι ο πρώην υπουργός, αρμόδιος για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, μοίραζε παρασκηνιακά και μετοχές στα κανάλια. Κατά τους δικηγόρους του Καλογρίτσα, αυτό το σύντομο τηλεφωνικό μήνυμα αποδεικνύει απόλυτα και πέρα από κάθε αμφιβολία «τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός Επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντά του, τον νόμο και το Σύνταγμα». Η τοποθέτηση του εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία, συνταγματολόγου, βουλευτή και πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου έθετε στις ακριβείς διαστάσεις της την υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τον κωδικό «Α2», εκτιμάται ότι πίσω του «κρυβόταν» ο εγνωσμένου κύρους Αρτέμης Αρτεμίου, μαζί με τον οποίο ο Καλογρίτσας προαλειφόταν να κατέχει το αδιάσπαστο μασίφ 51% στο διαβόητο κανάλι που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Καλογρίτσας και Αρτεμίου, άλλωστε, γνωρίζονταν από τα σούρτα φέρτα του τελευταίου στο γραφείο του πρώτου. Ουδέν το μεμπτό, παρά την εκδοχή Καλογρίτσα ότι ο δικηγόρος έψαχνε λεφτά για λογαριασμό του Ελλαδίτη υπουργού Παππά. Ο άνθρωπος εξυπηρετούσε επαγγελματικά τον εντολέα του πολιτικό, ανεξαρτήτως αν τα χρήματα θα κατέληγαν στον επιχειρηματία τον οποίο ο υπουργός είχε επιλέξει για «μπροστινό» και οργανώσει ώστε να τον θέσει ως «βιτρίνα» του επίζηλου κομματικού καναλιού.
syriza_channel_in__5_
O Nίκος Παππάς με τον Αρτέμη Αρτεμίου. Η φωτογραφία δεξιά είναι από τον Μάιο του 2016, όταν ο πρώην υπουργός συναντούσε τον άγνωστο τότε στην Ελλάδα Αρτεμίου σε ένα καφέ της Κύπρου. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως τρία χρόνια νωρίτερα οι δυο τους είχαν ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για «δουλειές»

Ο Κύπριος με το κοντό πέριξ του πηγουνιού μούσι έμοιαζε εκείνα τα φεγγάρια σαν Αϊ-Βασίλης με σακούλι ξέχειλο από λεφτά. Φάνταζε παρομοίως ως εξ ουρανού λύση για την οικονομική ενίσχυση της απόπειρας χειραγώγησης των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση της «Πρώτης Φοράς Αριστεράς». Τον Αρτεμίου φέρεται να τον είχε διευκολύνει στο παρελθόν ο Καλογρίτσας προσφέροντάς του δικά του μεταφορικά μέσα και σωματοφύλακες όταν κάποια στιγμή εκείνος του ζήτησε προστασία για τη διακίνηση κάποιων χρημάτων σε βαλίτσες στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στην κατάθεσή του στην Προανακριτική ο επιχειρηματίας είχε αποκαλύψει εμμέσως ότι μαζί με τον Παππά και τον Αρτεμίου είχαν ταξιδέψει παρέα στη Βενεζουέλα, έστω και με διαφορετικό αεροπλάνο. Λογικό, μια και το ταξίδι των άλλων δύο στο Καράκας θεωρείται πως έγινε με το λίαρ τζετ του Λιβανέζου Ματζέντ Χαλίλ, ευνοούμενου επιχειρηματία του καθεστώτος Μαδούρο.

Ηταν το καλοκαίρι του 2013 όταν ο Νίκος Παππάς διατεινόταν ότι επισκέφτηκε τη νοτιοαμερικανική αυτή χώρα υποτίθεται για να διερευνήσει τις προοπτικές του εμπορίου ζαρζαβατικών μεταξύ των δύο χωρών και την αγορά αγροτικών προϊόντων της Βενεζουέλας από εγχώρια κρατικά σούπερ μάρκετ.

Μόνο που τέτοιες εξωτικές συναλλαγές ανανάδων, μανιόκας και γκουάβα δεν πραγματοποιούνται σε πολυτελές θέρετρο της νήσου Μαργαρίτα στην Καραϊβική, όπου φημολογείται ότι διέμενε ο υπουργός. Ωστόσο, ένα tweet του Αρτεμίου, ο οποίος συνδέεται και με υπεράκτιες εταιρείες που εμφανίστηκαν στα Panama Papers, διευκρίνισε ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα δεν ήταν για πιπεριές και φασόλια, Ο άνθρωπος προστάτευε το επαγγελματικό του κύρος μην τυχόν και κατηγορηθεί ότι ιχνηλατούσε επιτόπου αυτοφυή λεφτόδεντρα.

Στην απειλητική «στραβή», πάντως, άπαντες οι επειγόμενοι για την αποτροπή μεγάλης ζημιάς εικάζεται ότι στράφηκαν προς τον Κύπριο συνταξιδιώτη τους στη μαδουρική Βενεζουέλα. Ατυχώς οι εξειδικευμένες υπηρεσίες του δεν απέδωσαν στο ελληνικό τοπίο. Τζίφος, παρά το 16% στο Συριζοκάναλο που του μοίρασε απλόχερα ο Νίκος Παππάς, όπως καταγράφεται στο SMS που έστειλε στον Καλογρίτσα από το smartphone του. Η κατανομή, τελικά, αυτών των μετοχικών κεφαλαίων της υπό σύσταση τηλεοπτικής εταιρείας πήγε στράφι.

Χωρίς χρήματα

Είχε προηγηθεί η κρίσιμη φάση όπου ο Καλογρίτσας είχε ξεμείνει από χρήματα. Στεγνός σαν κοντραπλακέ, είχε καταθέσει εκπρόθεσμα εγγυητική 3 εκατ. ευρώ για τον διαγωνισμό, με χρήματα που έλαβε από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρι, κατόπιν παρότρυνσης, όπως ισχυρίζεται, του Νίκου Παππά. Την ίδια στιγμή, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού έκανε τα «στραβά μάτια» στο «πόθεν έσχες» του που περιελάμβανε κάτι δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη, των οποίων η αξία εκτιμήθηκε περίπου όσο εκείνη των οικοπέδων-φιλέτων στην Εκάλη. Εν τω μεταξύ δεν είχε ρευστό, όχι μόνο για το σύνολο του ποσού (52,6 εκατ.) για τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αλλά ούτε σεντ για την πρώτη δόση, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.
syriza_channel_in__2_
Ο Xρήστος Καλογρίτσας προσέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τον συνήγορό του, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο

Η αρχική του πρόθεση, όπως την είχε εκδηλώσει προς μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «εγώ θα βάλω το όνομα, εσείς τα λεφτά», είχε πάει περίπατο. Πριν το πουλόβερ ξηλωθεί εντελώς και κηρυχθεί έκπτωτος ως οριστικός υπερθεματιστής, τα «παιδιά» -όπως αποκαλούσε τους συντρόφους της Κουμουνδούρου- κινητοποιήθηκαν για να βρουν επιχειρηματίες χρηματοδότες να τον τσοντάρουν. Υποτίθεται ότι δεν θα άφηναν έναν κουμπάρο του Πάνου Καμμένου και επίσης κουμπάρο του Χρήστου Σπίρτζη, του τέως Πασόκου και πρώην μεγαλοϋπουργού στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., να εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Ολα δήθεν και όλα μάταια.

Η υπόθεση μύριζε εξαρχής φιάσκο. Το ερώτημα που αιωρούνταν πλέον ήταν πώς αυτός, ένας περπατημένος και επιδέξιος παίκτης στο επιχειρηματικό κουρμπέτι, μια παλιά και έμπειρη «αλεπού» της Αριστεράς, τους εμπιστεύτηκε. Πώς, διερωτώνταν όλοι στην πιάτσα, ένας πανέξυπνος άνθρωπος παρασύρθηκε από τα τερτίπια μιας ανεπαρκούς, τυχοδιωκτικής παρέας. Δεν το χωρούσε ο νους τους ότι πιάστηκε κορόιδο από τα τεχνάσματα του «Νικολάκη από την Καισαριανή».

Κίνητρα

Ενδεχομένως εξαιτίας ιδεολογικών καταβολών και πεποιθήσεων, καθώς και δελεαστικών κινήτρων, να «μάσησε» από τα θέλγητρα της εξουσίας. Ηταν η εποχή που το δόλωμα ήταν φρέσκο. Συνομιλούσε με τους πρωτοκλασάτους μιας κυβέρνησης που, στη φούρια των ψευδαισθήσεών τους, διέδιδαν με έπαρση ότι θα έμεναν στην εξουσία τουλάχιστον για δέκα ακόμη χρόνια! Ακουγε με σεβασμό, ως πρόθυμος νεοπροσήλυτος στην Αριστερά, κορυφαίο στέλεχός της που τον ενθάρρυνε σε στυλ «μα τι λες, καπετάνιε, δεν μπορεί μια ολόκληρη κυβέρνηση να βρει 70 εκατομμύρια για σένα;».

Και τον διαβεβαίωνε, ποντάροντας στο συμφεροντολογικό επιχειρηματικό του δαιμόνιο, για τα δημόσια έργα που θα έπαιρνε, αφού προηγουμένως θα υποδυόταν τη μόστρα στα «δικά τους» ΜΜΕ. Οι αλληλοεξυπηρετήσεις μεταφράζονταν ως συντροφική αλληλεγγύη. Εμπλεξε, με τη θέλησή του είναι αλήθεια, σε ένα πλέγμα ακραίου κυνισμού, αλαζονικής αυταπάτης και μεθοδευμένης χειραγώγησης, υπερεκτίμησε έναν παρωχημένο βολονταρισμό και την πλήρωσε. Οδυνηρά. Απ’ όλες αυτές τις υποσχέσεις και τα καλοπιάσματα που γενναιόδωρα του προσφέρθηκαν, του έμειναν τα ανεξόφλητα δάνεια στην πολύπαθη Τράπεζα Αττικής, το δανεικό και αγύριστο χρέος από τους Λιβανέζους επιχειρηματίες και από ανάδοχος έργων ξέπεσε στο να αποκαλείται υπεργολάβος έργων που ποτέ δεν θα ολοκληρώνονταν.

Από αξιέπαινος συμπαραστάτης, στην πραγματικότητα κανακεμένος ως αχυράνθρωπος, έγινε για τους κομματικούς πρώην παρτενέρ του, τοξικός. Τον πέταξαν σαν στυμμένη λεμονόκουπα, κηρύσσοντάς τον έκπτωτο του «σαλαμοποιημένου» έργου του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Τον άφησαν σχεδόν στον άσο. Και από αυτόν τον άσο, καθώς δεν τους έκανε το χατίρι να πτωχεύσει, παλεύει πια, στα 76 του χρόνια, να ορθοποδήσει, δίνοντας μάχη επιβίωσης.

Η διπλή ομοβροντία από την κατάθεση της γραμματέως του Καλογρίτσα και την προσκόμιση για πρώτη φορά του αποκαλυπτικού «A2», φαίνεται να προκάλεσε σοκ στους νομικούς παραστάτες του Νίκου Παππά. O κατηγορούμενος πρώην υπουργός Επικρατείας δεν παρίσταται στο Ειδικό Δικαστήριο και έχει εκδηλώσει την πρόθεση να μην προσέλθει ούτε την ώρα της απολογίας του για την υπόθεση. Αναπόδραστα, χωρίς τη φυσική του παρουσία, το βάρος της εκπροσώπησής του το έχουν επωμιστεί οι συνήγοροί του. Ανάμεσα στους τελευταίους και ο έγκριτος νομικός Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Δημοσίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ιδιότητα, βέβαια, που κατείχε προτού κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο των τηλεοπτικών αδειών με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο Παππά.

Εν προκειμένω, όμως, με την κατάθεση του συγκεκριμένου SMS οι δικηγόροι του αντέδρασαν ευλόγως, επιχειρώντας να προστατέψουν το συμφέρον του εντολέα τους. Επιστράτευσαν ρητορικά το επιχείρημα ότι το SMS παρουσιάστηκε οψίμως, έχει μηδαμινή αποδει,κτική αξία και πρόσθεσαν ότι δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων. Παρ’ όλα αυτά, όπως παρατηρούν όσοι παρακολουθούν τη δίκη, οι συνήγοροι του Νίκου Παππά δεν τα έκριναν ως αμφιβόλου πιστότητας και «ασήμαντα» από αποδεικτικής πλευράς, ούτε αμφισβήτησαν μέχρι τώρα τα υπόλοιπα πέντε SMS που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ολα εντάχτηκαν σε αυτή μετά την κατάθεση του Καλογρίτσα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ αυτών και το μήνυμα που περιέχει τη μεταξύ τους συνομιλία, με τον Νίκο Παππά να προτρέπει τον Καλογρίτσα να συναντηθεί με τον Τόνι Λιανό της CCC, ραντεβού που φέρεται να το κανόνισε πριν από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και την έκδοση της εγγυητικής. Οπως και την έτερη επικοινωνία τους, από την οποία συμπεραίνεται ότι ο Παππάς έκλεισε τη συνάντηση Καλογρίτσα και Κοντομηνά.

Αποδεικτικά στοιχεία

Εν τω μεταξύ, απόλυτα αξιόπιστες και καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ο επιχειρηματίας διαθέτει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν με ακρίβεια τα λεγόμενά του και επικυρώνουν την παράβαση καθήκοντος από τον πρώην υπουργό. Πρόκειται για πυκνό και λεπτομερειακό υλικό συνομιλιών μέσω SMS, ακόμη και εμπεριστατωμένη καταγραφή περιστατικών σε βίντεο, τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία λέγεται, επίσης, χωρίς όμως να έχει εμφανιστεί το αποδεικτικό υλικό, ότι ο επιχειρηματίας έχει και ένα βίντεο όπου σημαίνον στέλεχος της τότε κυβέρνησης παίρνει έναν φάκελο με λεφτά από τον Καλογρίτσα. Φυσικά μένει να αποδειχτεί αν ισχύει ή πρόκειται για ασκήσεις εκφοβισμού.

Ο ίδιος εκτιμάται ότι θα κρίνει αν θα πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι θα δώσει συνέχεια στις αποκαλύψεις αν η αντιδικία υπερβεί τα όρια της ευπρέπειας με την προσβολή της τιμής και της υπόληψης του ίδιου αλλά και στενών του συνεργατών. Προφανώς πρόκειται για τη διάδοση, αν και όχι απευθείας εκ μέρους του, μιας έμμεσης προειδοποίησης. Πιθανόν ο Καλογρίτσας που σπούδασε, έζησε καιρό και παντρεύτηκε στην Ιταλία, να έχει υπόψη του τη λατινική φράση «in cauda venenum» που αποδίδεται στον Βιργίλιο. Σημαίνει πως «στην ουρά είναι το δηλητήριο», αλλά μεθερμηνευόμενη στα ελληνικά αντιστοιχεί στο «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης