Λευκωσία: Επίθεση κατά Κυπρίων βουλευτών... λόγω του Γρίβα - Πήγαν να κάψουν τα γραφεία της ΕΔΕΚ

Λευκωσία: Επίθεση κατά Κυπρίων βουλευτών... λόγω του Γρίβα - Πήγαν να κάψουν τα γραφεία της ΕΔΕΚ

Σύνδεσμοι αγωνιστών της ΕΟΚΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κυπριακή Βουλή - Φώναζαν συνθήματα «η Κύπρος είναι ελληνική» - 20 άτομα βανδάλισαν τα γραφεία της ΕΔΕΚ

ΕΟΚΑ_ΕΔΕΚ
Με υβριστικά συνθήματα κατά βουλευτών και άλλα συνθήματα όπως «Δόξα και τιμή στον Γρίβα Διγενή», «ΕΟΚΑ ξανά στης Κύπρου τα βουνά», «Αλήτες προδότες πολιτικοί, η Κύπρος είναι Ελληνική», «Ζει, ζει και μας καθοδηγεί Γεώργιος Γρίβας Διγενής», «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει» ολοκληρώθηκε πριν από λίγο διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου στη Λευκωσία.

Οι διαμαρτυρόμενοι προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από συνδέσμους αγωνιστών της ΕΟΚΑ και συνδέσμους φιλάθλων ποδοσφαιρικών σωματείων. Με τους διαμαρτυρομένους μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), Χρήστος Χρήστου, βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας, αλλα στελέχη του ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος είχε εκλεγεί επίσης με το ΕΛΑΜ.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες επιτέθηκαν στους βουλευτές για την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο Γεώργιος Γρίβας λόγω της παράνομης δράσης του στις αρχές της δεκαετίας του 70 είναι ανάξιος κάθε τιμής από το κράτος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Γρίβας είχε ανακηρυχθεί τη δεκαετία του 60 "άξιο τέκνο της πατρίδας" καθώς ήταν ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.



Ωστόσο το 1971 έφτασε παράνομα στη Κύπρο και δημιούργησε την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β με στόχο την ανατροπή του Μακαρίου. Η δράση του οδήγησε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, το οποίο έδωσε το άλλοθι στη Τουρκία για να πραγματοποιήσει επιβολή μια εβδομάδα αργότερα. Από τότε μέχρι σήμερα το 37% του εδάφους της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Κλείσιμο
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλιδου, η οποία δέχθηκε φραστική επίθεση δήλωσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα κάνει καταγγελία σε διεθνείς οργανισμούς.

Βανδάλισαν τα γραφεία της ΕΔΕΚ

Περίπου 20 διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από τη κυπριακή βουλή, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, κατευθύνθηκαν στα γραφεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και αφού έσπασαν τα τζάμια προσπάθησαν να βάλουν φωτιά με φωτοβολίδες. Η φωτιά σβήστηκε με πυροσβεστήρες πριν φτάσει η πυροσβεστική.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να αναχωρήσει από την Ολομέλεια της Βουλής μόλις ενημερώθηκε ότι υπήρξαν βανδαλισμοί στα γραφεία του κόμματος και θέλει να επιβεβαιώσει τι ακριβώς έγινε. Με την αναχώρηση του κ. Σιζόπουλου το λόγο πήρε η Βουλευτής Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου η οποία κατήγγειλε στοχοποίησή της από τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση που λάμβανε χώρα έξω από τη Βουλή.

Δείτε βίντεο από το sigmalive.com

Βανδάλισαν τα γραφεία της ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο τόπος μας αντιμετωπίζει εθνικούς και οικονομικούς κινδύνους και το τελευταίο που χρειάζεται είναι εθνική διχόνοια. Είναι καταδικαστέα, είπε, η οποιαδήποτε πράξη που δημιουργεί εθνική διχόνοια.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πλήρωσε πολλά ο τόπος μας από την εθνική διχόνοια και είναι καταδικαστέες οποιεσδήποτε πράξεις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες που βάζουν τορπίλη στην ενότητα αυτού του τόπου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι. και ότι αυτά που διαδραματίστηκαν είναι απαράδεκτα και δείχνουν πού βρισκόμαστε. Μέλη αυτού του κοινοβουλίου, ανέφερε, έχουν παρευρεθεί στην εκδήλωση και αν έχουν την τόλμη να βγουν και να το δηλώσουν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να καταδικάσουμε αυτά τα περιστατικά των ύβρεων και βανδαλισμών και ότι ντρέπεται γιατί δίνουμε σημασία σε εκατό χούλιγκανς με καταδικαστέες αντιλήψεις. Αν θέλουμε, είπε, να τιμήσουμε τη δημοκρατία πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς και να συνεχίσουμε το έργο μας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) Χρήστος Χρήστου είπε ότι η εκδήλωση οργανώθηκε από το ίδρυμα του Γρίβα Διγενή και ότι αν πρέπει να καταδικάσουμε σήμερα αυτούς που φωνάζουν κατά βουλευτών τότε θα πρέπει να καταδικάσουμε και αυτούς που κατά καιρούς φωνάζουν κατά του ΕΛΑΜ και «τάζουν κρεμάλες». Ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα και όχι η διχόνοια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε ότι οι ύβρεις και η στοχοποίηση είναι το τελευταίο που θέλει ο τόπος μας και ότι αν αγαπάμε την πατρίδα μας πρέπει να καταδικάσουμε αυτές τις συμπεριφορές και με ενότητα να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι αυτή η διαδήλωση που κάποιοι οργάνωσαν έξω από τη Βουλή την έχει στοχοποιήσει και "κάποιοι χρησιμοποιούν λέξεις του καταγωγείου, κρατώντας δήθεν σημαίες πατριωτισμού ενώ αποπνέουν μίσος και απειλές".

"Εγώ λέω σε όλους και ειδικά σε αυτούς που πήγαν να μιλήσουν σε αυτούς τους τραμπούκους ότι θα κάνω επίσημη καταγγελία για όλα αυτά που συνέβηκαν, για το αίσχος να στοχοποιείται μια Βουλεύτρια", ανέφερε. Είπε ότι δεν πρέπει να δεχθούμε αυτές τις καταστάσεις "γιατί αυτά γίνονταν και πριν το 1974 και γι αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε".

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι εύκολο να επιρρίπτουμε ευθύνες και ότι όταν ο ίδιος πήγε να μιλήσει στους διαδηλωτές καμία βία δεν ασκήθηκε, κανένα επεισόδιο δεν έγινε και ειλικρινά κανένας δεν ασχολήθηκε με την κ. Ατταλίδου. Επέκρινε το γεγονός ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για βανδαλισμούς στο κτίριο της ΕΔΕΚ, αλλά δεν είπε ότι πότε έγιναν ούτε από ποιους

Πηγή βίντεο και φωτογραφίας: https://www.sigmalive.com

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: «Δεν σημάδεψα τον οδηγό» - Τι κατέθεσε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

Ουκρανία: «Λύγισε» ο Πάπας - Δεν συγκράτησε τα δάκρυά του μιλώντας για τον πόλεμο

Βρετανία: Ραγδαία εξάπλωση του στρεπτόκοκκου Α - Στους 15 οι θάνατοι παιδιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης