Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια και Αττική - Αλλάζουν τα δεδομένα μετά την βραδινή δόνηση, λένε οι σεισμολόγοι

Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια και Αττική - Αλλάζουν τα δεδομένα μετά την βραδινή δόνηση, λένε οι σεισμολόγοι

Ανάστατοι οι κάτοικοι στο χωριό Ζάρακες, επίκεντρο των 5 Ρίχτερ - Λέκκας: Με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα - Παπαδόπουλος: Το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο - Τσελέντης: Αποφύγετε τα πέτρινα σπίτια 

euvoia-quake-mak
Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη νέα δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, στις 22:06 τη νύχτα της Τρίτης. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο!

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και έχουν βγει από τα σπίτια τους, για να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με το evima.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, είπε ότι ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα, καθώς «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια».

«Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δωσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν  ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνεχεια του φαινομένου» δήλωσε στο protothema.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» συμπλήρωσε, «ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό έκανε σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.

Κλείσιμο
«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ, στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ...

Posted by Akis Tselentis on Tuesday, November 29, 2022


Η βραδινή δόνηση έγινε αισθητή και στο κεντρικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή της Χαλκίδας.

Ο δήμαρχος Αλιβερίου σε δηλώσεις του αργά την Τρίτη τόνισε ότι υπάρχει αναστάτωση στις Ζάρακες, την περιοχή όπου εντοπίζεται η δόνηση. Από την πρωινή δόνηση υπάρχουν αναφορές ότι σε κάποια σπίτια έγιναν ρωγμές σε τοίχους. Πρόκειται για κατοικίες παλιές στις οποίες μένουν ηλικιωμένοι.

Την ίδια ώρα, κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Νότια Εύβοια, με αποφάσεις που υπέγραψαν, τόσο ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, όσο και ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς.

Ιδιαίτερα για το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, εκτός από τα σχολεία στους Ζάρακες που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μετά τα 5 Ρίχτερ, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου Κύμης Αλιβερίου, και μάλιστα από το πρωί να προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές ζημιές σε όλα τα κτίρια.

Το ίδιο αποφασίστηκε και στο Δήμο Καρύστου, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λευτέρη Ραβιόλο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «και αύριο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές, αντίθετα η ανησυχία στους κατοίκους είναι μεγάλη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα ανησυχίας μετέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά, για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική ανέφερε:

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, νότια - νοτιοανατολικά της περιοχής Ζαράκων Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει λάβει καμία κλήση.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

euvoia-_1_
euvoia-_4_


euvoia
euvoia-_3_
euvoia-_2_

Ανησυχία στους κατοίκους από το πρωί

Η πρωινή δόνηση ανησύχησε τους κατοίκους της νότιας Εύβοιας.

Κάτοικοι που μίλησαν στο evima.gr είπαν για την πρωινή δόνηση ότι «ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου».

Σε δηλώσεις του στο ΑΝΤ1 ο ο Χρήστος Τρανός, πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες. κοντά στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού το πρωί, «σε κάποια σπίτια έχουμε δει ρωγμές, αλλά δεν έχουμε κάτι σοβαρό», συμπληρώνοντας ότι κυρίως αφορά «σχετικά παλαιά σπίτια».

Για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Εύβοια έκαναν λόγο κάτοικοι της περιοχής στο evima.gr, «Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

Λόγω του σεισμού τα σχολεία του Δήμου Καρύστου παρέμειναν κλειστά την Τρίτη για προληπτικούς λόγους, ενώ κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία και στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Άγνωστο το ρήγμα

Το ότι η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, αν όχι σπάνιοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.

«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Η πρεσβυτέρα άδειασε τη θυρίδα και έβαλε 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της ΜΚΟ

Κακοκαιρία Άριελ: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία - Οδηγίες προς τους πολίτες

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθησαν θείος και ανιψιά που «έσπρωχναν» στις πιάτσες των ναρκωτικών μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης