Αλλάζουμε μυαλά, όχι ρούχα!  

Αλλάζουμε μυαλά, όχι ρούχα!  

Με πρωτοβουλία της ΔΕΗ, η πρώτη πανελλαδική έρευνα που επιχειρεί να ρίξει φως στη σύνδεση ανάμεσα στο γυναικείο ντύσιμο και τη βία, καταγράφει την έκταση των έμφυλων στερεοτύπων στην Ελλάδα και ανοίγει τον διάλογο πάνω στη βία που αυτές υφίστανται καθημερινά. 

cover

Sponsored Content

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Από τότε, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο πλανήτης ντύνεται πορτοκαλί. Το «Orange the World», όπως είναι η διεθνής ονομασία της καμπάνιας, είναι μια 16ήμερη (25/11 – 12/12) εκστρατεία που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα γύρω από θέματα έμφυλης βίας. Σε μια εποχή που τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών είναι πιο πολλά από ποτέ, ο φετινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία και μας αφορά όλους. Κάτι που υπερτονίζει και η πρωτοβουλία της ΔΕΗ, να πραγματοποιήσει πανελλαδική έρευνα σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 - 64 χρονών για τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις και τις σεξιστικές νοοτροπίες που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα μας.

Έτσι, λοιπόν, με τη σύμπραξη της εταιρείας κοινωνικών ερευνών Focus Bari (αλλά και του μη κερδοσκοπικού - μη κομματικού οργανισμού WOMEN ACT), πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική έρευνα που επιχειρεί να «ρίξει φως» στη σύνδεση ανάμεσα στο γυναικείο ντύσιμο και στη βία. Μέσα από τα αποτελέσματα, η ΔΕΗ χαρτογραφεί τη στάση των διαφορετικών κοινών πάνω στο ζήτημα, καταδεικνύει τον βαθμό αισιοδοξίας που αυτή μας επιτρέπει αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της διαιώνισης στερεοτυπικών αντιλήψεων στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

cover1

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

-Το περίπου 90% του δείγματος έχει ακούσει το σχόλιο «τα θέλει» ή «πάει γυρεύοντας με το ντύσιμό της».

-Το 21% πιστεύει ότι μια γυναίκα ή ένα κορίτσι που φοράει εφαρμοστά ρούχα ή κοντή φούστα είναι υπεύθυνη εάν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

-Το 34% πιστεύουν ότι το ντύσιμο μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού δικαιολογεί κάποιας μορφής παρενοχλητική συμπεριφορά.

-Το 20% πιστεύει ότι μια γυναίκα πρέπει να προσέχει το ντύσιμό της, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε χώρους με άγνωστους άνδρες.

-Το 38% πιστεύει ότι γυναίκες και κορίτσια πρέπει να προσέχουν το ντύσιμό τους, για να μην προκαλέσουν σεξουαλική παρενόχληση.

Η αξιόλογη πρωτοβουλία της ΔΕΗ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πυλώνα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «ΔΕΗ ενεργώ», και γίνεται για 2η συνεχή χρονιά. Φέτος, η ΔΕΗ επέλεξε να εστιάσει σε μία υποφωτισμένη πτυχή της έμφυλης βίας, με μεγάλο όμως αντίκτυπο: τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα που συνδέουν το γυναικείο ντύσιμο με δήλωση «προκλητικότητας» ή έλλειψη σοβαρότητας που δεν συνάδει με την οικογενειακή ή επαγγελματική κατάσταση μιας γυναίκας.

Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτό. Με σύνθημα «Αλλάζουμε μυαλά, όχι ρούχα», η ΔΕΗ ντύνει τους λογαριασμούς της στο Facebook και στο Instagram πορτοκαλί για 16 μέρες και δημοσιεύει σε καθημερινή βάση ευρήματα της έρευνας. Στόχος να ενθαρρύνει τη συζήτηση τόσο στα social media, όσο και μέσα στις οικογένειες και τις παρέες γύρω από το «πώς και γιατί το ντύσιμο γυναικών και κοριτσιών μπορεί να οδηγεί στην παρενόχληση ή και στη βία» και να αναδείξει τη σοβαρότητα του θέματος για τον ψυχισμό, την ασφάλεια και την ακεραιότητα των γυναικών.

Η Σοφία Δήμτσα Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ δήλωσε σχετικά: «Κάθε φορά που σκεφτόμαστε ή λέμε φράσεις όπως «με το ντύσιμο της πάει γυρεύοντας» βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην έμφυλη βία. Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνδέονται και εκτρέφουν κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε μορφής θα εκριζωθούν μόνο όταν καταφέρουμε να τις βγάλουμε στο φως, να τις αναγνωρίσουμε στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας. Αυτή ακριβώς τη στόχευση είχε η πρωτοβουλία της ΔΕΗ…». 

cover2

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης