Ελληνοτουρκικά: «Κλεφτοπόλεμος» στο Αιγαίο με αλιευτικά και Λιμενικό

Ελληνοτουρκικά: «Κλεφτοπόλεμος» στο Αιγαίο με αλιευτικά και Λιμενικό

Το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι δείχνει τον σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων - Νέα στρατηγική από την Άγκυρα στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
skafi-xr
Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο ή ακόμη και μια πιθανή εμπλοκή ή... επακούμβηση ανάμεσα σε σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής απασχολεί την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή οι σχεδόν καθημερινές απειλητικές δηλώσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και από τους πιο στενούς του συνεργάτες, δηλαδή τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον εξ απορρήτων σύμβουλο και εκπρόσωπό του Ιμπραχίμ Καλίν και τον πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, αποκωδικοποιούνται και αξιολογούνται. «Παίρνουμε τις τουρκικές δηλώσεις 100% απολύτως σοβαρά ως πραγματικές απειλές και προετοιμαζόμαστε αναλόγως», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος παράγοντας του Πενταγώνου και προσθέτει: «Είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα».

Μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες του 2023, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και UAVs παραβίασαν 228 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και 10 φορές πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος, με τις υπερπτήσεις να γίνονται πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Στο ΓΕΕΘΑ έχουν αποκωδικοποιήσει μια νέα τακτική της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Δείτε το βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpl9xqfk8a1l)

Πολλαπλές, αλλεπάλληλες είσοδοι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε σχηματισμούς τεσσάρων ή έξι μαχητικών αεροσκαφών που διαχωρίζονται και κάνουν διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά σε διάστημα πολύ λίγων λεπτών είναι το μοτίβο που ακολουθούν οι χειριστές των τουρκικών F-16, έπειτα από κεντρικές οδηγίες του τουρκικού επιτελείου Αεροπορίας. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια θολή εικόνα γύρω από τις αεροπορικές δραστηριότητές τους στο Αιγαίο, από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας προσπάθησαν να προβάλουν τον ισχυρισμό ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής που αναχαίτισαν εικονικά τα τουρκικά F-16 μετά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και την παράνομη πτήση πάνω από ελληνικό έδαφος συμμετείχαν δήθεν σε... νατοϊκά γυμνάσια.

Κλείσιμο
Οι ασκήσεις «Nexus Ace» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο ήταν 100% εθνική τουρκική άσκηση. Θέλοντας όμως από την Αγκυρα να υποστηρίξουν δήθεν ότι η Αθήνα παρεμποδίζει συμμαχική άσκηση, ζητούσαν τη συμμετοχή στα παίγνια ενός νατοϊκού αεροσκάφους το οποίο η κεντρική διοίκηση του ΝΑΤΟ διέθετε για τη συνεκπαίδευση των πληρωμάτων.
polemiko

Σκόπιμες κινήσεις

Αφού τα τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι η κίνησή τους αυτή θα προκαλέσει την απογείωση ελληνικών αεροσκαφών επιφυλακής για την αναγνώριση των στιγμάτων που μπήκαν χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης αρχικά στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια στον ελληνικό εναέριο χώρο, από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας διαμαρτύρονταν προσχηματικά ότι τα ελληνικά μαχητικά «παρενόχλησαν» αεροσκάφη που συμμετείχαν σε νατοϊκή άσκηση. Μετά τη δημόσια διευκρίνιση από το νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο ότι οι ασκήσεις «Nexus Ace» δεν ήταν συμμαχικά γυμνάσια αλλά εθνικές τουρκικές ασκήσεις, από την Αγκυρα σταμάτησαν να διοχετεύουν τους ισχυρισμούς ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δήθεν παρενόχλησε αεροσκάφη που συμμετείχαν σε νατοϊκά παίγνια.

Εκτός από τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο, τα σύνορα της «γαλάζιας πατρίδας» που ονειρεύονται και σχεδιάζουν οι Τούρκοι πασάδες στην Αγκυρα περιλαμβάνουν και ολόκληρες περιοχές εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στην περιοχή του Φαρμακονησίου δείχνει τη διάθεση του ερντογανικού καθεστώτος να στήσει τεχνητή κρίση. Οκτώ μεγάλες τουρκικές μηχανότρατες μπήκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα για να ψαρέψουν.

Οταν ένα πλωτό του Ελληνικού Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή κάλεσε τα τουρκικά αλιευτικά να απομακρυνθούν από την ελληνική χωρική θάλασσα, εμφανίστηκαν τέσσερα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το ελληνικό πλωτό, τα πληρώματα της τουρκικής ακτοφυλακής προσπάθησαν με... τσαμπουκάδες να εκφοβίσουν τους Ελληνες λιμενικούς. Το σχόλιο Ελληνα λιμενοφύλακα «θα πνιγεί ο μα...ας» που ακούγεται σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr και δείχνει τη στιγμή που ένα τουρκικό σκάφος κάνει ακραίο ελιγμό κοντά στο ελληνικό ναυαγοσωστικό φανερώνει ότι η προσπάθεια τραμπουκισμού των ανδρών του Λιμενικού Σώματος απλώς ναυάγησε.
elliniko_navtiko_2

Ωστόσο, οι τακτικές σταδιακής κλιμάκωσης των προκλήσεων που ξεδιπλώνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την ελληνική στρατιωτική ηγεσία.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», πριν από λίγα 24ωρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε σαφείς εντολές στις ηγεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανού ατυχήματος. Με την αντίληψη ότι σε περίπτωση απευκταίου ατυχήματος οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν επικοινωνιακή καταιγίδα εναντίον της Ελλάδας επιδιώκοντας να ρίξουν τις ευθύνες στην Αθήνα, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε θερμές ζώνες του Αιγαίου και στον Εβρο να μη γίνουν κινήσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των Τούρκων για πρόκληση προβοκάτσιας. «Γνωρίζουμε ότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη», λέει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ειδήσεις σήμερα

Ομολόγησε η 29χρονη ότι πέταξε το μωρό της στον Αλιάκμονα

«Άπιστος υπήρξα, βιαστής όχι. Μας κατέστρεψαν, δεν έχουμε να φάμε» ισχυρίζεται ο Φιλιππίδης

Βίντεο: Ο Αντύπας δέχτηκε επίθεση στη σκηνή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης