Θεσσαλονίκη: «Του έδωσα λεφτά για να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα» λέει ο 21χρονος που κατηγορείται για τοκογλυφία

Θεσσαλονίκη: «Του έδωσα λεφτά για να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα» λέει ο 21χρονος που κατηγορείται για τοκογλυφία

Πώς δρούσε η συμμορία των πέντε ατόμων που απειλούσε και εκβίαζε κόσμο - «Θα βρεις λεφτά αλλιώς θα μιλήσουν τα όπλα» είπαν στο θύμα

tokoglyfos434
Σίριαλ απειλών και εκφοβισμών εκτυλισσόταν επί σειρά εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη με τοκογλύφους να προχωρούν στον οικονομικό στραγγαλισμό του θύματός τους, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο της απαγωγής του με τη χρήση όπλου.

Στο στόχαστρο των κατηγορουμένων βρέθηκε 23χρονος που ασχολείτο με κρυπτονομίσματα ενώ είχε υπηρετήσει και στις ειδικές δυνάμεις του στρατού. Ο νεαρός μπήκε στο σκοτεινό τούνελ των εκβιασμών όταν τοκογλύφοι, εκμεταλλευόμενοι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, προθυμοποιήθηκαν να τον διευκολύνουν .

Με εγκέφαλο της οργάνωσης έναν 21χρονο, γιο γνωστού κατασκευαστή, συμφωνήθηκε να δανείσουν στο θύμα 1.000 ευρώ και να τους επιστρέψει 3.000 σε διάστημα 20 ημερών. Η απαίτηση, όμως, επιπλέον ποσού δεν άργησε να τεθεί στο τραπέζι από τους εκβιαστές της υπόθεσης που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμη… 8.600 ευρώ, ασκώντας δε σωματική βία.

«Θα βρεις λεφτά αλλιώς θα μιλήσουν τα όπλα», «θα έρθω στο σπίτι σου και θα κάνω κακό σε σένα και την οικογένειά σου», ορισμένες από τις φράσεις που εμπεριέχονταν στα μηνύματα τα οποία έστελνε επί τρεις εβδομάδες ο 21χρονος κατηγορούμενος, για τοκογλυφία, στο θύμα σωματικής βίας και απειλών.

Η κατάθεση του 21χρονου

Στην απολογία του, την οποία παρουσιάζει το protothema.gr, ο 21χρονος γιος του κατασκευαστή παρουσιάζει τη δική του εικόνα με βάση την οποία προσέγγισε τον 23χρονο για να επωφεληθεί από τις γνώσεις του στα κρυπτονομίσματα, υποστηρίζοντας δε ότι είχε επενδύσει χρήματα σε εκείνον. Δηλώνει φοιτητής στο Οικονομικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ασχολείται με την πυγμαχία και από πέρσι εισήλθε στον χώρο της επένδυσης μέσω κρυπτονομισμάτων.

Όπως ισχυρίζεται, ήρθε μέσω ενός φίλος του σε επαφή με το θύμα, γνωρίζοντας ότι είχε ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα. «Του έδωσα 1.000 ευρώ για να τα επενδύσει και μου εξηγήσει πώς ακριβώς γίνεται αυτό. Μου είχε πει ότι σε ένα μήνα θα διπλασιαστούν, στην καλύτερη θα τριπλασιαστούν» ισχυρίζεται στην απολογία του ο κατηγορούμενος. Μου είπε ότι είχε εταιρεία κρυπτονομισμάτων, ότι σε έναν μήνα επενδύεις και βγάζει κέρδος» προσθέτει στην κατάθεσή του κατά την οποία δηλώνει άνεργος. Κάναμε παρέα, είχαμε πάει για φαγητό» αναφέρεται ακόμη στους ισχυρισμούς του μέσα από τους οποίους αρνείται ότι έστελνε εκβιαστικά μηνύματα στο Telegram.

«Ούτε πιστόλι έβγαλα, ούτε τον απείλησα. Μιλήσαμε για 20 λεπτά» υποστηρίζει ακόμη ο 21χρονος, αρνούμενος τις κατηγορίες για χρήση βίας και όπλου. «Μου έστειλε ότι βρήκε 3.000 ευρώ και να συναντηθούμε σπίτι του να τα πάρω» επισημαίνεται ακόμη μέσα στην κατάθεση του νεαρού.

Κλείσιμο
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα 3.000 ήταν μέρος των 4.500 ευρώ που είχε επενδύσει μέσω του 23χρονου και ότι δεν είχε λάβει τα 1.500 που του είπε ο τελευταίος ότι του κατέθεσε. «Δεν πρόλαβε να μου δώσει τον φάκελο με τις 3.000 έξω από το σπίτι του γιατί ήρθε η αστυνομία» υποστηρίζει ο 21χρονος ο οποίος, μάλιστα, αρνείται την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ κάνει λόγο για προσωπική χρήση κοκαϊνης.

Οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον 21χρονο αφορούν στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα και καταβολή εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.

Το χρονικό των εκβιασμών

Ο κατηγορούμενος είχε πληροφορηθεί από τον κολλητό του 23χρονου, που γνώρισε το καλοκαίρι, ότι χρωστούσε χρήματα. Στον τοκογλύφο αποδίδονται οι κατηγορίες της εκβίασης κατ´εξακολούθηση, της αρπαγής από κοινού, τοκογλυφίας κατ’επάγγελμα, διακίνησης ναρκωτικών, οπλοκατοχής, οπλοφορίας, οπλοχρησίας.

Μαζί με συνεργό του προχώρησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην απαγωγή του 23χρονου, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρά τη θέλησή του, καθώς είχε μόλις μπει στο αυτοκίνητό του, το θύμα οδηγήθηκε σε συγκεκριμένο δρόμο.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος χαστούκισε τον νεαρό τρεις φορές, έβγαλε ένα πιστόλι και του είπε με εμφανή διάθεση εκφοβισμού: «Νομίζεις ότι αγριευόμαστε;. Δώσε 1.500 ευρώ και αλλά 5.000 μέχρι τις 15:00».

Σε κατάσταση τρόμου το θύμα άρχισε να τηλεφωνεί σε συγγενείς και φίλους, προσπαθώντας να βρει μια προσωρινή λύση. Οι τοκογλύφοι, όμως, απαίτησαν μέχρι και το αυτοκίνητο να πάρουν έναντι του ποσού που εκείνοι αυθαίρετα είχαν ορίσει.

Όσο περνούσε ο καιρός οι απειλές εντείνονταν μέχρι που ο τοκογλύφος διαβεβαίωσε τον 23χρονο ότι γνώριζε πού έμενε για να τον εκφοβίσει ακόμη περισσότερο. Το θύμα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την αγορά και την πώληση κρυπτονομισμάτων και ο κατηγορούμενος προέβη σε σύναψη σύμβασης δανείου με μηνιαίο τόκο που υπερβαίνει κατά πολύ τον νόμο.

Συμφώνησε να δανείσει στον παθόντα 1.000 ευρώ και ο τελευταίος να επιστρέψει 3.000 ευρώ σε 20 ημέρες. Σταδιακά, μέσα στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, το θύμα κατέβαλε το ποσό.

Στην ερώτηση γιατί δεν ζήτησε εξαρχής βοήθεια από την οικογένειά του ή γιατί δεν στράφηκε απευθείας στις αστυνομικές αρχές όταν άρχισε να καταλαβαίνει ότι η υπόθεση δανεισμού του παίρνει επικίνδυνη τροπή, ο παθών είχε αναφέρει στο protothema.gr: «Δεν ζήτησα εξαρχής βοήθεια επειδή δεν ήθελα να φτάσουμε σε αυτό που ζούμε τώρα. Ηθελα να το λύσω ήρεμα, με τα λόγια. Μέχρι που απείλησαν εμένα και την οικογένειά μου. Μου έλεγαν ότι έχουν μείνει πίσω οι πληρωμές τους και πως έπρεπε να δώσουν αλλού τα λεφτά. Κάτι που έχει αποδειχθεί ψέμα. Ξεκίνησαν να μου ασκούν πίεση αρχές του περασμένου Αυγούστου και στις αρχές του Σεπτέμβρη που με απήγαγαν, την επόμενη κιόλας μέρα πήγα στην Αστυνομία. Είχα τρομοκρατηθεί».

Οι πέντε κατηγορούμενοι

Συνολικά, πέντε είναι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση τοκογλυφίας, απαγωγής και εκβίασης του 23χρονου. Ο κάτοικος Πανοράματος και γιος κατασκευαστή που δάνεισε το αρχικό ποσό των 1.000 ευρώ στο θύμα στη συνέχεια του δάνεισε επιπλέον 2.000 ευρώ, έφτασε να απαιτεί από τον πρώτο συνολικά 8.650 ευρώ.

Στην έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν ένα αεροβόλο όπλο μάρκας CZ P-09, δέκα αμπούλες αερίου, 500 βολίδες αεροβόλου όπλου, κοκαΐνη μεικτού βάρους 7,33 γραμμαρίων με το περιτύλιγμά της, μια ζυγαριά ακριβείας, επτά φυσίγγια πυροβόλου όπλου 0,32 mm long και ένα πλήρες φυσίγγιο (πυρομαχικό) για πολεμικό όπλο.

Στον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος είναι γιος γιατρού και συνόδευε τον πρώτο κατηγορούμενο στην παράδοση των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων από τον 23χρονο (έκανε την καταμέτρηση των χρημάτων), η κατηγορία που του αποδίδεται είναι «συνεργία σε εκβίαση».

Στον 21χρονο γιο του μεγαλογιατρού που σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοικος Πανοράματος και ήταν ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του δανειζόμενου και του γιου του κατασκευαστή, η κατηγορία που του αποδίδεται είναι «απλή συνεργία σε εκβίαση».

Ο τέταρτος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ηλικίας 24 ετών, κατηγορείται για «απόπειρα εκβίασης από κοινού και αρπαγή από κοινού», ενώ ο πέμπτος, ο οποίος είναι 25 ετών, κάτοικος Πανοράματος και γιος απόστρατου στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας, για «απόπειρα εκβίασης από κοινού και αρπαγή από κοινού».

Ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι αν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκβίασης και απαγωγής έχουν εμπλακεί στο παρελθόν και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις, κάτι που ήδη διερευνά η Αστυνομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης