Εν μέσω δακρυγόνων επιστρέφουν οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα

Εν μέσω δακρυγόνων επιστρέφουν οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα

Περί τους 500 τραυματίες στο σταθμό του Μετρό - Δραματικές εκκλήσεις από γιατρούς και φάρμακα για μάσκες οξυγόνου - Εγκλωβισμένοι φοιτητές στην Ερμού

Saab: Πουλήθηκε στη σουηδική Koenigsegg Automotive
Εν μέσω δακρυγόνων επιστρέφουν οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συμβολή της Σταδίου με τη Φιλελλήνων, όπου γίνεται χρήση χημικών από τα ΜΑΤ εναντίον κουκουλοφόρων, που πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, αλλά και στα Προπύλαια, όπου σημειώνονται νέες συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα, οι Αγανακτισμένοι προσπαθούν σταδιακά να συγκεντρωθούν εκ νέου στην πλατεία Συντάγματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός υπέστη ακρωτηριασμό στο χέρι, καθώς πέταξε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο πλήθος και εκείνοι του την επέστρεψαν άμεσα, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του.

Κλείσιμο
Επισήμως, από την πλευρά των αστυνομικών υπάρχουν 26 τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ χουν γίνει 29 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις.

Από την πλευρά των διαδηλωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, 15 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει ανησυχία, έχουν μεταφερθεί στο «Γ. Γεννηματάς»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αυτοσχεδιο ιατρείο στο Μετρό στο Σύνταγμα υπάρχουν πάνω από 500 τραυματιες, από παιδί 5 ετών μέχρι ηλικιωμένους με αναπνευστικά και ο μοναδικός γιατρός που βρίσκεται εκεί, απηύθυνε έκκληση να πάνε κι άλλοι γιατροί κάτω ή να τους αφήσουν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Η ατμόσφαιρα στην πλατεία Συντάγματος ήταν αποπνικτική λόγω των δακρυγόνων, αλλά και των κάδων στους οποίους έχουν ανάψει φωτιές.

Στις 15.30 δύο διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν μαζικά κατά διαδηλωτών, ρίχνοντας δεκάδες δακρυγόνα, χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης. Εν τω μεταξύ, από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών γίνονταν εκκλήσεις να μην πετάγονται πέτρες, ώστε να μην προκαλούνται οι αστυνομικοί.

Στις 15.45 η ένταση αυξήθηκε και τρεις-τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ κινήθηκαν κατά διαδηλωτών, κατεβαίνοντας τη Β. Σοφίας, συνεχίζοντας έτσι τον κλεφτοπόλεμο με πέτρες και δακρυγόνα.

Στις 15.50 ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής απηύθυνε έκκληση από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών, να σταματήσουν άμεσα οι ρίψεις δακρυγόνων, κάτι ωστόσο που δεν εισακούστηκε...

Στις 16.00, ένταση δημιουργήθηκε όταν τραυματισμένος αστυνομικός, υποβασταζόμενος από συναδέλφους του, επιχείρησε να περάσει μέσα από το ειδικό φράγμα που έχει στήσει μπροστά από την παράπλευρη είσοδο της Βουλής η αστυνομία, για να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες.

Διαδηλωτής που βρισκόταν έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου και ακριβώς δίπλα από το φράγμα φώναξε "περαστικά" και κατόπιν άντρας των ΜΑΤ κινήθηκε εναντίον του. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Από τις «μάχες» μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Αμαλίας υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν «μπλοκάρει» τις σκάλες στην πλατεία Συντάγματος.

Νωρίτερα, ομάδα διαδηλωτών κατάφεραν να ρίξουν τα κάγκελα που είχαν στήσει οι αρχές στον  Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ έγινε και χρήση μολότoφ, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με χρήση χημικών.

Ένας από τους άντρες των ΜΑΤ μάλιστα, πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης πάνω στο μαινόμενο πλήθος των διαδηλωτών.


Η ατμόσφαιρα μύριζε από νωρίς το πρωί μπαρούτι με επεισόδια και τραυματισμούς.

Τα επεισόδια στο ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10 το πρωί. Ομάδα πολιτών επιχείρησε να διακόψει την κυκλοφορία στη Β. Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, ωστόσο, απομακρύνθηκε από τα ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών, ενώ ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και στο Καλλιμάρμαρο κατά Αγανακτισμένων πολιτών, ενώ σημειώθηκε πετροπόλεμος μεταξύ διαδηλωτών και αντρών των ΜΑΤ.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο Παγκράτι, με διαδηλωτές να «πυρπολούν» κάδους απορριμμάτων στην οδό Ερατοσθένους.

Λίγο μετά τις 12:30 επικράτησε ένταση στην οδό Νίκης και Μητροπόλεως, πίσω από το υπουργείο Οικονομικών, όταν αστυνομικοί συνέλαβαν δύο νεαρούς υστέρα από λεκτικό επεισόδιο που σημειώθηκε. Αμέσως συγκεντρώθηκε στο σημείο πλήθος κόσμου που ζητούσε από τις αρχές  να αφήσουν ελεύθερους τους νεαρούς. 

Τελικά, οι αστυνομικοί έβγαλαν τις χειροπέδες από τους συλληφθέντες και τα πνεύματα ηρέμησαν.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης