Καιρός: Με «ιστορική ζέστη» θα γίνει η Πρωτοχρονιά - Πότε έρχεται η αλλαγή

Καιρός: Με «ιστορική ζέστη» θα γίνει η Πρωτοχρονιά - Πότε έρχεται η αλλαγή

Yψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σήμερα - Η πρόγνωση του καιρού από ΕΜΥ, Κλέαρχο Μαρουσάκη και Σάκη Αρναούτογλου

kairos-maketa
Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι και σήμερα, Δευτέρα (26/12) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες σαν αυτές των Χριστουγέννων και για την Πρωτοχρονιά προσθέτοντας ότι με το νέο έτος υπάρχουν ενδείξεις εναρμόνισης του καιρού με την εποχή που διανύουμε.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γιορτάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα στη χώρα μας όπου ο καιρός θύμιζε περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με τον υδράργυρο να "χτυπάει" 20άρια προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε ότι διανύουμε ημέρες που οι νύχτες βρίσκονται στο μέγιστο σε ότι αφορά τη διάρκειά τους αλλά και το ότι αυτές οι θερμοκρασίες καταγράφηκαν χωρίς την επίδραση κάποιου τοπικού φαινομένου όπως π.χ καταβάτες άνεμοι κτλ, καταλαβαίνουμε νομίζω τη δυναμική της θερμής αέριας μάζας η οποία να σημειώσουμε ότι ελάχιστα βρέθηκε πάνω από τη χώρα μας σε σχέση με τα νοτιότερα τμήματα της Ιταλίας και την κεντρική Μεσόγειο όπου εστιάζεται ο κύριος όγκος της».

Ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ «βλέπει» νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «και αν νομίζουμε ότι "ξεμπλέξαμε" με του καιρού τα τερτίπια μάλλον είμαστε λάθος μιας και προς την Τρίτη αναμένουμε και νέα άνοδο της θερμοκρασίας όπου προς τα ανατολικά και νότια θα ξεπεράσουμε και τους 20°. Θερμοκρασίες κοντά στους 21° με 23° είναι αρκετά πιθανές προς τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Κατά τον ίδιο «καθώς θα πηγαίνουμε προς την Πρωτοχρονιά ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί για να πούμε ότι θα πλησιάσουμε πιο κανονικές για την εποχή τιμές, μια πτώση όμως η οποία δεν θα διαρκέσει για πολύ μιας και στη συνέχεια αναμένουμε νέα "επίθεση" των θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας».

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 20° Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΚΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γιορτάσαμε τα φετινά...

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, December 25, 2022


Κλείσιμο
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό των επόμενων ημερών με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ να αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «την φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης! Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου ECMWF αλλά και των υπολοιπων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της! Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της!

Ο Σάκης Αρναούτογλου προσθέτει, όμως, ότι «μία αλλαγή στην όλη αυτή κατάσταση και εναρμόνιση του καιρού με το ημερολόγιο "ψιθυρίζουν" κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία για το σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για μετά τις 11-13 του Γενάρη!!!»

Τη φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Sunday, December 25, 2022


Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά όπου θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά του τμήματα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα κεντρικά και βόρεια θα φθάσει τους 13 με 16 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 18 και τοπικά στα νότια τους 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς και τοπικά στα νότια έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη, κυρίως στα βόρεια, τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 και τοπικά στην Κρήτη έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27-12-2022
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά όπου πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στα νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια στρέφονται σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φθάσει τους 14 με 16 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28-12-2022
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές στα ανατολικά. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά όπου πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-12-2022
Στα δυτικά και τα ανατολικά ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-12-2022 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ) 31-12-2022
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έτοιμη» να ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Ρωσία

Γκάλοπ της Marc: Πρώτα απ' όλα πλήττεται η Ελλάδα από την υπόθεση Καϊλή

Καβγάς για τον Θανάση Αντετοκούνμπο στο Μπακς-Σέλτικς: «Έλα να τα πούμε έξω» του φώναζε ο Σμαρτ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης