Έως και 60% μειώθηκαν οι ποσότητες φαρμάκων που εισάγονται στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2021

Έως και 60% μειώθηκαν οι ποσότητες φαρμάκων που εισάγονται στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2021

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων δηλώνει στο protothema.gr ότι απαιτείται διερεύνηση των ελλείψεων στα φάρμακα και απόδοση ευθυνών

farmaka1
Έως και 60% έχουν μειωθεί οι ποσότητες των φαρμάκων που εισάγονται στη χώρα μας κατά την τριετία 2020-2021, αναφέρει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ), κυρία Ειρήνη Μαρκάκη, μιλώντας στο protothema.gr.


«Εμείς ως θεσμικό όργανο συλλέξαμε τα στοιχεία για τα φάρμακα και υποβάλαμε την αναφορά στα αρμόδια όργανα, στον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας. Είναι τεκμηριωμένες οι ελλείψεις σε συγκεκριμένους κωδικούς. Κάποιες ελλείψεις πιθανόν να οφείλονται σε παγκόσμια έλλειψη, κάποιες όμως πιθανόν να οφείλονται στα υψηλά clawback και rebate που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες με βάση τα φάρμακα που εισάγουν. Εμείς θέλουμε να διερευνηθεί το ζήτημα και να αποδοθούν οι ευθύνες» αναφέρει η κυρία Μαρκάκη.

«Ακούμε επί χρόνια να μας καταλογίζουν ότι λόγω των παράλληλων εξαγωγών δεν καλύπτεται η ελληνική αγορά. Πρέπει επιτέλους να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καισαρι για το θέμα των ελλείψεων.

Εμείς ζητούμε την ιατρική συνταγογράφηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως γίνεται σε όλες τις χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν οι επιτήδειοι που ”συλλέγουν” τα φάρμακα από τα φαρμακεία (“σκουπα”) και έτσι θα μειωθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς», σημειώνει.

Καταλήγοντας η πρόεδρος του ΠΣΦ επισημαίνει ότι «μέλημά μας είναι η διάθεση των φαρμάκων και η εξυπηρέτηση των Ελλήνων ασθενών».


Ειδήσεις σήμερα:

Ήττα σοκ της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία με 2-1 - Δείτε τα γκολ

Οργή για την ομολογία της 45χρονης στην Ρόδο - «Δεν είναι καλά, δεν ξέρει τι λέει»

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου πρόεδρος στην «Κιβωτό» - Δείτε την προσωρινή διοίκηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης