Δήμος Πειραιά: Συνέδριο για την «γαλάζια οικονομία» και το επιχειρείν

Δήμος Πειραιά: Συνέδριο για την «γαλάζια οικονομία» και το επιχειρείν

Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πειραιά και συμμετείχαν πάνω από 300 ενδιαφερόμενοι

GPF_2248
Οι τάσεις, εξελίξεις και προοπτικές της επιχειρηματικότητας και της γαλάζιας οικονομίας στον Πειραιά, ήταν το αντικείμενο του 1ου Συνεδρίου Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», που διοργάνωσε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Πειραιά με τους τρεις φορείς, που υλοποιούν τις σχετικές δράσεις του: το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων και την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία. Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πειραιά και συμμετείχαν πάνω από 300 ενδιαφερόμενοι, είτε εξ αποστάσεως.

Βασικοί ομιλητές ήταν κυβερνητικά στελέχη, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο Δήμαρχος, οι ακαδημαϊκοί, ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης, στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει σημαντικά έργα υποδομής τοπικής και εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία.

Επίσης, παρουσιάστηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από τις δομές του Δήμου Πειραιά μέχρι σήμερα, ενώ οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και παραγωγικοί φορείς συζήτησαν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ανάπτυξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για τον Πειραιά του 2030.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε:

«Aπό το 2014, όταν και αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, σταθερή μας θέση είναι πως ο Δήμος Πειραιά πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης σε οτιδήποτε αφορά στην ανάπτυξη της πόλης: τη ναυτιλία, το εμπόριο, τις ιδιωτικές επενδύσεις κ.α. Είναι προφανές λοιπόν ότι το επιχειρείν είναι ένα μεγάλο «κομμάτι» της ανάπτυξης της πόλης μας. Η διημερίδα που διοργανώσαμε περιελάμβανε ενδιαφέρουσες θεματικές και πολύ σημαντικούς ομιλητές, με ουσιαστικά συμπεράσματα.

GPF_1887

Τα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε πολλά και σημαντικά προγράμματα: το Blue Lab, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενώ έχουμε μια σταθερή συνεργασία με τα επιμελητήρια, με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία υποστηρίζει οικονομικά τις περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 80.000.000 της ΟΧΕ τα οποία μας ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής σε μια διαγωνιστική διαδικασία, τα 25.000.000 αφορούσαν την επιχειρηματικότητα, ενώ σταθερά στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, τις οποίες επιδοτήσαμε με ένα πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ άμεσης χρηματοδότησης. Έχουμε αναλάβει πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη γαλάζια οικονομία και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε στο μέλλον».

Κλείσιμο
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο με στόχο την ενθάρρυνση και στήριξη του έργου των νέων επιστημόνων για τη στροφή προς τη γαλάζια και την κυκλική οικονομία.

Τις εργασίες της 1ης ημέρας του Συνεδρίου συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε ότι: «Θέλουμε να δούμε τα θέματα της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά από πολλές πλευρές γιατί έχουμε τα άμεσα μέτρα που ήδη ολοκληρώνονται, όπως τα 7.000.000 με τα οποία επιχορήγησε ο Δήμος Πειραιά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω Covid-19 και ήδη έχουμε φτάσει στο 90% και πλέον των καταβολών, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να δούμε κι άλλα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας, το παρόν και το μέλλον της, να εστιάσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, να εστιάσουμε στα θέματα χρηματοδότησής τους, πάντα σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, από την πλευρά του Αναδόχου του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά, οι κ.κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος – Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ICAP CRIF και Γιώργος Δεληγιάννης – Senior Partner Head of Advisory της Grant Thornton και – εκπροσωπώντας τον ΟΛΠ ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος.

Κεντρικός ομιλητής της 1ης ημέρας του Συνεδρίου ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ευρύτερη πορεία της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις αρνητικές συνέπειες των διαδοχικών οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων των τελευταίων ετών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικής πορείας ανάπτυξης και επενδύσεων, έχοντας προσπεράσει προβλήματα του παρελθόντος, όπως το μη βιώσιμο χρέος.

GPF_2248

Εξειδικεύοντας για τον Πειραιά, τόνισε ιδιαίτερα τις σοβαρές δημόσιες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ όπως τα Δικαστήρια, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του ΤΑΑ, όπως τα δάνεια μέσω του ΤΑΑ για ΜμΕ ύψους 2 δισ., τις επερχόμενες δράσεις όπως το Εξοικονομώ Επιχειρώντας καθώς και τα εργαλεία κατάρτισης.

2η ημέρα –Καινοτομία και Γαλάζια Οικονομία

Η 2η μέρα του Συνεδρίου, ήταν αφιερωμένη στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα στις πόλεις λιμάνια, στη σημασία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων σε αυτές, στην αναγκαιότητα των συμπράξεων για τη γαλάζια καινοτομία και της διασύνδεσης της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά, στον ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την επιχειρηματικότητα, στους φορείς υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και στις ίδιες τις ωφελούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσίασαν τις δράσεις τους τονίζοντας τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών.

GPF_1812


Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, ο νυν Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Άγγελος Κότιος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, Δ. Καρύδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γαλανός Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος, τόνισε: «Ο Πειραιάς και η ελληνική ναυτιλία κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως. Το λιμάνι του Πειραιά είναι παγκόσμιος παίκτης σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της ανατολικής Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας στην Ευρώπη. Ο Πειραιάς αποτελεί έναν τόπο με πολλές μεγάλες ευκαιρίες, όπου συναντώνται δύο σημαντικά σημεία της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας: ο ελληνικός εφοπλισμός και το «one belt one road», ο νέος δρόμος του μεταξιού, όπου η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία, η Κίνα, έχει επιλέξει τον Πειραιά ως το σημείο που συναντά τον μεγαλύτερό της πελάτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσίασαν μελέτες και ψηφιακές εφαρμογές που θα ενισχύσουν τη πορεία της πράσινης μετάβασης στη γαλάζια οικονομία. Στο πάνελ για τις συμπράξεις για τη γαλάζια καινοτομία τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και πιο συγκεκριμένα: ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά, Ηλίας Σαλπέας, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Πρόεδρος του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού, Ιωάννης Πολυχρονόπουλος και ο Πρόεδρος της WIMA, Ηλίας Χατζηεφραιμίδης.

ERT1223
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης