Σεισμός στη Λέσβο - Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερη δόνηση, είναι κοντά στο ρήγμα που έδωσε 6,5 Ρίχτερ το 1867

Σεισμός στη Λέσβο - Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερη δόνηση, είναι κοντά στο ρήγμα που έδωσε 6,5 Ρίχτερ το 1867

Φυσιολογική η ακολουθία, αναμένονται μετασεισμοί ως 4,5 Ρίχτερ - «Είμαστε επιφυλακτικοί» είπε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος

lesvos-seismos-zimies-435
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται άπαντες στη Λέσβο, μετά τους δύο σεισμούς των 4,9 και 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες Σάββατο στο νησί, προκαλώντας ζημιές σε παλιά, κυρίως, σπίτια.

Με δηλώσεις του στο Open ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος αναφέρθηκε στην πιθανότητα μεγαλύτερων σεισμών, σημειώνοντας πως το ρήγμα που προκάλεσε τις χθεσινές δονήσεις βρίσκεται δίπλα σε αυτό της Αγίας Παρασκευής, το οποίο διασχίζει όλο το νησί και συνδέεται με τον μεγάλο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ του 1867. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια».

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpmldvbh0ind)

«Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά και εξήγησε ότι αναμένεται να γίνουν δονήσεις στην περιοχή της τάξης των 4 με 4,5 Ρίχτερ, σε μια εξέλιξη που κρίνεται φυσιολογική.

Για το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής και την πιθανή ενεργοποίησή του, ως συνέπεια των πρόσφατων σεισμών, εξήγησε ότι είναι «δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο» να συμβεί, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

«Το γεγονός ότι παλιά σπίτια με τόσο μικρό επίπεδο επιταχύνσεων έπαθαν βλάβες, είναι προβληματικό από μόνο του και δείχνει ότι υπάρχουν σπίτια τα οποία παθαίνουν βλάβες και με χαμηλά επίπεδα σεισμικών δονήσεων που σύγχρονα σπίτια δεν θα πάθαιναν τίποτα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Τέλος, χαρακτήρισε τη Λέσβο «δύσκολο νησί» αναφορικά με τη σεισμικότητα, καθώς «έχει τρεις μεγάλες ζώνες, μία στο βορρά, ένα τεράστιο ρήγμα το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς» και άλλα δύο ρήγματα βρίσκονται στα νότια του νησιού.


Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Τόπαλος: «Είναι έγκλημα αν τον έβαλαν να κάνει σπάρινγκ» λέει προπονητής πυγμαχίας

Τι φέρνει η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών με τα POS


Λάκης Γαβαλάς: Αποκάλυψε πώς απέκτησε τον σεβασμό των άλλων όταν ήταν στη φυλακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης