«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι δωρεές και τα πλεονάσματα - Πολυτελή ΙΧ, «υπηρέτες» και... χαρτζιλίκια

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι δωρεές και τα πλεονάσματα - Πολυτελή ΙΧ, «υπηρέτες» και... χαρτζιλίκια

Σχεδόν 85 εκατ. ευρώ από δωρεές την τελευταία 15ετία - Οι Αρχές ψάχνουν για «μαύρο χρήμα» και ξέπλυμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
presvitera-xr
Ογδόντα πέντε εκατομμύρια ευρώ από δωρεές την τελευταία 15ετία, σχεδόν 35 από το 2017 μέχρι και σήμερα, ισολογισμοί με πλεονάσματα εκατομμυρίων και καταθέσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς της οργάνωσης αποτελούν τον θησαυρό της «Κιβωτού του Κόσμου» που έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να λύσουν το μυστήριο με τις «χρυσές» εισροές και τους «μαύρους» λογαριασμούς.

Στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ περιμένουν από μέρα σε μέρα τις απαντήσεις όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, μικρών και μεγάλων, για λογαριασμούς που διαθέτουν στο όνομά τους δέκα συγκεκριμένα άτομα, αλλά και επισήμως η ΜΚΟ, για να τα συγκρίνουν με τα έξοδα και τα έσοδα που είχαν την τελευταία πενταετία. Βάσει των επισήμων στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία, στους λογαριασμούς της «Κιβωτού» βρίσκονται «παρκαρισμένα» πολλά εκατομμύρια ευρώ και ερευνάται αν άλλα μεγάλα ποσά από δωρεές μέσω υπόγειων δικτύων έφυγαν και κατέληξαν σε λογαριασμούς ημετέρων.

Παράλληλα, εντοπίστηκε μια θυρίδα σε τράπεζα του Κολωνού και η Αστυνομία ζήτησε από το συγκεκριμένο υποκατάστημα να της δοθεί ολόκληρη η λίστα με τις επισκέψεις της συζύγου του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου στο θησαυροφυλάκιο και φυσικά να διαπιστωθεί αν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης η Σταματία Γεωργαντή επισκέφθηκε για τελευταία φορά τον χώρο και αφαίρεσε από τη θυρίδα το περιεχόμενό της. Κάτι που μπορεί να επαληθευτεί ως ένα σημείο από τις κάμερες ασφαλείας που διαθέτει το κατάστημα.
kivotos_volos

Την ίδια ώρα, φύλλο και φτερό γίνονται όλα τα παραστατικά που κατάσχεσαν οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας τόσο από το κεντρικό λογιστήριο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης στον Κολωνό όσο και από τις άλλες έξι δομές της. Πρόκειται για χιλιάδες σελίδες αλλά και πολύτιμο υλικό που βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή και αφαιρέθηκε από τους υπολογιστές της «Κιβωτού», στο κεντρικό λογιστήριο και σε όλα τα παραρτήματα. Ολα δείχνουν ότι το χρήμα έρρεε άφθονο, οι δωρεές δεν ήταν μόνο σε ακίνητα και οικόπεδα, αλλά και μετρητά που ξεκινούσαν από μερικές εκατοντάδες και έφταναν χιλιάδες ευρώ.

Κλείσιμο
Στο στόχαστρο των ελεγκτών και τα εκατοντάδες (δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο αριθμός) ακίνητα των δωρητών για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αν δηλαδή έχουν παραχωρηθεί για ενοικίαση και σε ποιους λογαριασμούς μπαίνουν τα μισθώματα.

Οι λίστες εξόδων

Οταν ξέσπασε η θύελλα καταγγελιών για κακοποιήσεις, τη μαύρη εργασία και την κακοδιαχείριση στην «Κιβωτό του Κόσμου», μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το «ΘΕΜΑ», η Οικονομική Αστυνομία ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να λύσει το μυστήριο με τα οικονομικά της ΜΚΟ. Μόλις πήραν εντολή το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στα κεντρικά του Κολωνού και κατάσχεσε όλα τα παραστατικά αλλά και τα ηλεκτρονικά αρχεία του λογιστηρίου. Στόχος είναι να ψαχτεί η ιστορία σε βάθος πενταετίας στην οποία η οργάνωση έλαβε, όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς που κατέθετε, περίπου 35 εκατ. ευρώ από χορηγίες.
Κιβωτός του Κόσμου: Έδιωξαν φιλοξενούμενη επειδή έκανε άμβλωση - Έρευνα για Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Αυτό που ψάχνουν είναι αν τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της «Κιβωτού» για να βοηθηθούν τα παιδιά, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ή αν κατέληξαν στις τσέπες των διαχειριστών και του πατρός Αντωνίου. Το υλικό που έχουν συλλέξει είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε όγκο και θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να αξιολογηθεί, να συσχετιστεί και να αντιπαραβληθεί με τα πραγματικά τιμολόγια της «Κιβωτού». Για παράδειγμα, εντύπωση προκαλεί μια λίστα εξόδων που έφερε τον τίτλο «Χαρτζιλίκι Παιδιών», χωρίς φυσικά να υπάρχουν αποδείξεις αν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στα παιδιά.

Παράλληλα, με εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικοί από τις υπηρεσίες της Καλαμάτας, της Χίου, των Ιωαννίνων και του Βόλου έκαναν εφόδους σε όλες τις δομές και κατάσχεσαν το υλικό που θα συμπληρώσει τις έρευνες των αναλυτών για τις εισροές και τις εκροές χρημάτων. Μάλιστα, στην Καλαμάτα, στο συρτάρι διοικητικής υπαλλήλου κατά την έφοδο της Παρασκευής, βρέθηκε ένα όπλο, περίστροφο, το οποίο η 30χρονη είπε ότι δεν ήταν δικό της, όμως συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία.
presvitera-1
Οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας επικεντρώνουν στο αν τα χρήματα των δωρεών δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της «Κιβωτού» για να βοηθηθούν τα παιδιά ή αν κατέληξαν στις τσέπες των διαχειριστών και του πατρός Αντωνίου

Πανάκριβα τζιπ

Στις καταγγελίες τους πολλά από τα παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» αναφέρουν ότι ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με μια θηριώδη Porsche Cayenne και ένα πανάκριβο τζιπ Mercedes με φιμέ τζάμια και οδηγό. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τον ακολουθούσαν και τα τρία άτομα του στενού πυρήνα, τους οποίους αποκαλούσαν «υπηρέτες», σε ρόλο bodyguards.

Παράλληλα, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, ως πρόεδρος της ΜΚΟ, κυκλοφορούσε και αυτή με πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ σε κάθε δομή υπήρχε ένας στόλος αυτοκινήτων για τις ανάγκες της «Κιβωτού». Η Οικονομική Αστυνομία ψάχνει να δει πώς αποκτήθηκαν ή ποια είναι η σχέση του ζεύγους με τα συγκεκριμένα πολυτελή αυτοκίνητα, αν αποκτήθηκαν ή ενοικιάστηκαν κάτω από διαφανείς διαδικασίες, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν και σε ποια κατηγορία εξόδων τοποθετήθηκαν.

Τα «μαύρα» και η θυρίδα

Βέβαια, το βασικό που θα λύσει το μυστήριο που αφορά το θησαυροφυλάκιο της «Κιβωτού» είναι να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, υπόγειες διαδρομές, μαύρο χρήμα και το κυριότερο διαδικασίες ξεπλύματος. Ετσι, θα ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς λογαριασμούς της ΜΚΟ και προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών δέκα συγκεκριμένων ατόμων, ανάμεσα στα οποία είναι ο πάτερ Αντώνιος, η σύζυγός του, οι τρεις «υπηρέτες», δηλαδή ο Πασχάλης, ο Αναστάσης και ο Πέτρος, όπως επίσης και ατόμων γύρω από το περιβάλλον του 51χρονου ιερέα. Κομβικό ρόλο παίζει, λένε οι πληροφορίες, η θυρίδα που διαθέτει η «Κιβωτός», διαχειρίστρια της οποίας φέρεται να είναι η πρεσβυτέρα.

Η κίνησή της μάλιστα να μεταβεί άρον άρον την Τρίτη στο υποκατάστημα της τράπεζας στον Κολωνό, να μείνει για αρκετή ώρα μέσα και προφανώς να αφαιρέσει το περιεχόμενό της ενισχύει το σενάριο περί ύπαρξης «μαύρου ταμείου» που πιθανότατα έκρυβε στα υπόγεια του Κολωνού. Οι κάμερες ασφαλείας του υποκαταστήματος θα βοηθήσουν πολύ στις έρευνες για να φανεί αν η πρεσβυτέρα μπαίνει και βγαίνει από την τράπεζα, κρατώντας στα χέρια της τσάντες φορτωμένες με το περιεχόμενο της θυρίδας.
Κιβωτός του Κόσμου: Ο Ιρακινός «δεξί χέρι» του πατέρα Αντωνίου ζούσε χλιδάτη ζωή

Το τελευταίο επίπεδο ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας αφορά το φορολογικό κομμάτι. Οπως διαπιστώθηκε, τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας φορολογικός έλεγχος. Η «Κιβωτός του Κόσμου», ως Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, είχε απαλλαγή από κάθε φόρο, δεν πλήρωνε το παραμικρό για τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων και οικοπέδων. Ομως όφειλε να έχει βάλει τα παραστατικά εσόδων και εξόδων έτσι ώστε όταν της ζητηθούν να μπορεί να δικαιολογήσει τα οικονομικά της. Παράλληλα, φέρεται τις περισσότερες χρονιές να κατέθετε ισολογισμούς που ήταν σχεδόν πάντα πλεονασματικοί και μάλιστα με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελεγκτές

Μπορεί ο πατήρ Αντώνιος να ήταν η ψυχή της «Κιβωτού», θεσμικά όμως δεν είχε κάποιο ρόλο, αφού δεν εμφανίζεται επίσημα στο καταστατικό της ΜΚΟ. Ετσι, αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να επικαλεστεί πως δεν είχε κάποιο ρόλο και συνεπώς ευθύνη για τυχόν νομικές συνέπειες που προκύψουν από την έρευνα των Αρχών. Οι ελεγκτές της Οικονομικής Αστυνομίας, για τον λόγο αυτό, θα ξεκινήσουν κλήσεις προκειμένου να περάσουν από τα γραφεία του 13ου ορόφου του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και να δώσουν κατάθεση πρόσωπα που σχετίζονται με τα οικονομικά και τα διαχειριστικά της «Κιβωτού».

Δηλαδή οι λογιστές της, διοικητικοί υπάλληλοι και φυσικά όλοι οι διαχειριστές της ΜΚΟ. Στόχος είναι αν σχηματιστεί δικογραφία να μην περιλαμβάνει μόνο στοιχεία από τον οικονομικό έλεγχο, αλλά και καταθέσεις των πρωταγωνιστών για τον ρόλο του καθενός. Ολη η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης