Σεισμός στην Εύβοια - Παπαζάχος: Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για έναν πιο ισχυρό σεισμό στην Εύβοια

Σεισμός στην Εύβοια - Παπαζάχος: Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για έναν πιο ισχυρό σεισμό στην Εύβοια

«Υπάρχει μια ακολουθία, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

papazacos
Έντονη μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Εύβοιας, αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζαχος, επισημαίνοντας ότι είναι νωρίς για να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, «υπάρχει μια ακολουθία που είναι σε πλήρη εξέλιξη και κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, καθώς δεν ξέρουμε αυτήν τη στιγμή τα ρήγματα της περιοχής και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα».

Ο κ. Παπαζάχος τονίζει ότι «ακόμα όμως κι αν εξελιχθεί όπως εξελίσσεται, θα έχει έντονη μετασεισμική ακολουθία και σε μια περιοχή όπου τα σπίτια δεν είναι τα πλέον κατάλληλα. Λόγω χαμηλής σεισμικότητας οι κάτοικοι δεν είναι εξοικειωμένοι, οι επιπτώσεις θα είναι πιο δυσμενείς».

Ερωτηθείς σχετικά για το αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,5 - 6 Ρίχτερ, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι «αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Για αυτό τονίζουμε ότι θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο και να κινηθούμε με βάση αυτό. Το χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι ότι το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί με κάποιον ισχυρότερο σεισμό, υπάρχει αυτή η μικρή πιθανότητα», αναφέρει.

«Μιλάμε για μια δύσκολη περιοχή και ένα φαινόμενο πολύ ζόρικο. Η περιοχή είναι άγνωστη, τα ρήγματά της δεν είναι μελετημένα, ούτε υπάρχουν μεγάλα ρήγματα και η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή. Δεν θα μπορούσε κάποιος να ήταν "ψιλιασμενος" για αυτήν την περιοχή», σημειώνει.

Ο κ. Παπαζάχος τονίζει ότι οι κάτοικοι της Εύβοιας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν θα πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία και να γίνονται δημόσιες συναθροισεις, αφού υπάρχει ο κίνδυνος από κάποιον σεισμό να προκληθεί πανικός, ενώ δεν θα πρέπει να κατοικηθούν σπίτια που κρίνονται επικίνδυνα ή αντιμετωπίζουν κτηριακά προβλήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέσω του gov.gr η έκδοση άδειας για πολιτικό γάμο

Δείτε βίντεο: Γυναίκα γέννησε όρθια στην Κίνα γιατί... δεν είχε covid test για να μπει στο μαιευτήριο

Η κακοκαιρία χτυπά την Αττική - Προβλήματα στους δρόμους - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης