Ράιαν Λόχτε: Στην Αθήνα ο αμφιλεγόμενος σούπερ σταρ της κολύμβησης

Ράιαν Λόχτε: Στην Αθήνα ο αμφιλεγόμενος σούπερ σταρ της κολύμβησης

Ο Λόχτε βρέθηκε στην Αθήνα για μερικές ημέρες - «Το μόνο που ξέρω, είναι ότι θα ζω κάθε μέρα όπως έρχεται» δήλωσε στο protothema.gr

arthro_Athens_2022_TYR_clinic_0016_resized_1
Το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου στο Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ ο Ράιαν Λόχτε, ο σούπερ σταρ των 12 Ολυμπιακών μεταλλίων και των εκατοντάδων διακρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, έπεσε στο νερό, κατ' ουσίαν για να θυμίσει σε όλους τους παρισταμένους ποιος πραγματικά είναι. Ο Λόχτε βρέθηκε στην Αθήνα για μερικές ημέρες ως προσκεκλημένος από την ελληνική αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας κολυμβητικών ειδών TYR. Και, τυπικά, επρόκειτο να κολυμπήσει 2-3 φορές, αλλά οπωσδήποτε σε μια κούρσα 50 μ. ύπτιο.

Η συμμετοχή του Λόχτε αλλά και του «διαδόχου» του στην αμερικανική κολύμβηση, του 23χρονου Μίχαελ Άντριου, μαζί με κάποιους από τους καλύτερους Έλληνες κολυμβητές, όπως τον πρωταθλητή Ευρώπης Απόστολο Χρήστου, προσέδωσε ξεχωριστή λάμψη στη συγκεκριμένη κούρσα. Η προσμονή δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη για τα 50 μ. ύπτιο, το «star event», την κορωνίδα στο πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Τροπαίου Κολύμβησης που διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός με τη χορηγία της TYR.


Athens_2022_TYR_clinic_0082_resized
Athens_2022_TYR_clinic_0086_resized
Athens_2022_TYR_clinic_0087_resized


Μόλις, λοιπόν, δόθηκε το σήμα για την εκκίνηση της κούρσας, οι κριτές, το κοινό και όλοι όσοι βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης Αθηνών το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, δεν είδαν ποτέ τον Λόχτε να κολυμπάει ύπτιο. Διότι ο ίδιος αποφάσισε να κάνει τη διαφορά, αγνοώντας παγερά τους κανονισμούς του αγωνίσματος που ορίζουν ότι η υποβρύχια κίνηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 μέτρα.

Ο Ράιαν Λόχτε απλώς έπεσε στη μία άκρη και βγήκε στην άλλην. Κάλυψε ολόκληρη την προβλεπόμενη απόσταση υποβρυχίως, χωρίς να κάνει ούτε μισή χεριά, χωρίς να πάρει ούτε μία ανάσα. Προφανώς ακυρώθηκε, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που τον ενδιέφερε. Διότι στα 38 του χρόνια και έχοντας πλέον αποσυρθεί κατ' ουσίαν από τον πρωταθλητισμό, ο Λόχτε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει -δηλαδή αυτό που έκανε πάντα, αλλά τώρα πια με αρκετά διαφορετικό τρόπο.

Κλείσιμο
Αυτή η ανορθόδοξη, προκλητικά παράτυπη πλην αξιομνημόνευτη εμφάνιση, ήταν μόλις η δεύτερη εν Αθήναις στη σταδιοδρομία του Ryan Lochte. Η πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα ήταν το 2004, κάνοντας το ντεμπούτο του σε ολυμπιακή διοργάνωση. Ο τότε 20χρονος Λόχτε είχε κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x200 ελεύθερο και ένα αργυρό στη μικτή 200 μ.


Athens_2022_TYR_clinic_0095_resized
Athens_2022_TYR_clinic_0091_resized


Ωστόσο, όποιος και εάν ήταν ο πραγματικός λόγος που το περασμένο Σάββατο τον έκανε να «βγάλει τη γλώσσα του» κοροϊδευτικά στον αγωνιστικό κανονισμό, ο Λόχτε στην πράξη επιβεβαίωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο το γιατί, εδώ και δεκαετίες πια, θεωρείται ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους, σχεδόν δισυπόστατους αστέρες του παγκόσμιου αθλητισμού. Κι αυτό διότι ο ανέκαθεν φερόταν σαν διχασμένη προσωπικότητα: Απόλυτα σοβαρός στην πισίνα, με θεαματικές επιδόσεις στις μεγαλύτερες διοργανώσεις ανά τον κόσμο, ενώ, ταυτόχρονα, ο ίδιος άνθρωπος έμοιαζε ότι μονίμως πασχίζει να ανατινάξει και να κονιορτοποιήσει το στερεότυπο του πρωταθλητή, δηλαδή ενός ανθρωπότυπου μονοδιάστατου, στοχοπροσηλωμένου, απολύτως δοσμένου στο κυνήγι της κυριαρχίας, των ρεκόρ κ.λπ.

Μόνο ο ίδιος ο Λόχτε κατέχει τη συνταγή για το πώς μπορεί κάποιος να κατακτά χρυσά μετάλλια και να βρίσκεται διαρκώς μεταξύ των κορυφαίων κολυμβητών στον πλανήτη και την ίδια στιγμή να αυτοεξευτελίζεται, επιτρέποντας πχ σε ένα τηλεοπτικό υποπροϊόν να τον παρουσιάζει στο οικουμενικό κοινό σαν έναν γκαφατζή ελαφρόμυαλο -στην καλύτερη περίπτωση. Κάπως έτσι κατάφερε να μπλέξει σε κάθε είδους περιπέτεια: Δέχτηκε να κάνει τη ζωή του σε ένα βραχύβιο τηλεοπτικό ριάλιτι σόου («What would Ryan Lochte do?») -και μάλιστα ένα reality το οποίο στην πραγματικότητα τον εξέθετε και τον περιγελούσε. Μετά από αυτό ο Λόχτε πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των Ολυμπιακών του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ισχυριζόμενος -ψευδώς- ότι είχε δεχτεί επίθεση ντόπιους, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο ίδιος, μαζί με συναθλητές του που είχαν παρεκτραπεί και προκαλέσει επεισόδια.

Εκείνη την περίοδο ο Λόχτε εξευτελιζόταν διεθνώς, ενώ υπέστη τις συνέπειες της επιπολαιότητάς του με αποκλεισμούς, διακοπή συμβολαίων με τους χορηγούς του κ.ο.κ. Η κατρακύλα περιέλαβε -όπως ήταν αναμενόμενο- και τον αλκοολισμό, συγκρούσεις με την οικογένειά του κ.λπ. Παρόλ' αυτά,  κατάφερε να σωθεί, θα έλεγε κανείς πως κατόρθωσε να «τραβήξει τον εαυτό του από τα μαλλιά» πριν πνιγεί στην αυτοκαταστροφή.

Και, όχι μόνο βρήκε μια καινούργια ισορροπία στη ζωή του, αλλά εξακολούθησε να δρέπει διακρίσεις στην κολύμβηση. Έτσι, ο Λόχτε έφτασε να παλεύει για την πρόκριση στην 5η Ολυμπιάδα της καριέρας του, έναν στόχο που θα είχε επιτύχει, αν δεν μεσολαβούσαν οι ανατροπές εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και ένα ακόμη σκάνδαλο, αυτή τη φορά γύρω από το εάν ο αθλητής είχε κάνει ενδοφλέβια με κάποια απαγορευμένη ουσία ή είχε λάβει απλώς βιταμίνες, όπως ισχυριζόταν -αλλά αφού είχε δημοσιοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφελώς, τη διαδικασία λήψης της όποιας ουσίας.

Όπως και να 'χει, όμως, ο Λόχτε έχει κερδίσει περίοπτη θέση στο πάνθεον των μεγαλύτερων κολυμβητών όλων των εποχών, ως ο δεύτερος πιο επιτυχημένος άρρεν αθλητής του υγρού στίβου, πίσω μόνο από το άπιαστο φαινόμενο της κολύμβησης, τον επίσης Αμερικανό Μάικλ Φελπς.

Σε μια σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr ανάμεσα στις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις του, τα μαθήματα σε παιδιά και νεαρούς κολυμβητές κ.λπ, ο Λόχτε είπε τα εξής:

- «Ακόμη και εγώ ο ίδιος δεν είμαι βέβαιος ότι έχω αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Αυτή τη στιγμή με ενθουσιάζει το ότι μπορώ να διδάσκω παιδιά, να τους δείχνω πώς να κολυμπούν. Προσωπικά βρίσκομαι στην καλύτερη φάση της ζωής μου -και το απολαμβάνω. Είμαι οικογενειάρχης πλέον, έχω δύο παιδιά και μια πανέμορφη σύζυγο». [σσ: Από το 2018 ο Ράιαν είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα Κέιλα Ρέι Ριντ, πρώην μοντέλο και Playmate].

- «Ξέρω πως υπάρχει πολύς κόσμος που με έμαθε από το ριάλιτι, αλλά τότε [σσ: το 2013] ήμουν πολύ νέος και, κατά βάση, εκείνη η περσόνα που εμφανιζόταν στην τηλεόραση δεν ήμουν εγώ. Ήταν μια πλαστή εικόνα που είχε φτιαχτεί για μένα. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι αυτό που πραγματικά είμαι. Αυτό που, αν προτιμάτε, έγινα καθώς ωρίμαζα ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος συνολικά».

- «Το ριάλιτι με παρουσίαζε, σε μια υπερβολή, σαν ένα παιδί που μεγαλώνει και φέρεται ανόητα, επιπόλαια. Αλλά αν με ρωτάς αν μετανιώνω που το έκανα, θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη πως όχι. Γενικά, δεν μετανιώνω για τίποτα από ό,τι έχω κάνει στη ζωή και την καριέρα μου. Γιατί πιστεύω πως, οτιδήποτε μου έχει συμβεί, συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Και μπορώ να πω πλέον ότι είμαι ευγνώμων που έγινε αυτό που είμαι».

- «Το ότι έγινα πατέρας με έχει αλλάξει 100%. Άλλαξε εντελώς τον τρόπο που αντιμετωπίζω τη ζωή. Πριν έρθουν τα παιδιά, για εμένα υπήρχε μόνο ο εαυτός μου, τώρα υπάρχουν αυτά τα δύο πλάσματα, σε απόλυτη προτεραιότητα. Οπότε, για εμένα η ζωή έχει πια ένα καινούργιο νόημα. Έχω συνειδητοποιήσει πως σε αυτό τον πλανήτη έχω έρθει, όχι για να κολυμπώ, αλλά για είμαι ένας καλός πατέρας και καλός σύζυγος».

- «Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν οι δύο ρόλοι, του αθλητή σε κορυφαίο επίπεδο και του οικογενειάρχη. Διότι, όσο είμαι στην πισίνα, σκέφτομαι ότι θα ήθελα να είμαι με τα παιδιά. Και όταν είμαι στο σπίτι, μου λείπει το νερό. Αναγκάστηκα να κάνω πολλές θυσίες όταν γεννήθηκαν τα παιδιά -αλλά, φυσικά, δεν το μετανιώνω ούτε στο ελάχιστο. Γιατί ανέκαθεν, από μικρό παιδί, ονειρευόμουν ότι θα γίνω πατέρας».

- «Το πιο σπουδαίο σημείο καμπής στη ζωή μου, μέχρι στιγμής, είναι η γέννηση του πρώτου παιδιού μας, το 2017, όταν ήρθε στον κόσμο ο Caiden Zane. Ήταν η στιγμή που είπα ‘τέρμα η πλάκα’. Γιατί δεν ήθελα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου και να λένε για τον μπαμπά τους ότι ήταν ένας ‘χαβαλές’ [funny guy], ένας γελωτοποιός κ.λπ. Αυτό ήταν μια εικόνα που είχα φτιάξει, μια ψεύτικη πρόσοψη, για να μην αποκαλύπτω ποιος ήμουν πραγματικά».

- «Από την άλλη, κάθε φορά που έπεφτα στο νερό, για προπόνηση ή αγώνες, δεν υπήρχε τίποτε άλλο για εμένα. Ήμουν απόλυτα δοσμένος στον αθλητισμό. Όμως, όταν έφευγα από το κολυμβητήριο, ήθελα να διασκεδάζω όσο περισσότερο μπορούσα. Είχα ανάγκη να δραπετεύω από τον κόσμο της πισίνας, ακριβώς επειδή δούλευα απίθανα σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου».

- «Λένε ότι η κολύμβηση είναι βαρετή. Εγώ όμως ποτέ δεν ένιωσα ανία. Πάντοτε περνούσα καλά, διότι πάντα βρισκόμουν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, κοντραριζόμουν με άλλους αθλητές -ακόμη και στην προπόνηση, κι αυτό με έκανε καλύτερο. Εξάλλου, όταν ένας κολυμβητής αρχίσει να βαριέται, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο. Γι’ αυτό και αρκετοί εγκαταλείπουν το άθλημα πολύ νωρίς».

- «Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Το μόνο που ξέρω, είναι ότι θα ζω κάθε μέρα όπως έρχεται. Πάντως, κατέχω ήδη το ρεκόρ του πιο μεγάλου σε ηλικία Αμερικανού κολυμβητή που διεκδίκησε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Εκ μέρους της TYR Ελλάδος, η οποία είχε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει στην Ελλάδα τον Ράιν Λόχτε και τον Μίχαελ Άντριου αλλά και να υποστηρίξει ως χορηγός στο 6ο Διεθνές Τρόπαιο Κολύμβησης του ΠΑΟ, ο εισαγωγέας Βαγγέλης Κατσώνης επισημαίνει στο protothema.gr ότι «η μετάκληση των δύο σπουδαίων Αμερικανών αθλητών είναι απλώς μία από τις ενέργειες που έχουμε αναλάβει.

Στο μέλλον σκοπεύουμε να κάνουμε πολλές παρόμοιες. Γενικότερα, είχαμε την ιδέα να φέρουμε την TYR στην Ελλάδα διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε κατ’ ουσίαν ένα μονοπώλιο στην εγχώρια αγορά για τα κολυμβητικά είδη. Ο στόχος μας είναι να εδραιωθούμε στην ελληνική αγορά και να πάρουμε το μερίδιο που αναλογεί στην TYR παγκοσμίως. Αν δηλαδή η TYR έχει ένα μερίδιο αγοράς διεθνώς γύρω στο 20%, θέλουμε να φτάσουμε τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο και να το ξεπεράσουμε, επιδιώκοντας έως και το διπλάσιο στην Ελλάδα. Αλλά το κυριότερο για εμάς, είναι να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στην κολύμβηση. Η TYR θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες κολυμβητές και τις Ελληνίδες κολυμβήτριες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, να έχουν τη σωστή υποστήριξη από την εταιρεία μας. Και μέσα από αυτό να ανέβει συνολικά η ελληνική κολύμβηση, από τα μικρά παιδιά που πρωτομπαίνουν στην πισίνα, έως τους πρωταθλητές μας».

Ειδήσεις σήμερα

Η μετατροπή του λέβητα σε γεωθερμικό αιτία της φονικής έκρηξης στο σχολείο στις Σέρρες

Άγρια επεισόδια από Ρομά στη Θεσσαλονίκη για τον 16χρονο - Δείτε βίντεο

Τραγωδία στη Γερμανία: Πέθανε 14χρονη μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Δημοτικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης